Kesihatan

Peminat Perubatan Herba Harus Tahu, Inilah Khasiat Lempuyang untuk Kesihatan

Anda dapat melihat faedah lempuyang untuk kesihatan melalui penggunaannya sebagai ramuan dalam campuran herba. Bermula dari pengikat stamina, hingga ubat anti-infeksi.

Manfaat lempuyang sebagai ramuan perubatan berkaitan dengan kandungan metabolitnya. Sebuah jurnal dari Universiti Kristiani Indonesia menyatakan bahawa terdapat alkaloid, saponin, flavonoid, polifenol dan minyak pati di lempuyang.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat lempuyang, anda boleh merujuk kepada penjelasan berikut:

Lempuyang sebagai ubat anti-radang

Keradangan adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap penyembuhan dari jangkitan, luka dan kerengsaan. Keadaan ini adalah pertahanan sebagai mekanisme pelindung, tetapi keradangan berterusan sangat memudaratkan kesihatan dan boleh menyebabkan penyakit kronik.

Lempuyang memiliki kemampuan sebagai anti-inflamasi kerana ekstrak dari rempah-rempah ini mampu menghambat kerja enzim cyclooxygenase, lipoxygenase, myeloperoxidase dan nitric oxide synthase. Enzim ini berperanan dalam keradangan.

Lempuyang sebagai antimikrobial

Manfaat lain dari lempuyang adalah kerana mengandungi Terpinen-4-ol yang boleh menyebabkan kematian mikroba.

Mikroba yang dipengaruhi oleh kandungan termasuk: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi dan Shigella flexneri.

Dari senarai di atas, anda mesti mengetahui bakteria E. coli yang menyebabkan beberapa penyakit seperti anemia dan kegagalan buah pinggang. Selain itu, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing dan jenis jangkitan lain.

Lempuyang dapat melegakan demam

Demam pada kanak-kanak boleh menyebabkan sawan jika tidak dirawat. Untuk itu, anda boleh menggunakan lempuyang sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan rasa panas kerana kandungannya anti-spasmodik.

Kandungan parasetamol dalam rempah ini juga memberikan manfaat sebagai ubat demam.

Manfaat lempuyang yang dapat anda peroleh dengan menghancurkan 15 gram rimpang gajah lempuyang dan 30 gram pucuk, kemudian direbus dengan 300 ml air hingga mendidih.

Selepas itu anda boleh menyaring air rebusan dan minum semasa suam. Anda hanya minum ramuan ini sekali sehari.

Menambah selera makan

Lempuyang mempunyai kandungan yang hampir sama dengan halia untuk meningkatkan selera makan.

Manfaat ini penting, terutama bagi kanak-kanak yang memerlukan banyak khasiat melalui makanan.

Untuk mendapatkan harta tanah ini, anda boleh merebus 25 gram emperit lempuyang parut dan gula merah secukupnya dengan 500 ml air hingga 200 ml selebihnya. Setelah sejuk, tapis air rebusan dan minum 3 kali sehari setiap 1 sudu besar.

Lempuyang dapat merawat cirit-birit

Rimpang lempuyang berkesan untuk mengatasi gejala cirit-birit dan disentri. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria, dan kandungan antimikroba lempuyang dapat memainkan fungsi penting di sini.

Lempuyang juga mempunyai khasiat dalam mengatasi kolera. Anda boleh membuat ubat ini sendiri dengan merebus 10 gram lempuyang emprit dan 2 cili Jawa dengan 600 ml air sehingga mengecil hingga 300 ml.

Setelah sejuk, saring rebusan dan anda boleh meminumnya secara langsung dua kali sehari dengan 150 ml setiap minuman.

Mengatasi rematik

Rheumatisme dapat diatasi dengan lempuyang. Untuk mendapatkan harta tanah ini, biasanya lempuyang akan dicampur dengan cili Jawa.

Anda juga boleh mencampurkan lempuyang emprit halus dan kemudian menambahkannya dengan minyak kelapa. Selepas itu, sapukan pada bahagian badan yang terkena.

Mengatasi batu kencing

Batu kencing dapat diatasi dengan gajah lempuyang. Anda boleh mendapat faedah ini dengan merebus 10 gram rimpang lempuyang, 20 gram daun misai kucing, 5 gram halia, 5 gram daun beling keji dan 5 gram meniran segar.

Rebus semua bahan ini dalam 600 ml air dan tunggu hingga menjadi 300 ml. Selepas itu, saring air rebusan dan minum sementara ia masih suam 2 kali sehari dengan masing-masing 150 ml.

Meningkatkan stamina

Lempuyang dapat meningkatkan stamina. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memarut 25 gram rimpang gajah lempuyang dan menambahkan gula perang secukupnya.

Kedua-dua bahan ini mesti direbus dalam 600 ml air hingga mengecil menjadi 300 ml. Saring air masak, kemudian minum semasa masih suam.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!