Kesihatan

Jangan merasa rendah diri untuk memiliki kulit coklat! Ini adalah senarai faedah untuk kesihatan

Adakah anda merasa rendah diri untuk memiliki kulit coklat? Mulai sekarang anda tidak perlu merasa tidak aman, kerana kulit yang kelihatan lebih gelap lebih sihat daripada kulit berwarna terang, anda tahu.

Anda sebenarnya perlu merasa bersyukur, kerana jenis kulit ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Apa faedahnya bagi anda yang mempunyai kulit kecoklatan? Ayuh, lihat penjelasannya.

Pelbagai kelebihan memiliki kulit kecoklatan

Kurang selaran matahari

Kulit yang lebih gelap mempunyai lebih banyak perlindungan dari sinar matahari kerana tahap melanin yang lebih tinggi (pigmen yang memberikan warna kulit). Pigmen pada orang berkulit gelap juga melindungi sel dari beberapa bentuk kerosakan akibat sinar matahari.

Ini menjadikan orang yang mempunyai kulit lebih gelap cenderung tidak mengalami selaran matahari atau selaran matahari selaran matahari. Walaupun pada kulit yang ringan, melanin tidak dapat melindungi kulit sepenuhnya sehingga mudah dialami selaran matahari.

Namun, itu tidak bermaksud anda tidak menjaganya. Anda yang mempunyai kulit kecoklatan juga perlu menggunakan pelindung matahari ketika keluar untuk menjaga kulit yang sihat.

Menurunkan risiko barah kulit

Seperti disebutkan sebelumnya, kulit yang lebih gelap memiliki lebih banyak perlindungan terhadap paparan sinar matahari. Kesan pendedahan cahaya matahari pada kulit boleh merosakkan DNA pada sel kulit, yang memicu barah kulit.

Walaupun kulit coklat terkena cahaya matahari, risiko barah kulit lebih rendah. Khusus untuk jenis sel kulit basal dan sel skuamosa.

Menurut artikel itu Healthline, selama bertahun-tahun, kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai kulit lebih gelap mendapat barah lebih jarang. Begitu juga, baka bukan Kaukasia cenderung mempunyai lebih banyak melanin.

Melindungi badan dari radikal bebas

Manusia boleh bersentuhan langsung dengan radikal bebas melalui pendedahan cahaya matahari, pencemaran dan bahan kimia di sekitarnya.

Radikal bebas dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan masalah dalam badan. Oleh itu, kehadiran pigmen pada kulit yang lebih gelap atau kecokelatan dapat membantu tubuh melindungi dirinya daripada radikal bebas.

Lebih cenderung untuk kekal muda

Tahukah anda bahawa cahaya matahari menyebabkan penuaan, yang dikenali sebagai penggambaran gambar dalam dunia perubatan. Pengambilan gambar Ini boleh menyebabkan kedutan, penurunan keanjalan kulit, tekstur kulit kasar dan beberapa masalah kulit yang lain.

Sekali lagi, orang yang mempunyai kulit hitam mempunyai lebih banyak perlindungan kerana terdapat banyak stok melanin. Oleh itu memberikan perlindungan tambahan agar kulit mengelakkan penuaan yang disebabkan oleh sinar matahari.

Elakkan kulit kasar dan bersisik

Keratosis aktinik adalah masalah kulit dalam bentuk tompok kasar atau rasa bersisik pada kulit. Ini boleh berlaku pada kulit wajah, bibir, telinga, belakang tangan, kulit kepala atau leher seseorang.

Gangguan kesihatan ini juga dikenal sebagai keratosis solar. Sebab penyebutan ini adalah kerana gangguan kulit ini berlaku kerana pendedahan cahaya matahari yang berterusan selama bertahun-tahun.

Dalam kes tertentu, gangguan ini dapat berkembang menjadi barah kulit. Dan untuk mengelakkannya, sudah tentu anda perlu meminimumkan pendedahan cahaya matahari.

Bagi orang yang mempunyai kulit kecoklatan, melanin atau pigmen yang memberi warna untuk membantu melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari.

Itulah beberapa kelebihan yang dapat diperoleh dari anda yang mempunyai kulit coklat. Jadi, anda tidak perlu merasa rendah diri dengan warna kulit anda, okey?

Kerana kelebihan atau kebaikan kulit gelap atau tan, tidak hairanlah banyak orang Barat bersaing untuk mengubah warna kulit mereka menjadi lebih gelap.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!