Kesihatan

Breakout Mengganggu Penampilan? Berehatlah, Atasi Cara Ini!

Adakah anda pernah mengalami kemalangan? Sekiranya anda tidak pernah bersendirian, masalah kulit ini sering dialami oleh banyak orang. Tetapi anda tidak perlu risau kerana jerawat boleh dikeluarkan, anda tahu! Mari lihat bagaimana menghilangkan jerawat di wajah!

Apa itu pelarian dan mengapa ia berlaku?

Bruntus. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com/

Bruntus adalah keadaan kulit yang paling biasa dan sering dialami oleh banyak orang. Bruntusan dalam dunia perubatan dikenali sebagai whitehead.

Jerawat adalah sejenis jerawat yang terbentuk ketika sel-sel kulit mati, minyak, dan bakteria terperangkap di dalam liang.

Bruntus memang boleh menjengkelkan kerana boleh mengganggu penampilan wajah. Bukan hanya itu, breakout juga dapat berkembang pada masa terburuk.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniPara penyelidik masih meneliti penyebab sebenar jerawat, tetapi perubahan tahap hormon juga dapat memberi kesan pada keadaan ini.

Turun naik ini boleh berlaku kerana akil baligh, haid, kehamilan, atau kerana seseorang telah selesai menggunakan pil perancang.

Penyebab lain adalah kerana pengeluaran sebum yang berlebihan, yang merupakan bahan berminyak yang melindungi kulit.

Faktor risiko tambahan termasuk penggunaan kosmetik dan produk muka tertentu, pakaian ketat, kelembapan tinggi, dan peluh.

Baca juga: Ucapkan Selamat Tinggal Parut, berikut cara menyingkirkannya

Bagaimana cara menghilangkan jerawat?

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda tidak perlu risau, kerana anda dapat menyingkirkannya dengan pelbagai cara di bawah.

Inilah cara menghilangkan jerawat di wajah seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan dan pelbagai sumber lain.

1. Ubat rumah

Penyelesaian di rumah adalah pilihan termudah dan termurah yang boleh anda lakukan.

Beberapa ubat rumah yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan jerawat termasuk madu, teh hijau, lemon, tomato, ketulan ais, oatmeal, atau bahkan putih telur.

Namun, tidak semua rawatan di rumah dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat.

Sebilangannya memang dapat membantu menghilangkan jerawat, tetapi ada yang boleh merengsakan kulit, misalnya:

  • Cuka sari apel atau jus lemon mungkin terlalu berasid untuk kulit sensitif.
  • Baking soda terlalu keras pada kulit.
  • Kristal gula dapat memperburuk keradangan.

2. Menghilangkan jerawat dengan ubat semula jadi

Lama kelamaan, ubat semula jadi menjadi popular sebagai rawatan kulit alternatif. Walau bagaimanapun, ubat semula jadi tidak boleh digunakan secara sembarangan. Kami mengesyorkan agar anda melihat produk dengan teliti.

Berikut adalah ubat semula jadi yang boleh anda pilih.

Krim Vitamin A

Vitamin A adalah nutrien dengan sifat antioksidan yang kuat. Dalam kesihatan kulit, vitamin A berpotensi untuk mengurangkan kemerahan dan keradangan.

Sebaliknya vitamin A juga mendorong pertumbuhan sel yang sihat.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh disebut sebagai anti-radang semula jadi, yang mempunyai faedah antimikroba. Dengan kesan ini, minyak pokok teh dapat membantu menyelesaikan masalah.

Lidah Buaya

Aloe vera adalah ramuan berasaskan tumbuhan lain. Suka minyak pokok teh, lidah buaya juga tersedia sebagai ekstrak atau produk penjagaan di kaunter.

Klinik Mayo menyebut bahawa lidah buaya dapat membantu apabila digunakan dengan produk jerawat yang lain.

witch hazel

Berasal dari tanaman berbunga dengan nama yang sama, penyihir hazel dapat membantu menyembuhkan jerawat dengan kualiti astringen yang boleh membuka liang pori.

Witch hazel paling selesa digunakan dalam bentuk astringennya. Cukup tuangkan witch hazel pada kapas dan kemudian sapukan ke kawasan jerawat dan lakukan ini dua kali sehari.

3. Singkirkan jerawat di wajah dengan ubat-ubatan bebas

Selain menggunakan produk penjagaan kulit di atas, anda juga dapat menghilangkan jerawat dengan ubat atau produk bebas tanpa memerlukan resep. (produk di kaunter).

Anda harus berhati-hati dalam menggunakan ubat ini, kerana menggunakan terlalu banyak produk jerawat dapat membuat kulit menjadi kering.

Bukan hanya itu, produk ini juga memerlukan masa berbulan-bulan untuk mendapatkan kesan penuh.

Adapun beberapa ubat atau produk bebas yang boleh anda gunakan untuk mengatasi masalah ini adalah:

  • Benzoyl peroksida: Ubat ini boleh membantu sama ada sebagai rawatan kawasan tertentu atau digunakan pada wajah penuh. Ubat ini membantu menyingkirkan bakteria dan minyak berlebihan.
  • Asid salisilik: Asid salisilik juga boleh digunakan untuk mengurangkan pengeluaran minyak di liang pori. Ia juga dapat mengeringkan permukaan kulit dan menyingkirkan sel-sel kulit mati yang menyebabkan pori-pori tersumbat.
  • Krim retinoid: Retinoid mengandungi versi vitamin A. yang lebih kuat. Apabila digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan krim harian, retinoid dapat memberikan manfaat antipenuaan semasa membersihkan liang.

Jadi, anda sudah tahu bagaimana menghilangkan jerawat di wajah anda, bukan? Tetapi jika ruam tidak sembuh, jangan ragu untuk berjumpa doktor!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found