Kesihatan

Jangan memandang rendah berjabat tangan, ini mungkin merupakan gejala penyakit Parkinson

Tangan yang gemetar adalah perkara biasa. Ada yang menganggap ini normal tanpa mengetahui apa yang menyebabkan berjabat tangan. Sedangkan berjabat tangan boleh menjadi lebih teruk atau boleh menjadi gejala penyakit tertentu.

Untuk itu, penting untuk mengetahui punca bersalaman. Agar anda tidak lagi memandang rendah, berikut adalah penjelasan mengenai pelbagai sebab berjabat tangan yang perlu anda ketahui:

Punca berjabat tangan yang perlu anda ketahui

Dalam dunia perubatan, keadaan gegaran atau gerakan seperti gegaran yang tidak disengajakan disebut gegaran. Secara amnya gegaran berlaku di tangan, walaupun ia juga boleh berlaku di bahagian badan lain seperti kepala, kaki, pita suara dan bahagian lain.

Secara amnya, gegaran dialami oleh orang dewasa, orang pertengahan umur atau orang tua. Namun, semua peringkat usia dapat mengalaminya.

Berikut adalah penyebab berjabat tangan yang paling biasa:

Gegaran penting

Walaupun terdapat beberapa jenis gegaran, gegaran penting adalah penyebab berjabat tangan yang paling biasa. Gegaran penting itu sendiri boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satunya adalah genetik yang diturunkan dari ibu bapa.

Peningkatan usia juga merupakan faktor berlakunya gegaran penting. Walaupun boleh terjadi pada usia yang lebih muda, cenderung terjadi pada mereka yang berusia lebih dari 40 tahun.

Walaupun gegaran penting tidak berbahaya, gegaran tangan boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Tekanan atau terlalu letih juga boleh memperburuk keadaan berjabat tangan.

Dalam keadaan yang semakin teruk, berjabat tangan boleh mengganggu aktiviti harian. Termasuk untuk menulis, makan dan juga aktiviti yang memerlukan pergerakan tangan yang teliti.

penyakit Parkinson

Penyebab lain berjabat tangan adalah penyakit Parkinson. Gegaran malah merupakan salah satu tanda awal penyakit Parkinson. Biasanya ini berlaku pada bahagian tertentu, tidak semestinya seluruh tangan. Sebagai contoh, ia hanya boleh berlaku pada satu jari.

Keadaan tertentu, seperti merasa teruja atau tertekan, boleh menyebabkan gegaran bertambah buruk dari masa ke masa. Ini juga boleh mempengaruhi postur penderita.

Sekiranya anda kerap berjabat tangan, anda mesti berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah Parkinson, maka anda akan segera mendapatkan rawatan yang anda perlukan.

Sklerosis berbilang (CIK)

Penyakit ini berkaitan dengan sistem imun, otak, saraf dan saraf tunjang penghidap. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, salah satu gejalanya adalah berjabat tangan atau kaki.

Getaran yang muncul disebabkan oleh kerosakan pada otak kecil. Di mana bahagian ini harus mengawal keseimbangan dan koordinasi badan seseorang.

Seseorang yang mengalami berjabat tangan kerana penyakit ini biasanya akan mendapat serangkaian rawatan. Ini termasuk ubat-ubatan dan terapi fizikal.

Ketagihan alkohol

Sekiranya anda seorang yang beralkohol, anda mungkin akan berjabat tangan. Semakin lama anda seorang alkoholik, semakin teruk gegarannya.

Sekiranya anda masih dalam tahap ketagihan ringan, gegaran tangan hanya berlangsung selama beberapa hari. Tetapi bagi penagih lama, gegaran dapat bertahan lebih lama. Ia boleh sampai setahun atau lebih.

Kesan ubat

Ubat yang paling biasa yang menyebabkan berjabat tangan adalah ubat yang digunakan untuk mengekalkan mood. Ubat ini digunakan untuk menyekat bahan kimia otak. Tetapi ini hanya kesan sementara, jika anda berhenti mengambil ubat, gegaran biasanya akan beransur hilang.

Masalah saraf

Kecederaan, penyakit atau masalah tertentu dengan sistem saraf pusat juga boleh menyebabkan gegaran. Gegaran yang disebabkan oleh masalah saraf boleh mempengaruhi tangan dan kaki pesakit. Doktor akan menasihatkan pesakit untuk berjumpa pakar neurologi untuk menyelesaikannya.

Kekurangan vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 akan mempengaruhi sistem saraf. Akibatnya, boleh menyebabkan gegaran, termasuk di tangan. Oleh itu, penting untuk memenuhi keperluan pemakanan, termasuk keperluan untuk vitamin B12.

Biasanya doktor akan menasihati anda untuk makan lebih banyak makanan dengan kandungan vitamin B12 yang tinggi untuk mengatasi getaran. Anda boleh mendapatkan vitamin B12 dari makanan sehari-hari, seperti daging, ikan, telur dan produk tenusu.

Gula darah rendah

Dalam bahasa perubatan, keadaan ini disebut hipoglikemia. Di mana keadaan ini boleh mencetuskan tekanan dari badan, menyebabkan gegaran di badan, termasuk gegaran di tangan.

Tekanan

Keadaan yang membuat seseorang tertekan dan tertekan juga boleh menyebabkan gegaran. Semakin teruk tekanan, semakin kuat gegaran.

Kemarahan yang kuat, kelaparan yang melampau, atau kurang tidur juga boleh membuat tangan anda berjabat. Ini dikenali sebagai gegaran fisiologi.

Tiroid yang terlalu aktif

Tiroid melepaskan hormon yang mengawal metabolisme badan. Sekiranya terlalu aktif, hormon yang dikeluarkan juga akan berlebihan dan keadaan ini dikenali sebagai hipertiroidisme.

Keadaan ini menyebabkan beberapa gejala, salah satunya berjabat tangan. Selain itu, hipertiroidisme juga menyebabkan kegelisahan dan menyebabkan perubahan mood.

Selain penyebab yang disebutkan di atas, kafein yang berlebihan juga dapat menyebabkan berjabat tangan. Walaupun tidak banyak yang berlaku.

Oleh itu, jika anda sering berjabat tangan, terutamanya jika mengganggu aktiviti harian, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai punca berjabat tangan, anda boleh terus berbincang dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!