Kesihatan

18 Manfaat Kesihatan Kunyit yang Tidak Diketahui

Kunyit adalah salah satu jenis rempah yang sangat biasa digunakan di banyak negara Asia. Selain digunakan sebagai rempah di dapur, ternyata manfaat kunyit juga baik untuk kesihatan, Anda tahu.

Manfaat kunyit pertama kali dirasakan oleh masyarakat Asia Tengah dalam mengatasi berbagai penyakit, seperti masalah pernafasan, keletihan, rematik, dan beberapa penyakit serius lainnya.

Ketahui jenis kunyit

Tahukah anda bahawa sebenarnya ada beberapa jenis kunyit? Ada kunyit putih dan juga kunyit merah.

Kunyit putih yang juga sering disebut sebagai kunyit kuning, pada pandangan pertama kelihatan seperti halia kerana penampilan kulit dan permukaan dalam yang lebih cerah. Sementara kunyit merah mempunyai warna oren atau kuning yang lebih pekat.

Nah, kunyit merah adalah yang sering kita temui di pasar dan sering dijadikan rempah di dapur. Sementara itu, kunyit putih, yang sering disebut pertemuan putih oleh orang Jawa, sering digunakan sebagai ubat.

Mari kita ketahui mengenai kedua-dua jenis kunyit ini dan kebaikan dan kebaikannya di bawah!

1. Kunyit putih atau kunyit kuning

Secara ilmiah, kunyit putih dikenali sebagai curcuma zedoaria, akarnya berbentuk rimpang dengan kulit coklat dan warna oren terang dan keras di dalamnya. Pada pandangan pertama bentuk permukaan ketika dihiris serupa dengan halia.

Walaupun, milik keluarga kunyit, baunya seperti campuran mangga dan kunyit. Kunyit putih biasanya dijual dalam bentuk serbuk atau dalam bentuk kering yang telah dihiris.

Kunyit putih mengandungi sifat anti-radang dan anti-bakteria yang dapat mencegah anda dari masalah pernafasan dan pencernaan.

Khasiat dan khasiat kunyit putih:

 • Penghadaman yang sihat. Kunyit putih dapat digunakan untuk mengatasi masalah pencernaan seperti kembung, buang air besar yang tidak teratur, dan gangguan pencernaan lain.
 • Mengurangkan keradangan. Kunyit putih mempunyai sifat anti-radang yang membantu melawan keradangan, terutama bagi penghidap arthritis. Malah, ia juga dapat merawat luka dan penyakit kulit yang lain.
 • Sumber antioksidan. Kerana adanya pelbagai antioksidan, kunyit putih mempunyai sifat dalam menghambat pertumbuhan radikal bebas yang dapat merosakkan sel di dalam tubuh. Sebatian curcumin bertindak sebagai anti-alergi, yang seterusnya mencegah pembebasan bahan kimia yang mencetuskan reaksi alergi.
 • Menguatkan sistem pernafasan. Masalah pernafasan biasanya disebabkan oleh cecair seperti kahak dan lendir yang menumpuk di paru-paru dan kawasan lain di badan. Mukus dan kahak menyekat saluran hidung dan menyebabkan kesukaran bernafas dan gangguan pernafasan lain seperti asma, batuk, dan selsema.

Menggabungkan kunyit putih ke dalam resipi makanan boleh membuat anda mendapat faedah di atas.

2. Kunyit merah

kunyit merah atau Curcuma longa mengandungi sebatian aktif yang disebut curcumin yang mempunyai banyak manfaat kesihatan yang terbukti secara saintifik, seperti potensi untuk mencegah penyakit jantung, Alzheimer, dan barah.

Curcumin adalah bahan aktif utama dalam kunyit. Ia mempunyai kesan anti-radang yang kuat dan merupakan antioksidan yang sangat kuat.

Kandungan kunyit

Curcumin pada kunyit. Sumber gambar: shutterstock.

Akhir-akhir ini, kunyit mula dikenali di banyak negara di dunia, termasuk Amerika Syarikat. Setelah banyak kajian dilakukan, ternyata kunyit mempunyai sebatian yang sangat bermanfaat untuk kesihatan, iaitu curcumin.

