Kesihatan

Cimetidine

Cimetidine (cimetidine) adalah kelas ubat antagonis reseptor H2 seperti ranitidine dan famotidine. Ubat ini pertama kali dikembangkan pada tahun 1971 dan mula digunakan untuk dunia perubatan pada tahun 1977.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat cimetidine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang boleh berlaku.

Untuk apa cimetidine?

Cimetidine adalah ubat asid perut yang digunakan untuk merawat ulser perut, pedih ulu hati, dan jenis ulser tertentu. Ubat ini juga digunakan untuk merawat penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Selain itu, cimetidine juga dapat diberikan sebagai ubat untuk mencegah pedih ulu hati akibat asid perut yang dipicu oleh makanan dan minuman. Ubat ini boleh didapati sebagai tablet atau sirap yang boleh anda dapatkan di beberapa farmasi berdekatan.

Apakah fungsi dan faedah ubat cimetidine?

Cimetidine berfungsi sebagai ubat untuk menghalang pengeluaran asid perut sehingga dapat mengurangkan rembesan asid yang berlebihan. Ubat ini juga dapat melegakan kerengsaan perut yang disebabkan oleh ubat penahan sakit tertentu, seperti ubat anti-radang bukan steroid.

Cimetidine mempunyai mekanisme tindakan sebagai antasid dengan menyekat reseptor histamin H2 yang berperanan dalam rembesan asid gastrik. Oleh itu, pengeluaran asid gastrik yang berlebihan dapat dikurangkan.

Secara amnya, cimetidine diberikan untuk merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan masalah kesihatan berikut:

Ulser duodenum

Ulser duodenum adalah luka yang terbentuk di lapisan duodenum (bahagian pertama usus kecil). Luka ini boleh muncul akibat ulser kronik yang disebabkan oleh kerengsaan asid yang berlebihan.

Untuk merawat ulser duodenum, cimetidine dapat diberikan terutama kepada pesakit dengan ulser duodenum aktif yang didiagnosis. Diagnosis ini boleh dibuat sama ada melalui radiografi atau melalui endoskopi. Dadah biasanya diberikan untuk rawatan jangka pendek.

Pertimbangan untuk rawatan jangka panjang mungkin tidak digalakkan kerana berkaitan dengan fungsi hati dan ginjal. Dalam beberapa kajian, pakar perubatan menyatakan bahawa ubat ini cukup berkesan untuk pemeliharaan mengurangkan gejala berulang ulser duodenum.

Keadaan hipersecretori patologi gastrousus

Keadaan ini dicirikan oleh rembesan berlebihan bahan yang dibuat oleh badan. Di samping itu, keadaan ini berkaitan dengan rembesan zat berlebihan di saluran pencernaan, terutama perut.

Rawatan biasanya diberikan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk atau mengancam. Keadaan ini boleh dikaitkan dengan beberapa gejala sindrom kerana hipersekresi asid gastrik.

Cimetidine boleh diberikan untuk rawatan jangka panjang terhadap beberapa masalah yang berkaitan dengan hipersekresi gastrousus. Keadaan ini merangkumi sindrom Zollinger-Ellison, adenoma endokrin berganda, dan mastositosis sistemik.

Ulser perut

Ulser gastrik atau kadang-kadang juga dikenali sebagai ulser peptik adalah keadaan di mana luka muncul di dinding perut anda. Luka ini boleh muncul kerana hakisan oleh asid perut yang berlebihan.

Ubat biasanya diberikan untuk menekan rembesan asid gastrik. Salah satu ubat yang disyorkan adalah kelas ubat penyekat H2, seperti ranitidine, famotidine, dan cimetidine.

Ubat ini boleh diberikan untuk rawatan jangka pendek ulser peptik aktif jinak yang tidak terlalu parah.

