Kesihatan

Jangan cuai, lihat bagaimana membangunkan orang yang betul dari pengsan!

Cara menghidupkan orang yang pengsan boleh dilakukan secara spontan, tetapi ada pelbagai perkara yang perlu dipertimbangkan, anda tahu! Pengsan berlaku apabila otak sementara tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi, menyebabkan kehilangan kesedaran.

Tidak sedarkan diri biasanya berkembang dengan cepat dan jarang memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk membangkitkan semula orang yang pingsan yang perlu diketahui. Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: 4 Keadaan Psikologi ini yang boleh anda pelajari dari Drama Korea Tidak apa-apa

Bagaimana untuk menghidupkan orang yang pengsan?

Dilaporkan dari Mayo Clinic, penyebab seseorang mengalami pengsan boleh berlaku kerana gangguan serius yang melibatkan jantung.

Ketidaksadaran boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, termasuk penyakit atau kecederaan besar, penggunaan dadah atau alkohol, dan tersedak pada objek. Pengsan pendek sering disebabkan oleh dehidrasi, gula darah rendah, atau tekanan darah rendah sementara.

Punca pengsan lain termasuklah tegang semasa buang air besar atau sinkop vasovagal, batuk sangat keras, dan pernafasan sangat cepat atau hiperventilasi. Jika seseorang tidak sedarkan diri maka ada beberapa cara untuk menghidupkan semula orang yang tidak sedarkan diri, seperti berikut.

Hubungi perkhidmatan perubatan kecemasan

Sebelum mengetahui cara menghidupkan semula orang yang tidak sedarkan diri, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menghubungi perkhidmatan perubatan kecemasan. Panggil secepat mungkin untuk mengelakkan keadaan orang yang tidak sedarkan diri menjadi semakin teruk.

Tanda-tanda seseorang yang akan pingsan dapat diketahui dengan mudah, iaitu memerhatikan keadaan fizikalnya. Biasanya, orang yang akan mengalami ketidaksadaran mempunyai ciri-ciri seperti bibir atau wajah yang pucat, degupan jantung tidak teratur atau lambat, sakit dada, dan sukar bernafas.

Sekiranya seseorang merasa seperti akan pingsan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Dianjurkan, antara lain, berbaring atau duduk.

Berbaring di tempat yang selamat

Cara seterusnya untuk menghidupkan kembali orang yang pengsan adalah dengan menjadikannya seaman dan seaman mungkin dengan berbaring di punggungnya. Kemudian, letakkan kaki sedikit lebih tinggi dengan mengangkat atau memegang sesuatu untuk membantu aliran darah ke otak kembali normal.

Setelah berbaring, cubalah melonggarkan bahagian pakaian yang ketat seperti seluar atau baju untuk membantu meningkatkan aliran darah di badan.

Pastikan selalu menemani orang yang tidak sedarkan diri sehingga bantuan kecemasan tiba. Ini dilakukan untuk mengelakkan keadaan orang yang tidak sedarkan diri daripada berkembang ke tahap yang serius.

Cuba menyedarkan orang itu

Orang yang tidak sedarkan diri dapat dibantu dengan menggegarkan orang itu dengan kuat, bertepuk tangan, atau membangunkannya dengan suara yang kuat. Setelah kesedaran tercapai, cubalah untuk tetap tenang dan bercakap sehingga bantuan perubatan tiba.

Walau bagaimanapun, jika orang itu tidak bertindak balas maka tindakan pertama yang diambil adalah menghubungi nombor kecemasan 119 untuk mendapatkan bantuan. Sekiranya orang yang tidak sedarkan diri tidak bernafas ketika diperiksa, tindakan kecemasan seperti CPR dapat dilakukan. Pemberian pertolongan cemas dalam bentuk CPR tidak boleh dilakukan secara sembarangan sehingga memerlukan orang yang memahami cara yang tepat.

CPR boleh dilakukan jika orang yang pingsan tidak dapat bernafas secara normal. Teruskan CPR sehingga bantuan tiba atau orang itu dapat bernafas lagi. Cubalah untuk tetap konsisten dalam memberikan pertolongan agar tidak berlaku perkara yang lebih serius.

Tolonglah setelah bangun

Sekiranya kaedah menghidupkan semula orang yang tidak sedarkan diri telah berjaya dijalankan, maka segera berikan pertolongan cemas setelah terbangun. Seseorang yang tidak sedarkan diri boleh diberi jus buah, terutama jika dia tidak makan lebih dari 6 jam atau mempunyai sejarah diabetes.

Tinggal bersama orang itu dengan bersamanya sehingga mereka tenang atau sehingga bantuan perubatan tiba.

Walaupun ia bukan keadaan yang serius, ada kalanya anda perlu memeriksa diri anda jika pengsan sering berlaku. Biasanya, ini adalah tanda masalah kesihatan yang boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan yang tepat.

Baca juga: Berhati-hatilah, Kenali Bahaya Menggunakan Kuku Palsu dan Kuku Terlalu Sering!

Perkara yang tidak dibenarkan ketika menolong orang yang pengsan

Apabila seseorang pengsan atau tidak sedarkan diri, ada beberapa perkara yang tidak boleh dilakukan. Perkara pertama yang sangat tidak digalakkan adalah memberi makan atau minum ketika seseorang tidak sedarkan diri.

Ini boleh membahayakan kerana makanan dan minuman boleh memasuki saluran pernafasan dan menyekat saluran udara. Bukan itu sahaja, jangan sesekali meninggalkan orang yang pengsan.

Sentiasa menemani sehingga orang itu sedar untuk mengelakkan keadaan berbahaya yang lain. Tindakan berbahaya berikutnya yang harus dielakkan adalah meletakkan bantal di bawah kepala atau membangunkan orang yang tidak sedarkan diri dengan memercikkan air.

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana menghidupkan orang yang tidak sedarkan diri, segera hubungi perkhidmatan kecemasan atau tunggu bantuan lain tiba. Orang yang tidak sedarkan diri perlu diberi pertolongan yang sewajarnya untuk mengelakkan masalah lain yang lebih serius.

Masalah kesihatan lain boleh ditanya oleh doktor melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!