Kesihatan

Theophylline

Theophylline (theophylline) adalah ubat bronkodilator yang berasal dari metilxanthin. Ubat ini mempunyai fungsi yang serupa dengan ubat aminophylline, tetapi mempunyai keberkesanan yang lebih kuat.

Ubat ini telah digunakan untuk tujuan perubatan sejak tahun 1930-an. Secara struktural, teofilin serupa dengan kafein dan sering diberikan untuk penyakit radang saluran udara. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan.

Untuk apa itu teofilin?

Theophylline adalah ubat yang digunakan untuk mencegah dan merawat serangan bronkospasme. Bronkospasme adalah kejadian di mana terdapat penyempitan saluran udara, menyebabkan masalah pernafasan.

Biasanya theophylline diberikan untuk merawat asma atau penyakit lain yang memerlukan kelonggaran saluran pernafasan. Biasanya ubat ini digunakan untuk melegakan sesak dada, mengi dan batuk sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Theophylline boleh didapati sebagai kapsul tablet (kaptab) yang diambil dari mulut. Untuk rawatan serangan akut, ubat ini boleh didapati sebagai suntikan aminophylline melalui alat yang disebut nebulizer.

Apakah fungsi dan faedah ubat theophylline?

Theophylline berfungsi sebagai agen bronkodilator yang berfungsi dengan merehatkan otot licin bronkus dan menghalang aktiviti adenosin. Adenosine adalah neurotransmitter yang berperanan dalam mengawal pengecutan otot licin dan melegakan otot jantung.

Dengan kata lain, ubat ini berfungsi dengan membuka saluran udara di paru-paru dengan mengurangkan tindak balas terhadap bahan yang menyebabkan saluran udara menjadi sempit. Dengan cara ini, anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Dalam bidang perubatan, theophylline mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Penyakit ini adalah gangguan pernafasan jangka panjang yang dicirikan oleh aliran pernafasan yang buruk. Di samping itu, penyakit ini berkembang dan bertambah buruk dari masa ke masa. Bronkitis kronik dan emfisema adalah nama lain untuk penyakit ini.

Sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup, termasuk berhenti merokok, ubat-ubatan untuk mencegah penyakit menjadi lebih teruk diperlukan. Ubat yang biasa diberikan termasuk bronkodilator dan kortikosteroid (misalnya, prednison) untuk mencegah keradangan.

Bronkodilator berfungsi sebagai agen untuk membantu pesakit COPD bernafas lebih mudah, mengurangkan sesak nafas dan mengi. Ubat ini juga diharapkan dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Asma

Asma adalah penyakit keradangan jangka panjang saluran pernafasan. Untuk serangan asma akut, ubat cepat bertindak disyorkan. Ubat-ubatan ini termasuk salbutamol dan kortikosteroid.

Theophylline dapat digunakan sebagai terapi tambahan dalam rawatan asma. Pemberian ubat jangka panjang harus di bawah pengawasan doktor kerana risiko kemungkinan rangsangan jantung berlebihan.

Jenama dan harga Theophylline

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat preskripsi yang hanya boleh didapati dengan cadangan dari doktor. Beberapa jenama ubat teofilin yang telah beredar di Indonesia adalah Asmano, Asmasolon, Retaphyl SR, Theobron, Bronchophylin, Bronsolvan, Bufabron.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dan harganya:

