Kesihatan

Tidak selalu teruk, ini adalah ciri keputihan normal yang tidak perlu anda bimbangkan!

Keputihan adalah perkara biasa dan biasanya dialami oleh wanita. Sebabnya, keputihan mempunyai fungsi penting dalam sistem pembiakan wanita. Lalu, apakah ciri keputihan normal?

Keputihan pada amnya adalah cairan yang dibuat oleh kelenjar pada faraj dan serviks yang membawa sel mati dan bakteria keluar. Ini dapat menjaga kebersihan vagina dan membantu mencegah jangkitan.

Ciri-ciri keputihan normal

Adapun beberapa ciri keputihan normal dilihat dari beberapa faktor, seperti:

Bau wangi

Keputihan normal biasanya tidak mempunyai bau yang kuat atau tidak menyenangkan, jadi jika anda mengalami keputihan yang tidak berbau, maka jangan risau. Ini hanya keputihan yang normal.

Warna

Pada keputihan yang normal biasanya akan mempunyai warna yang jelas atau putih. Ini boleh berlaku pada awal atau akhir haid anda, dan jika anda mengalami ovulasi.

Tekstur

Keputihan normal mempunyai beberapa tekstur yang berbeza, seperti licin, tebal dan sedikit melekit.

Jumlah

Keputihan yang jelas dan berair adalah normal pada keputihan. Ini dapat dialami oleh wanita setiap bulan.

Walau bagaimanapun, jumlah pelepasan pada keputihan berbeza-beza. Wanita biasanya akan mengalami keputihan dalam jumlah yang banyak pada waktu-waktu tertentu.

Contohnya, semasa mengandung, atau semasa aktif secara seksual dan menggunakan alat kontraseptif.

Cara mencegah keputihan yang tidak normal

Mungkin memang ramai wanita yang tidak dapat mencegah jangkitan kulat pada keputihan. Namun, ada cara untuk menurunkan peluang anda dijangkiti, termasuk:

 • Pakai seluar dalam dengan bahan yang selesa. Memilih bahan yang dapat menahan panas atau kelembapan akan membantu menjaga kawasan vagina anda kering.
 • Jangan memakai seluar atau skirt yang terlalu ketat. Ini kerana ia akan meningkatkan suhu badan sehingga menyebabkan kelembapan pada faraj, jadi kemungkinan mendapat jangkitan yis akan lebih tinggi.
 • Jangan gunakan produk kebersihan untuk kawasan intim wanita douche. douche dapat mengganggu keseimbangan bakteria di dalam vagina, bakteria baik yang harus ada untuk melawan jangkitan juga akan terbunuh.
 • Jangan gunakan wangian seperti mandi buih, sabun, semburan, tampon, dan alas.
 • Elakkan mandi air panas. Panas dan kelembapan akan membuat anda lebih cenderung mendapat jangkitan yis.
 • Jangan memakai pakaian basah. Selepas berenang atau hujan, segera ganti pakaian, terutama pakaian dalam yang basah dengan pakaian kering.
 • Sekiranya anda membersihkan kawasan intim, lakukan dari depan ke belakang.
 • Semasa haid, ganti tampon, pembalut, dan pantyliner sekerap mungkin.

Jenis keputihan yang boleh berlaku

Terdapat beberapa jenis keputihan. Jenis ini biasanya dikategorikan mengikut warna dan konsistensi. Memang, beberapa keputihan dianggap normal, tetapi tidak jarang bagi beberapa keputihan yang memerlukan rawatan.

Oleh itu, adakah keputihan anda tergolong dalam kategori normal? Kenali beberapa jenis keputihan, seperti:

Putih

Adalah normal jika terdapat sedikit keputihan pada awal atau akhir kitaran haid. Namun, jika keputihan disertai dengan gatal dan mempunyai konsistensi yang tebal, boleh dikatakan tidak normal.

Pelepasan jenis ini mungkin merupakan tanda jangkitan yis.

Jelas dan sedikit tebal

Apabila cecair jernih tetap tebal seperti lendir, ini menunjukkan bahawa anda mungkin berovulasi. Ini adalah jenis pelepasan biasa.

Coklat dan berdarah

Pelepasan coklat hingga ke titik pendarahan boleh menjadi normal, jika ia berlaku selepas kitaran haid.

Namun, jika bercak terjadi pada pertengahan haid, itu boleh menjadi tanda kehamilan. Bercak pada peringkat awal kehamilan boleh menjadi tanda keguguran. Oleh itu, sekiranya ini berlaku, berjumpa doktor dengan segera.

Dalam beberapa kes, keputihan, berdarah boleh menjadi tanda barah serviks.

Kuning atau hijau

Keputihan yang berwarna kuning atau hijau, terutama tekstur tebal dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan, tidak normal.

Keputihan jenis ini boleh menjadi tanda jangkitan trichomoniasis. Jangkitan ini biasanya disebarkan melalui hubungan seksual.

Apakah punca keputihan?

Keputihan normal adalah fungsi badan yang sihat. Ini adalah cara badan membersihkan dan melindungi faraj.

Sebagai contoh, pengeluaran cecair meningkat dengan rangsangan seksual dan ovulasi. Bukan hanya itu, senaman, penggunaan pil kawalan kelahiran, dan tekanan emosi juga boleh menyebabkan keputihan.

Walau bagaimanapun, keputihan yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan, seperti:

 • Vaginosis bakteria
 • Trichomoniasis
 • Jangkitan kulat
 • Gonorea dan klamidia
 • Penyakit radang pelvis
 • Kanser serviks

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami keputihan yang luar biasa bersama dengan gejala tertentu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai. Gejala yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Demam
 • Sakit perut
 • Penurunan berat badan secara tiba-tiba
 • Keletihan
 • Peningkatan kencing

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai keputihan yang normal, maka berjumpa doktor. Anda juga boleh melakukan konsultasi dalam talian melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

Baca Juga: Jangan Bimbang Ibu! Ini adalah penyebab keputihan semasa kehamilan dan cara menanganinya