Setelah itu, kunyit digunakan sebagai alternatif untuk menemani ubat-ubatan perubatan dalam menangani sejumlah penyakit serius, mulai dari migrain, alergi, hingga masalah jantung.

Manfaat kesihatan kunyit

Lalu, apa lagi kebaikan kunyit untuk kesihatan?

1. Khasiat antioksidan pada kunyit

Manfaat pertama kunyit ialah ia dapat meningkatkan kadar antioksidan dalam badan. Tanpa antioksidan, seseorang akan mudah diserang penyakit. Antioksidan berfungsi melindungi tubuh daripada terkena benda asing, termasuk radikal bebas.

Struktur kimia kurkumin dapat mengoptimumkan enzim antioksidan, serta meneutralkan bahan asing berbahaya yang sudah memasuki tubuh.

Walaupun begitu, kurkumin juga dapat memecahkan sebatian berbahaya dari luar yang cuba mengambil alih fungsi tubuh.

Tahap antioksidan yang rendah boleh membahayakan kesihatan anda. kamu tahu. Ini kerana molekul jahat sangat reaktif untuk menyerang sistem imun manusia.

2. Khasiat anti-radang kunyit

Kunyit adalah salah satu jenis tanaman herba yang berkesan untuk mengatasi keradangan pada organ. Ini menjadi penting, kerana beberapa penyakit kronik yang berakhir dengan kematian disebabkan oleh keradangan.

Kandungan kurkumin pada kunyit mempunyai khasiat untuk memerangi keradangan pada bahagian tubuh tertentu. Sebenarnya, sebilangan pakar mendakwa bahawa kunyit lebih berkesan sebagai anti-radang daripada ubat-ubatan perubatan seperti ibuprofen.

Baca juga: Ketahui Apa itu Ibuprofen: Faedah dan Cara Menggunakannya

Keradangan itu sendiri bukanlah sesuatu yang buruk, kerana bentuk perlindungan tubuh untuk membasmi bakteria yang masuk. Tanpa keradangan, patogen seperti bakteria sangat rentan mengambil alih fungsi badan.

Curcumin berfungsi dengan memecahkan molekul NF-kB yang dapat bergerak ke nukleus sel dan mengaktifkan sebatian yang mencetuskan keradangan. NF-kB sendiri bertanggungjawab terhadap beberapa penyakit kronik.

3. Mengatasi jerawat dan keradangan pada kulit

Sifat anti-radang dan antioksidan kunyit bukan hanya dapat mengatasi pelbagai masalah serius dalam tubuh, tetapi juga mempunyai manfaat untuk kesihatan kulit. Jurnal Sains Perubatan Macedonia menyebutkan, kurkumin sangat berkesan untuk merawat psoriasis atau radang kulit.

Bukan hanya kulit badan, kurkumin pada kunyit juga mempunyai khasiat untuk membasmi jerawat degil di wajah. Ini disebabkan oleh fungsi zat anti-radang yang membunuh bakteria pembentuk jerawat.

4. Mencegah penuaan pramatang

Sekiranya anda memberi perhatian, terdapat banyak makanan tambahan untuk kesihatan wajah yang mengandungi curcumin. Tidak hanya berkesan untuk pencegahan penyakit, kurkumin pada kunyit juga memiliki khasiat untuk mengatasi penuaan dini.

Penuaan pramatang kulit, terutama wajah, boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satu yang cukup berpengaruh adalah radikal bebas. Ini menyukarkan pertumbuhan semula kulit.

Sebatian antioksidan yang terdapat pada kunyit dapat melawan radikal bebas ini. Dengan cara itu, proses pertumbuhan semula kulit dapat berlaku dan anda mengelakkan penuaan pramatang.

5. Khasiat kunyit untuk mencegah barah

Salah satu kelebihan kunyit yang kurang dikenali adalah kemampuannya melawan sel barah. Curcumin sendiri berfungsi dengan menghalang pertumbuhan sel-sel tumor yang jika dibiarkan akan menjadi barah.

Oleh itu, sebelum memasuki tahap barah, kunyit memainkan peranan yang sangat penting dalam membasmi sel-sel pencetus. Walaupun ada kemungkinan sel-sel tumor yang telah berubah menjadi sel barah masih dapat dihambat oleh zat kuning dari kunyit itu sendiri.

