Kesihatan

Berminat dengan Suntikan DNA Salmon? Berikut adalah faedah dan julat kos

Suntikan DNA salmon telah dilakukan oleh banyak wanita dan lelaki yang bermimpi untuk sentiasa kelihatan kulit muda. Perlu diingat, lama-kelamaan kulit manusia akan kehilangan daya hidup dan keanjalan kerana faktor persekitaran dan penuaan.

Oleh itu, pelbagai kaedah digunakan untuk memperbaiki kulit, termasuk dengan mengetatkannya lagi melalui suntikan DNA. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai suntikan DNA salmon, mari lihat penjelasan penuh ini.

Baca juga: Keliru memilih pelembap untuk kulit berminyak? Ayuh, Lihat Petua untuk Mencari Yang Betul!

Apakah suntikan DNA salmon?

Dilaporkan dari Handeulusal.com, suntikan DNA salmon adalah salah satu kaedah peremajaan kulit di mana molekul asid hyaluronik dan DNA murni dari sperma salmon digunakan. DNA ini mempunyai manfaat yang baik, iaitu dapat memperbaharui sel-sel di kulit wajah.

Perlu difahami, kekurangan zat dalam struktur kulit, terutama asid hyaluronik yang membantu pertumbuhan semula kulit, akan menjadikan wajah kelihatan penuaan. Oleh itu, banyak aplikasi kulit diperlukan untuk menghidupkan semula kulit mati dan menyokong pengeluaran sel.

Dalam kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Sains Kosmetik Antarabangsa, para penyelidik mendapati bahawa DNA dari sperma salmon dapat menjadikan kulit lebih banyak kandungan airnya, terdapat peningkatan keanjalan kulit, dan tahap kolagen lebih kuat.

Aplikasi sperma salmon juga dapat membantu meningkatkan kemampuan kulit menghasilkan asid hyaluronik. Dengan kemampuan ini, sperma salmon akhirnya dimasukkan ke dalam perawatan suntikan yang disebut Rejuran.

Faedah yang mungkin diperoleh

Bahan utama Rejuran adalah PDRN, yang diekstrak dari DNA sperma salmon. PDRN secara semula jadi berlaku pada tisu yang baru terbentuk sebagai agen pelindung dan penyembuhan daripada kerosakan.

DNA sperma salmon dapat merangsang pertumbuhan fibroblas di kulit, sel-sel di kulit yang bertanggungjawab menghasilkan kolagen dan elastin.

pengarah perubatan Estetika Perubatan Radium, Dr. Siew Tuck Wah menjelaskan bahawa suntikan dapat membangunkan sel-sel yang letih dan tua.

Pada dasarnya, sperma salmon melepaskan sel kulit yang lebih tua dan rosak untuk mengungkapkan sel baru yang lebih segar. Kapasiti regeneratifnya dikatakan dapat memudarkan hiperpigmentasi, memudarkan parut, dan secara keseluruhan menghasilkan kulit yang lebih cerah secara semula jadi.

Dua kajian bebas pada tahun 2016 dan 2018 menyimpulkan bahawa DNA sperma salmon mempunyai kemampuan penyembuhan luka yang kuat. Satu sebab yang menarik ialah DNA sperma salmon menyokong pertumbuhan saluran darah.

Rejuran mempunyai keupayaan untuk membalikkan kerosakan UV. Pengasas Klinik La, Dr. Rachel Ho mengatakan bahawa Rejuran dapat meningkatkan pembaikan DNA dan berfungsi sebagai pembersih produk sampingan toksik dari sel yang rosak oleh sinar UV.

Sebenarnya, hasil kajian makmal menunjukkan bahawa sperma salmon berkesan menyekat 90 peratus sinar UVB dan hingga 20 peratus sinar UVA. Para saintis juga mendapati bahawa semakin kuat sinar UVA / UVB, semakin kuat dan kuat DNA sperma salmon.

Kesan sampingan suntikan DNA salmon

Tepat selepas prosedur, anda mungkin mempunyai kulit merah dan meradang. Bukan hanya itu, kemungkinan lebam sementara pada wajah akan kelihatan selama dua hingga empat hari.

Harap maklum, sperma salmon umumnya sesuai dengan kulit manusia tetapi kadang kala reaksi alergi dalam bentuk ruam boleh berlaku.

Telah juga dilaporkan bahawa Rejuran bertindak balas dengan jenis pengisi asid hyaluronik tertentu bersilang silang menyebabkan ketulan nod.

Tidak semua doktor yakin akan manfaat ramuan dalam suntikan DNA ini kerana beberapa kajian menunjukkan keberkesanannya. Walau bagaimanapun, kajian lanjutan telah dilakukan untuk mengesahkan hasil positif jangka panjang pada kulit manusia.

Berapa kos untuk menyuntik DNA salmon?

Kos yang diperlukan untuk satu rawatan suntikan DNA salmon diketahui agak mahal. Namun, biasanya bayaran ini bergantung pada klinik dan bahan DNA salmon yang digunakan sehingga boleh berbeza-beza.

Dipetik dari CNN Indonesia, julat kos untuk satu rawatan dapat mencapai 3 hingga 7 juta. Biasanya, rawatan boleh dilakukan sebulan sekali secara berkala selama 3 bulan. Selepas itu, rawatan boleh dilakukan setiap dua bulan bersama dengan terapi lain.

Baca juga: Viral: Pengaruh Rachmawati Kekeyi Putri Nose Filler, Ketahui prosedur ini dan kesan sampingannya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!