 • Tablet Theolas. Persediaan tablet mengandungi salbutamol sulfate dan theophylline untuk merawat asma dan bronkitis. Ubat ini dihasilkan oleh Erela dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 162 / tablet.
 • Asma-Soho STR. Penyediaan caplet mengandungi ephedrine HCl 12.5 mg dan theophylline 125 mg. Ubat ini dihasilkan oleh PT Soho Industri Pharmacy dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 2,709 / jalur yang mengandungi 4 kaplet.
 • Tablet Retaphyl SR 300 mg. Penyediaan kaplet pelepasan perlahan untuk merawat gejala serangan asma bronkial. Ubat ini dihasilkan oleh Kimia Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 2.759 / kaplet.
 • Tablet Bufabron. Penyediaan tablet untuk merawat gejala asma bronkial yang dihasilkan oleh Bufa Aneka. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 1,502 / tablet.
 • Luvismattablet. Penyediaan tablet mengandungi theophylline 130 mg dan efedrin HCl 10 mg untuk merawat asid dan COPD. Ubat ini dihasilkan oleh Ifars dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 5,302 / helai berisi 10 tablet.
 • Euphylline retard 250 mg tablet. Persediaan tablet mengandungi theophylline anhydrous untuk merawat COPD dan asma. Ubat ini dihasilkan oleh Pharos dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 4,351 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat teofilin?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda lagi.

Jangan gunakan theophylline untuk serangan akut bronkospasme atau asma. Gunakan ubat penyedutan yang mencukupi untuk merawat serangan asma dengan cepat. Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak membaik atau ubat tidak berfungsi dengan baik.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda harus mengambil ubat dengan atau tanpa makanan. Jenama teofilin yang berlainan boleh diresepkan secara berbeza.

Tablet bersalut filem harus diambil keseluruhannya dengan segelas air. Ubat ini tidak boleh dikunyah, dihancurkan, atau dihancurkan kerana tablet ini diformulasikan untuk dilepaskan perlahan.

Sekiranya anda menghadapi masalah menelan kapsul, anda boleh membuka kapsul dan menaburkan isinya pada sesudu makanan ringan, seperti yogurt.

Theophylline mesti diambil secara berkala agar anda mendapat hasil rawatan yang berkesan. Terus minum ubat ini walaupun anda berasa lebih baik. Jangan berhenti mengambilnya kecuali jika diarahkan oleh doktor.

Sekiranya anda lupa minum, ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda ingat. Langkau dos apabila tiba masanya untuk mengambil dos seterusnya. Jangan gandakan dos pengambilan ubat dalam satu minuman.

Anda harus menjalani pemeriksaan perubatan secara berkala untuk melihat keberkesanan ubat tersebut. Jangan ubah jadual dos atau ubat tanpa arahan doktor.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil teofilin jika anda menjalani ujian makmal tertentu, seperti kolesterol atau gula darah.

Anda boleh menyimpan teofilin pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos teofilin?

Dos dewasa

Bronkospasme teruk akut

Dos biasa: 4.6mg per kg dengan memasukkan ke dalam urat (intravena) selama 30 minit.

Dos penyelenggaraan: 0.4mg per kg berat badan setiap jam.

Bronkospasme akut

Dos biasa sebagai ubat oral yang diminum: 5mg per kg berat badan.

Bronkospasme kronik

Dos dalam bentuk tablet anhidrat pelepasan yang diubah suai: 250-500 mg secara lisan dua kali sehari. Adapun dos alternatif boleh diberikan 400 atau 600 mg sekali sehari.

Dos sebagai tablet pelepasan ubahsuai monohidrat: 200 mg setiap 12 jam. Di samping itu, dos dapat disesuaikan menjadi 300 mg atau 400 mg setiap 12 jam berdasarkan tindak balas klinikal.

Dos anak

Bronkospasme teruk akut

Dos biasa: 4.6 mg per kg dengan infusi selama 30 minit.

Dos penyelenggaraan yang diberikan oleh infus intravena:

 • Berumur 1 hingga kurang dari 9 tahun: 0.8mg per kg berat badan sejam
 • Berumur 9 hingga 12 tahun: 0,7 mg / kg / jam.

Bronkospasme kronik

Dos dalam bentuk monohidrat untuk kanak-kanak yang berumur kurang dari 6 tahun: 9mg per kg berat badan, diambil dua kali sehari.