Pencegahan akan berlaku kerana perubahan pada tahap molekul dapat dicegah, sebelum akhirnya berubah menjadi bahan yang semakin ganas.

Bagi rawatan, Institut Kesihatan Nasional AS mengatakan kini kajian masih dilakukan mengenai dos yang tepat untuk membunuh sel barah.

6. Pencegahan Alzheimer

Hingga kini, tidak ada ubat perubatan yang pasti dapat menyembuhkan Alzheimer. Apa yang dilakukan oleh pegawai perubatan adalah merawat gejala yang timbul. Oleh itu, sangat penting untuk mencegah penyakit ini.

Curcumin, yang merupakan zat kuning pada kunyit, dapat membantu mencegah Alzheimer dengan mengurangkan plak beta-amiloid yang terbentuk di otak. Bukan hanya itu, keradangan pada saraf juga dapat diminimumkan.

7. Khasiat kunyit untuk kesihatan otak

Bercakap mengenai otak, kunyit juga berkesan dalam mencegah beberapa gangguan atau penyakit lain yang berkaitan dengan pusat saraf, salah satunya adalah Parkinson. Curcumin pada kunyit dapat meningkatkan fungsi faktor neurotrofik di otak (BDNF).

Dengan cara itu, dapat dikatakan bahawa BDNF dapat mengoptimumkan pertumbuhan neuron yang memiliki peranan besar dalam memerangi proses degenerasi sel di otak. Saraf kognitif manusia di otak juga akan berfungsi dengan baik apabila terdapat sebatian curcumin di dalam badan.

8. Rawatan dan pencegahan diabetes

Masih dengan kandungan utama dalam kunyit, yakni kurkumin, manfaat lain untuk kesihatan adalah dapat mencegah dan merawat diabetes. Dalam kes diabetes, kurkumin sendiri berfungsi dengan mengawal kadar gula dalam darah dalam tubuh seseorang.

Tahap gula dalam darah sangat penting untuk dipertimbangkan dalam mengelakkan diabetes. Sensitiviti kurkumin sangat efektif dalam menurunkan glukosa (elemen yang memicu peningkatan kadar gula dalam darah), serta menurunkan kadar insulin dalam darah.

Baca juga: Pesakit kencing manis Makan Makanan Manis, Adakah Selamat atau Tidak?

9. Mengekalkan tekanan darah

Bukan hanya kadar gula darah, kurkumin juga berkesan dalam mengawal tekanan darah manusia. Tekanan darah yang tidak stabil biasanya berlaku pada orang tua. Ini disebabkan oleh penurunan fungsi endotel vaskular.

Sel endotel yang tidak stabil boleh menyebabkan aliran darah tidak lancar di arteri. Akibatnya, tekanan darah tinggi atau hipertensi boleh berlaku.

Curcumin yang merupakan zat paling aktif dalam kunyit dapat mengoptimumkan prestasi sel endotel. Dengan cara itu, aliran darah ke seluruh badan dapat berjalan dengan lancar. Kesannya, ketidakstabilan tekanan darah dapat dikawal.

10. Melegakan emosi dan kemurungan

Sekiranya anda suka marah, sukar mengawal emosi dan sering merasa tertekan, ada baiknya anda mula mengambil kunyit. Emosi, tekanan, dan kemurungan, semuanya bergantung pada bagaimana otak menafsirkan sesuatu.

Curcumin berkesan membantu prestasi neurotransmitter (sebatian yang menghubungkan satu sel dengan sel lain) untuk memaksimumkan fungsi serotonin, sebatian di otak yang dapat mewujudkan rasa bahagia.

Tahap serotonin yang rendah akan membuat anda mudah stres, marah, dan mudah tertekan.

Institut Kesihatan Perpustakaan Perubatan Nasional AS mengatakan dalam percubaan yang melibatkan tiga kumpulan daripada 60 orang yang mengalami kemurungan, satu kumpulan mengalami pengurusan emosi yang lebih baik setelah menerima pengambilan kurkumin selama enam minggu.

