Kesihatan

Adakah Anda Mengelakkan Makanan Yang Mengandungi Gluten Tinggi? Berikut adalah 6 Senarai!

Mendengar nama gluten, mungkin ada yang mengaitkannya dengan program diet. Memang tidak salah, kerana tidak sedikit orang yang berusaha menghindari pelbagai makanan yang mengandungi gluten.

Kemudian, haruskah makanan yang mengandungi gluten benar-benar dielakkan? Apa sebenarnya gluten, dan makanan apa yang mengandungi gluten? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: Jangan melihat kerumitan makan, tetapi kenali banyak manfaat kesihatan untuk mengunyah biji bunga matahari

Apa itu gluten?

Gluten adalah protein yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam biji-bijian, seperti gandum dan barli.

Petikan Sekolah Kesihatan Awam Harvard, Gluten mempunyai beberapa kebaikan, salah satunya ialah peningkatan bilangan bakteria baik (prebiotik) di dalam usus. Oleh itu, pelbagai masalah dalam sistem pencernaan dapat dikurangkan.

Walau bagaimanapun, gluten juga boleh mencetuskan penyakit seliak. Celiac sendiri adalah gangguan autoimun dalam bentuk penurunan imuniti akibat reaksi terhadap gluten. Gejala boleh merangkumi kembung, cirit-birit, sembelit, keletihan, kerosakan usus, dan penurunan berat badan.

Senarai makanan yang mengandungi gluten

Sebagai protein dari tanaman bijirin, gluten dapat tetap dalam proses pemprosesan, baik itu menjadi roti, sos, kicap, dan lain-lain. Oleh itu, jika anda ingin mengelakkan kandungan ini, ketahui senarai makanan berikut dengan kandungan gluten.

1. Oatmeal dan bijirin

Secara teknikal, oatmeal dan bijirin pastinya makanan yang mengandungi gluten. Kerana, kedua-duanya mempunyai komponen biji dari tanaman bijirin. Protein dalam tanaman bijirin mengandungi kadar gluten yang tidak rendah.

Nasib baik, sekarang terdapat banyak pengeluar yang mula mengambil berat tentang ini. Jadi, anda boleh mendapatkan bijirin dan oatmeal lebih baik bebas gluten. Caranya, periksa label pembungkusan makanan, pastikan ia tertera bebas gluten.

2. Makanan dengan kicap

Tamari, sejenis kicap yang tidak mengandungi gluten. Sumber gambar: www.thewoksoflife.com

Sebilangan masakan di Indonesia tidak lepas dari kicap. Jadi, apa hubungan antara kicap dan gluten? Bukankah kicap diperbuat daripada kacang soya? Ya, ramuan utama kicap adalah kacang soya hitam. Namun, gandum juga digunakan agar proses penapaian berjalan dengan sempurna.

Campuran gandum dalam proses penapaian sangat mempengaruhi rasa manis atau masin. Oleh itu, jika anda ingin menjalani diet gluten, ada baiknya anda memeriksa bahagian komposisi terlebih dahulu pada bungkusan kicap, sama ada terdapat gandum atau tidak.

Lalu, bagaimana jika anda ingin mengelakkan gluten tetapi masih memerlukan kicap sebagai perasa makanan? Anda boleh menggunakan alternatif seperti tamari.

Tamari adalah kicap yang bebas dari gandum, mempunyai rasa masin atau manis dengan sensasi yang lebih sedap. Kicap ini biasanya digunakan di restoran makanan Jepun.

3. Makanan yang mengandungi gluten dalam bentuk roti

Roti adalah salah satu makanan yang mengandungi gluten, walaupun tidak semuanya. Sebilangan besar roti dibuat dari tepung gandum, yang berkait rapat dengan gluten tinggi.

Roti ini sering dijadikan bahan utama makanan ringan, seperti burger dan sandwic. Tetapi jangan risau, sekarang ada beberapa pengeluar yang menggunakan tepung gandum yang bebas gluten.

Roti bebas gluten biasanya dibuat dari tepung ubi kayu, tepung jagung, tepung kelapa, dan tepung badam atau kacang badam. Periksa senarai ramuan pada bungkusan.

4. Daging yang disumbat sebagai makanan yang mengandungi gluten

Sekiranya anda ingin mengelakkan makanan yang mengandungi gluten, ada baiknya menjauhi produk makanan ringan yang mempunyai daging yang disumbat. Daging ini biasanya kepingan, berada di tengah-tengah burger dan sandwic.

Petikan Sangat Baik, dalam beberapa kes, daging yang dihiris tidak mengandungi gluten. Namun, mesin pemotong yang biasanya juga digunakan untuk mengiris roti, keju, dan makanan lain, boleh mencemarkan.

Baca juga: Adakah anda suka makan daging mentah? Awas, penyakit ini bersembunyi!

5. sos krim

Sama seperti kicap, sos krim adalah perasa atau pelengkap makanan yang mengandungi gluten. Sos krim memerlukan tepung untuk menebal. Di sinilah gluten mula bermain. Sos berkrim ini biasanya terdapat di salad dan pasta di restoran.

Sekiranya anda ingin mengelakkan gluten, anda boleh memesan pasta dan salad tanpa sos krim di atasnya, walaupun rasanya pasti berbeza. Atau, buat salad dan pasta anda sendiri di rumah.

6. Kentang goreng restoran

Secara semula jadi, kentang adalah sejenis ubi yang tidak mempunyai protein gluten. Cuma begitu, setelah digoreng dan dihidangkan, beberapa atau bahkan semua restoran menggunakan pelbagai rempah berperisa yang ditaburkan. Di sinilah bermulanya pencemaran gluten.

Tidak ketinggalan, minyak yang digunakan bersama dengan makanan lain sangat mungkin terkontaminasi. Sudah tentu, seseorang yang menghidap penyakit seliak sangat tidak digalakkan untuk makan kerepek atau kentang goreng dari restoran.

Itulah ulasan enam makanan yang mengandungi gluten yang perlu anda ketahui. Untuk mengelakkan makanan yang mengandungi gluten, anda boleh menyemak senarai ramuan pada pembungkusan produk makanan. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!