Kesihatan

Semburan ubat sakit gigi yang ingin tahu? Ketahui Apa Kelebihan, Fungsi dan Kesan Sampingan!

Sakit gigi boleh membuat aktiviti terganggu, jangan terkejut jika anda akan segera menemui ubat untuk mengatasinya. Namun, jika anda biasanya memilih untuk minum ubat, sekarang ada semburan sakit gigi yang boleh menjadi alternatif, anda tahu.

Ubat sakit gigi semburan mungkin tidak biasa digunakan, tetapi ini tidak bermaksud ubat ini tidak berkesan untuk sakit gigi. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai selok-belok ubat yang satu ini.

Fungsi semburan sakit gigi

Sakit gigi kini dapat diatasi, salah satunya dengan semburan sakit gigi. Sumber gambar: Freepik.com

Penggunaan ubat sakit gigi semburan hampir sama dengan ubat sakit gigi biasa. Bermula dari mengurangkan rasa sakit akibat luka kecil pada mulut, gusi, dan gigi, hingga mati rasa gusi ketika memasang gigi palsu.

Dilaporkan dari webmd.com, ubat ini bertindak seperti ubat bius tempatan. Oleh itu, apabila disembur ke mulut, 15 hingga 30 saat kemudian mulut akan mati rasa selama kira-kira 15 minit. Ubat ini tidak digalakkan digunakan oleh kanak-kanak dan dalam jangka masa panjang.

Kelebihan ubat sakit gigi semburan berbanding minum

Walaupun kedua-duanya mempunyai manfaat yang hampir sama, ubat sakit gigi semburan mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan pengambilan secara langsung.

Pertama, ia dipercayai lebih berkesan apabila digunakan untuk merawat kesakitan di kawasan tertentu mulut atau gigi. Contohnya, untuk membantu pemulihan gusi selepas pembedahan pergigian.

Bukan hanya itu, ubat ini juga biasanya mempunyai kandungan anti-bakteria yang dapat membuat pemakai mengelakkan bau mulut.

Baca juga: Adakah Anda Sering Mengalami Cirit-Birit? Makluman Boleh Merupakan Ciri-ciri Sindrom Usus Gatal

Bagaimana cara menggunakan semburan sakit gigi?

Produk tertentu mesti digoncang sebelum disembur. Namun, secara umum, ubat ini digunakan dengan menyemburkan terus ke bahagian gigi yang mengalami kesakitan.

Sekiranya anda menggunakannya untuk merawat kerongkong atau gusi anda, pegang tabung ubat 2.5 hingga 5 cm dari kawasan yang akan disembur. Semburkan selama kira-kira setengah saat, dan biarkan ubat berfungsi sekurang-kurangnya 1 minit kemudian ludahkan melalui air liur.

Anda boleh mengulanginya sekali jika diperlukan. Walau bagaimanapun, jangan semburkan lebih daripada dua kali pada masa yang sama, atau lebih dari 4 kali sehari kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan semburan sakit gigi

Untuk mengelakkan kesan berbahaya pada badan, anda mesti memperhatikan perkara berikut:

  1. Jangan menyemburkan ubat di kawasan badan berhampiran mata
  2. Jangan menyedut cecair yang disembur dari ubat
  3. Jangan gunakan ubat ini dalam kuantiti yang banyak atau lebih kerap daripada arahan penggunaannya kerana boleh meningkatkan risiko metemoglobinemia
  4. Berhenti menggunakan ubat ini jika tekak anda terasa sakit
  5. Ubat ini harus dielakkan jika anda hamil
  6. Sekiranya dalam dua hari penggunaan anda mengalami demam, ruam, sakit kepala, bengkak, mual, atau muntah, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca juga: Mempunyai Masalah Pencernaan? Inilah cara menyahtoksin usus anda dengan mudah dan semula jadi

Kesan sampingan yang boleh muncul

Ubat ini pada dasarnya berfungsi untuk mematikan kawasan gigi dan mulut. Jadi penggunaannya boleh menyukarkan anda menelan atau tersedak ketika makan atau minum. Di samping itu, kesan sampingan lain yang boleh timbul termasuk:

  1. Terdapat reaksi alergi seperti ruam, gatal-gatal, lepuh pada kulit, sama ada disertai demam atau tidak
  2. Luka mulut yang teruk, dan
  3. Tanda-tanda methemoglobinemia adalah perubahan warna bibir, kuku, dan kulit menjadi biru atau kelabu.

Cara berjimat

Simpan ubat pada suhu bilik dan elakkan meletakkannya di dalam peti sejuk atau di tempat yang terkena cahaya matahari langsung.

Lindungi dari kemungkinan kebakaran, dan jangan tusukan atau bakar semasa bungkusan kosong.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!