11. Khasiat kunyit untuk kesihatan jantung

Khasiat kunyit yang tidak kurang berguna adalah dapat mencegah pelbagai gangguan jantung. Dalam menjaga kesihatan jantung, kurkumin berfungsi dengan mengoptimumkan fungsi endotelium, yang merupakan lapisan saluran darah.

Pelbagai gangguan dan penyakit jantung disebabkan oleh sel endotel yang rosak atau tidak dapat mengatur tekanan darah. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga agar sel endotel tidak rosak, iaitu dengan memakan kunyit.

Selain itu, kurkumin yang mempunyai sifat anti-radang sangat membantu mengurangkan keradangan dan pengoksidaan. Kedua-dua perkara ini sangat bertanggungjawab terhadap jumlah kes penyakit jantung, terutamanya koronari.

12. Khasiat kunyit untuk alahan

Alergi adalah keadaan di mana sistem imun manusia mengesan kehadiran bahan asing yang berbahaya bagi tubuh. Walaupun kelihatan normal, tetapi seseorang yang mempunyai alergi khas bermaksud terdapat tindak balas yang berlebihan terhadap sistem metabolisme.

Alergi biasanya berlaku dengan munculnya ruam atau tompok merah pada kulit. Walaupun, tidak sedikit yang berbentuk batuk atau bersin. Serbuk kunyit adalah penyediaan rempah yang sempurna untuk ini.

Kegiatan keradangan seperti alergi pada badan dapat diatasi dengan curcumin. Kurkumin sebatian aktif dapat membantu sistem tubuh mengurangkan gejala selsema, bersin, batuk, dan tanda-tanda alahan lain.

13. Khasiat kunyit untuk hati

Hati adalah salah satu organ yang mempunyai peranan penting dalam kelangsungan hidup manusia. Dalam organ ini, toksin yang masuk ke dalam badan boleh dimusnahkan.

Itulah sebabnya beberapa kes gangguan hati yang tidak ditangani dengan betul akan membawa maut, bahkan kematian.

Curcumin sendiri tidak berfungsi dengan membunuh racun ini, tetapi menjaga hati berfungsi dengan baik dan mengelakkan kerosakan. Dengan cara itu, hati masih boleh menyahtoksin atau membersihkan racun dari darah.

Tidak hanya itu, kunyit juga dapat merangsang pengeluaran hempedu. Ini akan membantu fungsi hati dalam menghilangkan 'sisa' buruk yang boleh mengganggu kesihatan seseorang.

14. Khasiat kunyit untuk mata

Seiring bertambahnya usia, kesihatan mata manusia akan mulai merosot. Atas sebab ini, sangat penting untuk menjaga kesihatan mata agar terus berfungsi dengan baik. Salah satu kelebihan kunyit yang anda dapat adalah prestasinya dalam proses pertumbuhan semula sel di mata.

Sel yang mulai berkurang berfungsi akan menyebabkan glaukoma, keadaan di mana mata mula mengalami beberapa gangguan, yang paling teruk adalah kebutaan. Hasil penyelidikan dari Laporan Ilmiah pada tahun 2018 dijelaskan, sebatian kurkumin dapat mengoptimumkan fungsi retina.

15. Khasiat kunyit untuk radang pada sendi

Dengan sifat anti-radang, kurkumin dapat menjadi alternatif untuk rawatan jangka panjang bagi penghidap osteoartritis atau artritis. Pesakit osteoartritis yang mengambil 1,000 mg meriva setiap hari akan merasa fungsi sendi yang lebih baik.

Meriva sendiri adalah ekstrak yang dihasilkan dari kurkumin semula jadi (curcuminoids) dengan peratusan hingga 75%. Curcumin sangat berkesan untuk menghambat atau memperlambat perkembangan keradangan yang berlaku pada sendi.

16. Khasiat kunyit untuk migrain dan sakit kepala

Migrain atau sakit kepala boleh terjadi kerana radang pada saraf. Ini menjadikan aliran darah terganggu dan terhalang. Akibatnya, rasa sakit yang tidak tertahankan dapat dirasakan selepas itu.

Walaupun tidak ada data saintifik yang membuktikan keberkesanan kunyit pada migrain, sebuah kajian diterbitkan dalam Rheumatologi disebutkan bahawa rasa sakit di kepala dapat dikurangkan dengan curcumin.

