Kesihatan

Jangan memandang rendah psoriasis, penyakit kulit ini dapat mendorong penderita untuk bunuh diri

Psoriasis adalah penyakit kulit yang boleh menyerang sesiapa sahaja dari segala usia. Hingga kini belum diketahui apa sebenarnya penyebab penyakit ini.

Tidak hanya mengganggu kesihatan fizikal, psoriasis sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan mental penghidapnya. Lihat penjelasan yang lebih mendalam mengenai psoriasis di bawah.

Baca Juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Ketika Berpuasa? Ayuh, lihat fakta di sini

Apa itu psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit kulit yang menyebabkan tompok merah dan gatal muncul di kawasan seperti siku, lutut, dan kulit kepala.

Penyakit psoriasis timbul kerana proses pertumbuhan semula kulit penderita yang cepat. Pada kebanyakan orang, pertumbuhan semula kulit memerlukan masa 30 hari, tetapi pada orang dengan psoriasis hanya memerlukan beberapa hari.

Ini menyebabkan penumpukan kulit di kawasan tertentu dan menyebabkan kemunculan tompok-tompok merah ditutup dengan lapisan kulit bersisik putih. Kadang kala lapisan ini boleh retak dan menyebabkan pendarahan.

Penyakit ini tidak dapat menular melalui kontak langsung, seperti menyentuh kawasan tempat. Dalam banyak kes bintik-bintik hanya muncul di beberapa kawasan, tetapi beberapa tempat menutupi banyak bahagian badan.

Jenis-jenis psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit yang mempunyai beberapa jenis. Jenis psoriasis bergantung pada tempat tampalan muncul, bentuk dan keparahannya.

Melaporkan dari Mayo Clinic, berikut adalah beberapa jenis psoriasis:

1. Psoriasis plak

Psoriasis plak Psoriasis adalah sejenis psoriasis yang dicirikan oleh kemunculan kulit merah yang kering dan ditutup dengan sisik putih atau perak.

Tompok atau plak ini sering menyebabkan rasa sakit dan gatal. Biasanya plak muncul di siku, lutut, kawasan punggung bawah, dan juga kulit kepala.

2. Penyakit psoriasis kuku

Seperti namanya, jenis ini sering menyebabkan plak di kawasan kuku, kedua-dua tangan dan kaki. Keadaan ini akan menyebabkan pertumbuhan dan perubahan warna kuku yang tidak normal.

Selain itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan kuku jatuh. Atau pada tahap akut, kuku boleh runtuh.

Baca juga: Kelainan Kuku Yang Boleh Mengenalpasti Penyakit Tertentu

3. Guttate

Guttate adalah sejenis psoriasis yang sering menyerang kanak-kanak dan orang muda. Penyebabnya adalah jangkitan bakteria, seperti radang tekak.

Biasanya dicirikan oleh plak kecil yang muncul di badan, lengan, dan kaki.

4. Membalikkan psoriasis

Jenis ini biasanya muncul di kawasan lipatan seperti di pangkal paha, lipatan di bawah payudara, dan juga punggung.

Plak yang muncul biasanya berwarna kemerahan dan mempunyai tekstur yang lebih halus. Pencetus adalah jangkitan kulat. Keadaan boleh bertambah buruk dengan geseran dan peluh.

5. berjeragat

berjeragat adalah sejenis psoriasis yang merangkumi kes yang jarang berlaku dan jarang berlaku. Plak yang muncul biasanya disertai dengan nanah dan berlaku di kawasan besar badan. Ia boleh berada di kawasan badan, dan juga kawasan yang lebih kecil seperti kaki dan tangan.

6. Erythrodermic

Kes Erythrodermic juga jarang berlaku. Dalam jenis ini, plak merangkumi seluruh badan.

Psoriasis plak eritrodermik Warnanya kemerah-merahan, dan menyebabkan sensasi gatal dan bahkan terbakar.

7. Artritis psoriatik

Artritis psoriatik boleh menyebabkan bengkak dan sakit pada sendi serta gejala artritis. Gejala pada sendi biasanya merupakan tanda awal psoriasis.

Gejala boleh berkisar dari ringan hingga akut dan boleh mempengaruhi kawasan sendi. Artritis psoriatik boleh menyebabkan sendi terasa kaku, bahkan pada peringkat akut ia boleh merosakkan sendi secara kekal.

Baca Juga: Psoriasis V Kelemumur, Inilah Perbezaannya dan Cara Mengatasinya!

Simptom penyakit psoriasis

Psoriasis pada tangan. Sumber Foto: //goldskincare.com/

Setiap gejala yang muncul biasanya berbeza bergantung pada jenis penyakit psoriasis yang menyerang penghidapnya.

