Kesihatan

5 Punca Sperma Tiba-tiba Keluar Tanpa Rangsangan Seksual

Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar perkataan 'kebocoran sperma'? Cukup mengerikan, bukan? Tetapi tenang, keadaan ini biasa berlaku kerana pelbagai faktor.

Ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi, zakarnya mengeluarkan cecair keputihan yang disebut air mani. Sebahagian kecil kandungan terdiri daripada sperma.

Setakat ini, air mani dianggap hanya keluar semasa hubungan seks atau melancap. Tetapi kadang-kadang, ia juga boleh keluar tanpa rangsangan seksual sama sekali. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: Bolehkah zakar bengkok diluruskan? Inilah Prosedur Perubatan!

Apa yang menyebabkan sperma keluar tanpa rangsangan seksual?

Dilaporkan Garis Kesihatan, kebocoran air mani termasuk sperma di dalamnya, adalah perkara biasa.

Keadaan ini sangat mempengaruhi kesihatan sistem pembiakan lelaki. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui beberapa sebab berikut:

Kencing

Sperma dalam air mani tiba-tiba keluar semasa anda membuang air kecil. Ini boleh berlaku jika air mani kekal di uretra, setelah anda mengalami ejakulasi.

Kebocoran sperma selepas ejakulasi diri bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Sekiranya ini jarang berlaku, anda mungkin tidak memerlukan rawatan.

Tetapi jika ini disebabkan oleh ejakulasi retrograde dan anda ingin mempunyai anak, maka ada beberapa pilihan rawatan yang dapat diambil untuk mengatasinya.

Beberapa di antaranya termasuk ubat yang digunakan untuk mengobati tekanan darah rendah, dan ubat alergi seperti chlorpheniramine.

Impian basah

mengikut Berita Perubatan Hari Ini, kebocoran air mani semasa tidur atau juga dikenali sebagai pelepasan nokturnal secara perubatan, sering terjadi pada remaja yang sedang akil baligh.

Geseran zakar dengan selimut atau pakaian semasa tidur juga boleh menyebabkan terangsang dan ejakulasi air mani dan sperma.

Kebanyakan lelaki dan lelaki tidak memerlukan rawatan untuk ini.

Baca juga: 6 Punca Sakit Groin pada Lelaki dan Cara Mengatasinya

Prostatitis

Prostatitis adalah keradangan yang berlaku pada kelenjar prostat. Ini adalah kelenjar kecil antara pundi kencing dan zakar yang menghasilkan air mani.

Apabila anda menghidap prostatitis, keadaan ini boleh menyebabkan gejala berikut:

  1. Keputihan dari zakar yang kelihatan seperti air mani
  2. Sakit pada alat kelamin, perut bawah, atau punggung bawah
  3. Mendesak, atau kerap membuang air kecil
  4. Gejala seperti selesema

Antibiotik mungkin diperlukan untuk merawat prostatitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Mengenai pembedahan membuang prostat dan pilihan rawatan lain, mungkin juga disarankan oleh doktor untuk merawat keadaan ini.

Kecederaan sistem saraf

Rangkaian saraf dan sel yang kompleks, sistem ini bertugas menghantar mesej antara otak dan seluruh badan. Ini juga berperanan dalam mengendalikan semua fungsi tubuh, termasuk ejakulasi.

Kerosakan sistem saraf boleh menyebabkan kebocoran air mani atau perubahan ejakulasi yang lain.

Kecederaan saraf akibat keradangan atau jangkitan mungkin bertambah baik dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, jika kerosakan saraf adalah akibat pembedahan, rawatan barah, atau penyakit sistem saraf yang lain, kemungkinan akan lebih sukar untuk dirawat.

Kesan sampingan rawatan

Mengambil ubat juga boleh menyebabkan perubahan ejakulasi. Sebagai contoh, beberapa ubat boleh menyebabkan kebocoran air mani, kekurangan keinginan seksual, atau disfungsi ereksi. Contoh ubat tersebut termasuk:

  1. Inhibitor pengambilan serotonin selektif, yang merupakan kelas antidepresan
  2. Penenang yang meningkatkan mood
  3. Rawatan hormon

Sekiranya kesan sampingan seksual ini melebihi manfaat ubat antidepresan yang sedang anda ambil, maka anda harus berjumpa doktor.

Dalam beberapa kes, anda akan dinasihatkan untuk menyesuaikan dos ubat, atau beralih ke kelas ubat yang lain tetapi cukup untuk mengatasi kesan sampingan yang timbul.

Masih ada soalan mengenai sperma atau air mani? Jangan teragak-agak untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!