Dos dalam bentuk anhidrat:

 • Berumur 6 hingga 12 tahun dengan berat 20 hingga 35 kg: 125 - 250mg diambil dua kali sehari.
 • Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Adakah teofilin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan teofilin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko buruk bagi janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, terdapat kajian terkawal yang lebih mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat boleh dilakukan sekiranya potensi keuntungannya lebih besar daripada risikonya.

Theophylline diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu. Rujuk lebih lanjut mengenai perkara ini dengan doktor anda.

Apakah kemungkinan kesan sampingan teofilin?

Beberapa kesan sampingan mungkin timbul disebabkan oleh tindak balas badan pesakit atau kerana penggunaan dos ubat yang salah. Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan berikut:

 • Gejala tindak balas alahan, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Muntah teruk yang berterusan
 • Sakit kepala yang berterusan
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Kejang
 • Tanda-tanda penyakit baru, terutamanya demam
 • Tahap kalium rendah dicirikan oleh kekejangan kaki, sembelit, degupan jantung tidak teratur, berdebar-debar dada, peningkatan dahaga atau kencing, mati rasa atau kesemutan, kelemahan otot atau perasaan lemah
 • Gula darah tinggi yang dicirikan oleh gejala peningkatan dahaga, kencing yang meningkat, mulut kering, bau nafas berbau.

Kesan sampingan yang serius lebih cenderung berisiko pada orang tua. Sebaiknya penggunaan ubat pada orang tua selalu dipantau dan diberikan dosis efektif terendah untuk meminimumkan risiko.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan teofilin termasuk:

 • Mual, muntah, cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Gangguan tidur (insomnia)
 • Gegaran
 • Berpeluh
 • Rasa gelisah atau mudah marah

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan theophylline jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini atau ubat serupa sebelumnya, seperti aminophylline. Beritahu doktor anda mengenai sejarah alahan anda.

Anda mungkin juga tidak dapat menggunakan theophylline jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Serangan jantung baru-baru ini
 • Degupan jantung yang tiba-tiba dan pantas
 • Porphyria (gangguan kongenital yang menyebabkan gangguan pada kulit atau sistem saraf)

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak tanpa nasihat doktor. Anda juga tidak boleh memberikan theophylline jika anak anda sudah menggunakan efedrin.

Tanya doktor anda jika selamat untuk anda menggunakan theophylline jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Tekanan darah tinggi
 • Penyakit jantung seperti degupan jantung yang tidak teratur, kegagalan jantung
 • Penyakit paru paru
 • Sistik Fibrosis
 • Gangguan tiroid seperti kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif
 • Sakit gastrik
 • Sejarah epilepsi
 • jangkitan virus
 • Pembesaran prostat
 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang
 • Merokok kerap

Anda harus memberitahu doktor anda jika anda hamil atau menyusui bayi sebelum menggunakan theophylline.

Anda boleh memberitahu doktor anda jika anda mempunyai kebiasaan minum alkohol dalam jumlah besar.

Di samping itu, anda juga boleh memaklumkan kepada doktor sekiranya anda baru mendapat vaksinasi. Jangan gunakan vaksinasi semasa anda mengambil teofilin tanpa berunding dengan doktor anda.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • Ubat untuk tekanan darah tinggi atau penyakit jantung, misalnya propranolol, verapamil
 • Ubat untuk epilepsi (sawan), misalnya carbamazepine, phenytoin, phenobarbital
 • Ubat untuk mengatasi kemurungan, misalnya fluvoxamine, viloxazine
 • Ubat untuk merawat batuk kering (tuberkulosis), misalnya rifampisin, isoniazid
 • antibiotik tertentu, seperti eritromisin, klaritromisin, ciprofloxacin, enoxacin
 • ubat gout, seperti sulfinpyrazone, allopurinol
 • Ritonavir
 • Fluconazole
 • Litium
 • Cimetidine
 • St. John's wort (ubat herba)
 • Pil perancang keluarga

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.