Berikut adalah beberapa gejala psoriasis yang biasa:

 • Penampilan plak kemerahan ditutup dengan kulit bersisik putih.
 • Plak yang muncul boleh menyebabkan gatal dan sakit. Tidak jarang boleh retak dan menyebabkan pendarahan. Pada tahap akut, plak dapat menutup sebahagian besar badan.
 • Kemunculan gangguan kuku dan kuku kaki. Seperti perubahan warna dan pertumbuhan yang tidak normal.
 • Kemunculan plak bersisik atau kerak di kulit kepala.
 • Kesakitan atau kelembutan muncul di kawasan sekitar plak.
 • Sensasi terbakar di kawasan sekitar plak.

Tempoh gejala yang muncul boleh berbeza bagi setiap orang. Kadang-kadang ada orang yang mengalami gejala yang sangat teruk dalam beberapa hari pertama, kemudian pulih dalam beberapa hari.

Namun, kerana ia adalah penyakit kambuh, pesakit dapat kambuh jika mereka terdedah kepada faktor penyebab psoriasis lagi.

Sebabpenyakit psoriasis

Punca sebenar psoriasis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyelidikan mendapati 2 faktor utama yang boleh mendorong risiko penyakit psoriasis.

1. Faktor genetik

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah menghidap penyakit kulit maka ada kemungkinan besar anda juga akan menghidap psoriasis.

Walaupun begitu, statistik faktor ini masih agak kecil. Dilaporkan dari Healthline, Yayasan Psoriasis Nasional (NPF) menyebut hanya sekitar 2 hingga 3 peratus orang yang menderita psoriasis kerana faktor genetik.

2. Sistem imun

Psoriasis adalah keadaan autoimun, di mana sistem kekebalan tubuh mula menyerang dirinya sendiri. Dalam badan normal sel darah putih biasanya menyerang bakteria untuk mencegah jangkitan.

Tetapi pada orang dengan psoriasis, darah putih sebenarnya menganggap sel-sel kulit sebagai jangkitan sehingga mereka mulai menyerangnya. Ini menyebabkan pertumbuhan semula kulit berjalan 10 kali lebih cepat daripada orang biasa dan menyebabkan plak.

3. Faktor pendorong lain

Sebagai tambahan kepada 2 faktor utama di atas, terdapat juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko psoriasis. Dilaporkan dari WebMD, berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Perubahan hormon. Penyakit ini biasanya muncul semasa akil baligh. Selain itu, menopaus juga boleh mencetuskan munculnya psoriasis.
 • Pengambilan alkohol. Peminum alkohol berat juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkannya. Selain itu, alkohol juga dapat menjadikan rawatan kurang berkesan.
 • Asap. Orang yang merokok mempunyai kemungkinan dua kali ganda untuk menghidap psoriasis. Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama, anda berisiko 9 kali lebih banyak.
 • Tekanan. Para penyelidik mengatakan bahawa sistem imun bertindak balas terhadap tekanan mental dan emosi dengan cara yang sama seperti tindak balas terhadap tekanan fizikal seperti kecederaan dan jangkitan.

Perkara yang menyebabkan psoriasiskambuh

Walaupun simptomnya sering hilang dan tidak lagi dirasakan, psoriasis boleh berulang kapan saja sekiranya penghidapnya terdedah kepada faktor penyebab penyakit ini.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan psoriasis berulang atau memburukkan lagi gejala yang sedang anda alami:

 • Jangkitan, seperti radang tekak atau jangkitan kulit.
 • Cuaca cenderung kering.
 • Berlakunya luka pada kulit. Seperti lepuh, gigitan serangga, atau kulit yang terbakar sinar matahari.
 • Tekanan.
 • Merokok atau terdedah kepada asap rokok (merokok pasif).
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti litium, ubat untuk tekanan darah tinggi, dan ubat anti-malaria.

Komplikasi penyakit psoriasis

Sekiranya anda menderita psoriasis, anda berisiko mengalami keadaan berikut:

 • Masalah penglihatan seperti konjungtivitis, blepharitis dan uveitis.
 • Obesiti atau berat badan berlebihan.
 • Diabetes jenis 2.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Penyakit kardiovaskular.
 • Pelbagai penyakit autoimun lain seperti sklerosis, seliak, dan kolitis seperti crohn.
 • Kesihatan mental terjejas

Kesan psoriasismengenai kualiti hidup

Dilaporkan dari data WHO, penyakit psoriasis ternyata mempengaruhi kualiti hidup atau kualiti hidup Kualiti hidup (QoL) penghidap.

Selain mengganggu keadaan fizikal mereka, kesihatan mental pesakit juga memberi kesan serius, bahkan mendorong mereka untuk bunuh diri.

Ini disebabkan oleh tindak balas masyarakat terhadap plak yang muncul di badan penderita. Ini benar terutamanya jika plak muncul di kawasan yang mudah dilihat seperti muka dan lengan.

1. Gangguan kesihatan mental

Orang dengan psoriasis biasanya mengalami gangguan mental mulai dari keyakinan diri yang rendah, gangguan kecemasan, dan mempunyai risiko kemurungan yang tinggi.

Berdasarkan kajian terhadap 127 pesakit, 9.7 peratus daripadanya mengatakan mereka ingin mengakhiri hidup mereka. Bahkan 5.5 peratus dari mereka telah berusaha membunuh diri.

