Kesihatan

Ciri-ciri Sperma Sihat Penting untuk Kesuburan Lelaki

Sperma yang sihat adalah faktor penting bagi pasangan untuk menghasilkan keturunan. Ciri-ciri sperma sihat bahawa sperma mempunyai kualiti yang baik.

Mempunyai sperma yang berkualiti adalah tanda kesuburan yang baik untuk lelaki. Selain itu, kualiti sperma yang baik juga menjadi faktor penentu kesihatan bayi semasa hamil.

Ayuh, pertimbangkan ulasan berikut mengenai ciri sperma yang sihat!

Apa itu sperma?

Sperma adalah sel pembiakan lelaki semasa ejakulasi. Purata jumlah sperma antara 40 juta hingga 300 juta sperma per mililiter. Seorang doktor boleh memberitahu seorang lelaki mengenai jumlah sperma dengan menggunakan ujian yang disebut analisis air mani.

Untuk menguji jumlah sperma, doktor akan meminta orang tersebut untuk mengeluarkan cawan spesimen.

Mereka akan menghantar spesimen ini ke makmal, di mana kakitangan makmal akan menilai sampel untuk mengukur anggaran jumlah sperma dan faktor lain.

Pemeriksaan dan diagnosis sperma

Untuk mengetahui sama ada hasil analisis air mani anda sihat atau normal, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memberikan garis panduan untuk jenis sperma berkualiti melalui hasil analisis air mani yang dilakukan.

Rujukan berikut untuk analisis air mani normal dari WHO:

 • Jumlah sperma dalam satu ejakulasi adalah 39-928 juta
 • Isipadu sperma dalam satu ejakulasi adalah 1.5 hingga 7.6 mL
 • Kepekatan sperma dalam satu ejakulasi adalah 15 hingga 259 juta per mL
 • Jumlah pergerakan baik progresif dan bukan progresif mencapai 40 hingga 81 peratus.
 • Morfologi sperma mencapai 4 hingga 48 peratus

Motivasi progresif merujuk kepada sperma yang mampu bergerak dan berenang dalam garis lurus di kawasan yang sangat besar. Sementara itu, motilitas sperma tidak progresif merujuk kepada sperma yang dapat bergerak, tetapi tidak dapat berenang di kawasan yang besar dan ketat.

Faktor yang mempengaruhi kualiti sperma

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti sperma, seperti:

 • Faktor usia
 • Faktor psikologi
 • Faktor pengambilan ubat
 • Faktor penggunaan steroid anabolik
 • Faktor gaya hidup seperti sama ada lelaki itu merokok atau tidak
 • Faktor trauma seperti sama ada lelaki itu mengalami kecederaan
 • Faktor kesihatan seperti sama ada lelaki itu mempunyai jangkitan kelamin
 • Faktor berat badan, kerana berat badan berlebihan dapat mengurangkan kualiti sperma lelaki dan menyebabkan masalah berkaitan dengan ereksi

Anda perlu tahu bahawa tidak semua lelaki mempunyai sperma yang sihat, beberapa di antaranya juga mempunyai sperma berair.

Ciri-ciri sperma yang sihat

Sperma yang sihat dan berkualiti mempunyai ciri-ciri berikut:

Warna sperma yang sihat

Sperma yang berkualiti biasanya berwarna putih atau kelabu. Walaupun tekstur sperma yang sihat biasanya tebal, tetapi setelah 30 minit sperma akan mencair.

Kuantiti (isipadu)

Sperma yang sihat mengandungi kira-kira 15 juta atau lebih untuk setiap mililiter (mL) air mani. Semakin banyak yang anda ada, semakin besar kemungkinan mereka berjaya melalui sistem pembiakan wanita.

Pergerakan (pergerakan)

Tidak setiap sperma bergerak dengan berkesan. Namun, diperlukan sekitar 40 peratus sperma yang dapat bergerak dan berenang dengan betul ke telur.

Bentuk (morfologi)

Sperma yang sihat mempunyai kepala bulat dan ekor yang panjang dan kuat, jika anda ingin mendapatkan sperma untuk program kehamilan.

Cairkan ciri sperma

Tekstur cecair

Anda perlu tahu jika sperma berair, itu bermaksud sperma tidak sihat. Dan sperma cair mempunyai tekstur yang tidak tebal dan tidak melekit, bahkan cenderung cair.