Ini disebabkan oleh anti-radang yang dapat menghambat prostaglandin, sebatian yang mencetuskan rasa sakit yang berlebihan.

Baca juga: Sedap dan Sihat, 7 Makanan Ini Mengandungi Protein Tinggi

17. Atasi loya, kembung, dan bisul

Mual, kembung, dan bisul adalah keadaan yang disebabkan oleh masalah pada perut. Salah satu kelebihan kunyit yang tidak diketahui umum adalah fungsinya dalam sistem pencernaan manusia.

Curcumin dapat membantu mengurangkan gas di perut yang menyebabkan gas atau kembung, mengawal lebihan asid perut, dan menjaga dinding perut daripada terhakis.

18. Khasiat kunyit untuk asid perut

Adakah benar kunyit dapat menyembuhkan masalah asid perut? Lancarkan Garis Kesihatan, walaupun banyak kajian telah dilakukan untuk mengeksplorasi sifat kunyit dan ekstrak kurkuminnya, namun tidak ada kajian yang menumpukan pada masalah asam lambung.

Walaupun masih ada bukti saintifik yang terhad bahawa kunyit dapat membantu refluks asid, ia masih perlu dicuba. Kebanyakan orang mentolerirnya dengan baik dalam makanan dan apabila diambil sebagai makanan tambahan.

Sekiranya anda ingin menggunakan kunyit untuk merawat asid perut, jangan lupa lakukan:

 • Untuk hasil terbaik, gunakan kunyit dengan lada hitam atau pilih suplemen yang mengandungi piperine untuk meningkatkan kemampuan badan untuk menyerap dan menggunakan curcumin.
 • Kunyit boleh bertindak sebagai pengencer darah. Anda tidak boleh mengambil kunyit bersama dengan ubat antikoagulan.
 • Anda mungkin mengalami kesan sampingan yang tidak menyenangkan jika anda mengambil kunyit 1,500 miligram atau lebih setiap hari.

Mungkin diperlukan beberapa minggu untuk melihat apakah kunyit membantu gejala refluks asid anda. Sekiranya tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus berhenti menggunakannya dan berjumpa doktor.

Ramuan kunyit masam

Salah satu persiapan kunyit yang popular di Indonesia adalah asam kunyit jamu. Minuman tradisional ini, campuran kunyit dan asam jawa, dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Bahkan Kementerian Kesehatan Indonesia juga mempunyai garis panduan tersendiri untuk membuat ramuan yang sihat. Bermula dari pemilihan bahan berkualiti, penggunaan alat steril, dan kebersihan diri pembuat jamu yang mesti baik.

Berikut adalah beberapa kebaikan ubat herba kunyit masam:

 • Mengurangkan bau badan
 • Membantu mengurangkan kesakitan dan keluhan haid
 • Membantu penghadaman
 • Bantu kurangkan lemak

Cara membuat ubat herba kunyit masam

Untuk makan ramuan yang sihat, anda boleh membuat ramuan kunyit masam anda sendiri di rumah. Dengan cara itu anda dapat memastikan ramuan yang digunakan selamat dan sihat.

Bahan yang diperlukan:

 • 1 kg kunyit segar
 • kg asam jawa
 • kg gula aren
 • Garam dan gula putih secukup rasa
 • Air rebusan yang cukup

Kaedah membuat:

 • Bersihkan kunyit segar
 • Tumis kunyit segar, masukkan air, perah sehingga anda mendapat jus 3 liter
 • Masukkan semua bahan, rebus hingga mendidih, tapis dan sejukkan.

Kesan sampingan jika kunyit digunakan secara berlebihan

Walaupun kunyit mempunyai pelbagai khasiat, ternyata ada kesan sampingan yang boleh memberi kesan buruk pada tubuh jika dikonsumsi atau digunakan secara berlebihan. Tidak ada cadangan dos khusus dalam penggunaannya, semuanya disesuaikan dengan keperluan tubuh.

Dari banyak kesan sampingan yang berpotensi timbul adalah berlakunya masalah dalam sistem pencernaan. Oleh itu, anda boleh berhenti menggunakannya sekiranya kesannya mulai terasa.

Itulah 17 kebaikan kunyit untuk kesihatan dan kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found