Baca Juga: Jangan Meremehkan Psoriasis, Penyakit Kulit Ini Dapat Mendorong Penderita Bunuh Diri

2. Pengaruh terhadap kehidupan sosial

Pesakit dengan psoriasis sering dikeluarkan dari persekitaran. Bermula dari kawasan kejiranan, sekolah, pejabat, hingga pelbagai kemudahan awam yang lain.

Ini menyebabkan pesakit menghindari pelbagai aktiviti sosial dan mereka sering mengalami kesunyian, merasa terasing, merasa tidak menarik, dan kecewa.

3. Masalah sosioekonomi

Pesakit dengan penyakit kulit ini mempunyai peluang pekerjaan yang lebih rendah daripada orang normal yang lain. Akibatnya, mereka sering menghadapi masalah dalam sektor ekonomi.

Ini tentunya menyukarkan pesakit untuk memenuhi keperluan hidup dan juga kos rawatan penyakit mereka tidak murah.

Rawatanpenyakit psoriasis

Rawatan psoriasis. Sumber Foto: //bepala.blogspot.com/

Penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Tetapi gejalanya dapat ditekan agar tidak bertambah buruk. Rawatan juga berbeza bergantung pada keparahan dan jenis psoriasis yang dialami.

Menurut satu kajian, menekan keradangan pada psoriasis plak dapat mengurangi risiko penyakit jantung, strok, sindrom metabolik, dan penyakit lain yang berkaitan dengan keradangan.

1. Rawatan topikal

Rawatan topikal ini mensasarkan bahagian kulit di mana plak muncul. Rawatan ini boleh digunakan pada tahap ringan hingga sederhana.

Ubat topikal ini biasanya dalam bentuk salap dan mengandungi ramuan berikut:

 • Kortikosteroid
 • Retinoid
 • anthralin
 • Analog vitamin D
 • Asid salisilik

Untuk rawatan gejala sederhana hingga teruk biasanya memerlukan rawatan yang berbeza. Anda dapat melihat perbincangan dari titik 2 di bawah:

2. Fototerapi atau terapi cahaya

Terapi ini menggunakan sinar ultraviolet yang dipancarkan terus ke kawasan di mana plak muncul. Cahaya ultraviolet mampu membunuh sel darah putih yang terlalu aktif dan menyerang sel kulit yang sihat.

Kedua-dua UVA dan UVB dipercayai dapat mengurangkan gejala psoriasis dari tahap ringan hingga sederhana. Terapi ini biasanya digabungkan dengan ubat yang dipanggil psoralen.

3. Rawatan dalaman (sistemik)

Bagi pesakit yang sudah berada pada tahap akut dan tidak lagi bertambah baik dengan terapi lain, mereka biasanya harus menjalani terapi ini, baik dengan minum ubat atau suntikan.

Pengambilan ubat ini biasanya akan menyebabkan beberapa kesan sampingan. Oleh itu doktor biasanya hanya akan menetapkan untuk jangka masa pendek.

Berikut adalah beberapa ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor:

 • Methotrexate. Untuk dapat mengambil ubat ini, ujian makmal biasanya diperlukan, bermula dari sinar-X dada dan biopsi hati. Kerana ubat ini dapat menyebabkan penyakit hati, gangguan paru-paru, hingga gangguan saraf tunjang.
 • Retinoid. Selain salap, retinoid juga dapat diberikan dalam bentuk pil, krim, gel, dan losyen. Retinoid mempunyai kesan sampingan yang serius termasuk kecacatan kelahiran. Oleh itu, ubat ini tidak digalakkan untuk wanita hamil.
 • Ubat suntikan. Terdapat beberapa pilihan ubat suntikan yang diberikan kepada pesakit. Bermula dari etanercept, adalimumab, infliximab, ustekinumab, secukinumab, ixekizumab, dan guselkumab. Ubat ini bertujuan untuk mengawal keradangan dengan menyekat sistem ketahanan badan yang menyerang tubuh itu sendiri.
 • Inhibitor Enzim. Rawatan ini agak baru dan dibuat untuk orang yang mempunyai psoriasis jangka panjang dan mempunyai psoriatik arthritis. Pil ini mengandungi enzim yang mampu melambatkan reaksi keradangan pada pesakit.
 • Siklosporin. Ubat ini juga berfungsi dengan menekan sistem ketahanan badan. Kesannya, sistem ketahanan badan melemah dan memberi kesan sampingan yang membuat anda mudah sakit. Beberapa kesan sampingan ubat ini adalah gangguan buah pinggang dan tekanan darah.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mula mengalami gejala seperti berikut, anda mesti segera berjumpa doktor untuk berunding:

 • Gejala semakin teruk dan semakin meluas.
 • Menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.
 • Mula merasa tidak selesa dengan penampilan plak yang muncul.
 • Rasakan kehadiran masalah pada sendi, seperti sakit dan sukar melakukan aktiviti.
 • Tidak menjadi lebih baik setelah melakukan rawatan di rumah

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!