Keadaan ini boleh berlaku kerana keadaan perubatan atau gaya hidup yang tidak baik.

Kiraan sperma

Apabila ejakulasi tentu akan sangat berbeza dengan sperma yang sihat, jumlah sperma cair cenderung kurang.

Sebilangan besar lelaki merasa tidak selamat kerana mereka mempunyai sperma berair, mudah lembap, dan mengalami penurunan imuniti.

Bau sperma

Tidak semua lelaki dengan sperma yang dicairkan mempunyai bau sperma yang tidak menyenangkan. Sekiranya sperma mempunyai bau yang tidak menyenangkan, segera berjumpa doktor untuk mengenal pasti kehadiran penyakit tertentu.

Cara menjaga kesihatan sperma

Berdasarkan garis panduan yang diterbitkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pakar dalam garis panduan tersebut mengatakan jumlah sperma yang sihat adalah 15 juta per mililiter (ml), atau 39 juta per ejakulasi.

Di bawah itu, anda akan menghadapi masalah kemandulan. Anda boleh melakukan beberapa cara untuk meningkatkan kualiti sperma. Faktor yang paling penting ialah perubahan gaya hidup, seperti:

Makan makanan yang sihat

Mengekalkan diet yang sihat akan sangat mempengaruhi kualiti sperma.

Menguruskan tekanan dengan baik

Belajar menguruskan tekanan dengan baik. Keadaan tekanan yang semakin teruk akan sangat mempengaruhi kualiti sperma pada lelaki. Lihat seorang profesional jika anda tidak dapat menguruskan tekanan anda sendiri.

Berhenti merokok dan minum alkohol

Sekiranya anda sering mengonsumsi alkohol dan rokok, ia akan memburukkan lagi kualiti sperma pada lelaki.

Anda harus tahu bahawa kajian 2016 yang terdiri daripada 20 kajian dengan lebih daripada 6,000 peserta mendapati fakta bahawa merokok secara konsisten dapat menurunkan jumlah sperma.

Para penyelidik mendapati fakta bahawa peserta yang merokok secara aktif dan berat mempunyai kualiti sperma yang lebih rendah daripada mereka yang merokok dalam jumlah kecil.

Bersenam secara teratur dan sihat

Bersenam secara teratur akan sangat mempengaruhi kualiti sperma yang lebih baik.

Elakkan mengambil dadah. Dadah yang dapat mengurangkan pengeluaran dan perkembangan sperma buat sementara waktu termasuk yang berikut:

 • Antibiotik
 • Anti-androgen
 • Anti radang
 • Antipsikotik
 • Antidepresan
 • Steroid anabolik, walaupun anda berhenti mengambilnya, kesannya terhadap jumlah sperma akan berterusan sehingga satu tahun.
 • Penguat testosteron
 • Metadon

Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda merasakan bahawa ubat yang anda ambil mengganggu jumlah sperma anda atau mempengaruhi kesuburan anda.

Baca juga: Sperma Berbentuk Seperti Jeli, Adakah Biasa? Ketahui sebabnya di sini

Ambil makanan yang mengandungi antioksidan

Anda perlu tahu bahawa meningkatkan pengambilan antioksidan boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan sperma. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan di Iran pada tahun 2019.

Antioksidan adalah molekul yang dapat melemahkan komponen yang disebut radikal bebas.

Beberapa vitamin dan mineral boleh bertindak sebagai antioksidan yang dapat meningkatkan sperma anda. Antara lain adalah:

 • Beta karotena
 • Beta cryptoxanthin
 • Lutein
 • Vitamin C

Elakkan makan kacang soya

Akhirnya, anda perlu ingat bahawa beberapa makanan, terutamanya produk soya yang diproses, mengandungi estrogen berasaskan tumbuhan. Ini dapat mengurangkan pengikatan testosteron dan penghasilan sperma.

Satu kajian di China pada tahun 2019 terhadap 1,319 lelaki mendapati bahawa kepekatan tinggi estrogen nabati dalam air mani mempengaruhi penurunan kualiti sperma.

Demikianlah maklumat mengenai ciri-ciri sperma dan bagaimana menjaga kualiti sperma. Sekiranya anda menemui masalah yang berkaitan dengan ini, segera berjumpa doktor, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.