Kesihatan

Pelbagai Fungsi Bile yang Diperlukan oleh Badan, Apa Itu?

Fungsi usus dalam proses pencernaan terdengar lebih biasa daripada fungsi hempedu. Walaupun fungsi hempedu juga penting dalam proses pencernaan dalam badan, anda tahu.

Bile mempunyai peranan penting dalam sistem pencernaan dan sistem perkumuhan manusia. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai hempedu dan juga fungsinya di dalam badan.

Apa itu hempedu?

Bile adalah cecair kuning-hijau dan melekit yang membantu pencernaan makanan. Cecair ini mengandungi bilirubin dan biliverdin. Kandungan inilah yang menjadikan urin menjadi kuning dan najis berwarna coklat.

Cecair ini dihasilkan oleh hati dan kemudian diangkut ke pundi hempedu. Pundi hempedu itu sendiri adalah kantung berbentuk pir dan mempunyai dinding tipis berukuran sekitar 7 hingga 10 cm, terletak tepat di bawah hati.

Bagaimana hempedu berfungsi di dalam badan

Pundi hempedu dan hempedu saling berkaitan dalam menjalankan fungsinya, membantu pencernaan makanan. Apabila makanan memasuki badan dan dicerna oleh perut, pundi hempedu akan bertindak balas untuk mengeluarkan hempedu.

Setelah dikeluarkan dari pundi hempedu, cecair ini kemudian akan membantu proses pencernaan sebelum makanan memasuki duodenum.

Uniknya, walaupun hempedu harus ditampung di pundi hempedu, ternyata manusia dapat hidup tanpa pundi hempedu. Ini kerana hempedu yang berasal dari hati dapat disalurkan terus ke duodenum.

Keadaan kehilangan pundi hempedu boleh disebabkan oleh penyakit atau gangguan, seperti berlakunya batu empedu. Dalam keadaan yang teruk, untuk menyebabkan sakit akut, doktor akan melakukan penyingkiran pundi hempedu atau apa yang disebut sebagai kolesistektomi.

Setiap hari, hati akan menghasilkan sekitar 500-600 mililiter. Kemudian ia akan ditampung di pundi hempedu. Sekiranya ia kekal selepas digunakan, hempedu akan tetap disimpan di dalam pundi hempedu sehingga digunakan semula oleh badan.

Fungsi hempedu yang perlu anda ketahui

Selain cara kerjanya yang unik, hempedu juga mempunyai fungsi yang sangat penting untuk tubuh. Inilah ulasannya:

Membantu penyerapan vitamin

Bile membantu memproses dan mencerna lemak, ketika makanan diproses di duodenum. Sebilangan besar proses pencernaan berlaku di duodenum. Termasuk mencerna lemak.

Bile diperlukan untuk membantu mencerna lemak. Memecahkan lemak dan menjadikannya menjadi zarah kecil yang disebut chylomicrons.

Dengan memecahkan lemak, hempedu juga membantu tubuh menyerap vitamin larut lemak, iaitu vitamin A, D, E dan K.

Membantu enzim lipase

Lipase adalah enzim yang dihasilkan oleh pankreas untuk mengemulsi lemak. Sementara itu, hempedu berfungsi untuk membantu enzim lipase mengemulsi lemak untuk membentuk molekul yang disebut misel.

Kemudian misel akan diproses semula oleh enzim lipase untuk menjadi chylomicrons. Selepas itu lemak dapat diedarkan ke seluruh badan.

Selain itu, hempedu juga membantu fungsi enzim pencernaan. Kerana kemampuan untuk mencipta sifat alkali, berfungsi untuk meneutralkan sifat asid, dan membuat enzim pencernaan berfungsi dengan optimum.

Membantu penyerapan lemak dalam badan

Bile berfungsi untuk mencerna lemak. Setelah dicerna, lemak akan melalui pemprosesan semula yang mengubahnya menjadi asid lemak, yang kemudian akan disalurkan ke saluran limfa.

Asid lemak kemudian dapat diserap oleh sistem limfa untuk membantu melawan jangkitan di dalam badan. Sebagai tambahan, asid lemak dapat disalurkan ke dalam aliran darah untuk pelbagai fungsi, termasuk untuk membantu pertumbuhan tisu dan pembaikan sel.

Buang toksin dari badan

Fungsi hempedu lain adalah membuang toksin dalam badan. Seperti yang telah disebutkan di atas bahawa hempedu memainkan peranan penting dalam proses perkumuhan manusia.

Oleh kerana toksin dirembeskan ke dalam tubuh melalui hempedu, maka hempedu akan melalui proses pencernaan dan toksin dibawa ke proses akhir dan dikeluarkan dengan najis.

Oleh itu, badan masih memerlukan hempedu. Dipetik dari Garis Kesihatan, kekurangan hempedu boleh menyebabkan penumpukan toksin dalam badan.

Fungsi hempedu lain menurut buku Perspektif Masa Depan dalam Gastroenterologi berperanan menyebarkan imunoglobulin dan antioksidan.

Selain fungsi yang telah disebutkan, hempedu juga berfungsi sebagai pelindung tubuh dari bakteria. Sebabnya adalah kerana keadaan alkali yang dapat dihasilkan oleh hempedu menjadikannya mampu melawan atau menghalang mikroba di dalam badan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found