Refluks gastroesophageal (GERD)

Cimetidine juga digunakan untuk merawat penyakit gastroesophageal reflux (GERD). GERD adalah keadaan apabila asid perut kembali ke kerongkongan dan menyebabkan pedih ulu hati.

Biasanya ubat tersebut diberikan untuk rawatan jangka pendek pada pesakit GERD yang telah didiagnosis secara endoskopi secara aktif.

Rawatan awal boleh dilakukan secara bebas untuk menekan rembesan asid. Kemudian, rawatan selanjutnya dilakukan dengan tujuan untuk mengawal gejala dan mencegah komplikasi GERD yang kurang teruk.

Pendarahan gastrousus atas

Cimetidine boleh diberikan untuk mencegah pendarahan GI atas daripada kerosakan mukosa. Kerosakan ini biasanya disebabkan oleh tekanan (esofagitis erosif, ulser tekanan) pada pesakit yang mengalami penyakit kritikal.

Di samping itu, kadang-kadang diberikan untuk rawatan pendarahan gastrointestinal atas akibat kegagalan hati, esofagitis, ulser duodenum atau gastrik. Pentadbiran ubat boleh dilakukan sekiranya pendarahan tidak disebabkan oleh hakisan saluran darah yang besar.

Pedih ulu hati dan perut

Ubat cimetidine juga boleh diberikan sebagai ubat diri jangka pendek untuk melegakan gejala pedih ulu hati pada orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun.

Ubat digunakan terutamanya untuk pencegahan gejala pedih ulu hati yang berkaitan dengan rembesan asid gastrik yang disebabkan oleh pengambilan makanan dan minuman tertentu.

Jenama dan harga Cimetidine

Ubat ini telah diedarkan di Indonesia dan termasuk dalam kelas ubat preskripsi. Beberapa jenama ubat cimetidine dan harganya, anda dapat melihat maklumat berikut:

Ubat generik

 • Tablet Cimetidine 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 501 / tablet.
 • Tablet Cimetidine 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh First Medifarma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 508 / tablet.
 • Tablet Cimetidine 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Promedrahardjo Pharmaceutical Industri. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 536 / tablet.
 • Tablet Cimetidine 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Bernofarm. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 765 / tablet.
 • Tablet Cimetidine 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Holi Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 1,117 / tablet.

Ubat paten

 • Cimexol 200 mg kaplet. Penyediaan kaplet untuk ulser gastrik dan usus dan hipersekresi asid gastrik. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1.109 / tablet.
 • Tablet Sanmetidine 200 mg. Penyediaan tablet mengandungi cimetidine 200 mg yang dihasilkan oleh Sanbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 2,281 / tablet.
 • Tablet Tidifar 200 mg. Persediaan tablet untuk merawat ulser gastrik dan duodenum akibat NSAID. Ubat ini dihasilkan oleh Ifars dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 572 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat cimetidine?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos ubat yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika ada perkara yang anda tidak faham.

Ubat ini biasanya diambil bersama makanan atau pada waktu tidur. Untuk mengelakkan pedih ulu hati dari makanan atau minuman, minum ubat 30 minit sebelum makan atau minum.

Ambil keseluruhan tablet dengan segelas air. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut dalam air melainkan jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya.

Ukur ubat cair dengan berhati-hati menggunakan sudu pengukur dos yang disediakan. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan risiko pengambilan ubat yang salah.

Penyembuhan ulser peptik memerlukan masa sehingga 8 minggu. Gunakan ubat ini untuk jangka masa yang panjang seperti yang ditetapkan oleh doktor anda, walaupun gejala anda kelihatan semakin membaik.

Dianjurkan untuk tidak merokok semasa anda menggunakan ubat ini untuk merawat bisul. Rawatan akan memakan masa lebih lama semasa anda merokok.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk setelah satu minggu mengambil ubat. Jangan minum ubat lebih dari 14 hari tanpa arahan doktor.

Simpan cimetidine pada suhu bilik dari kelembapan, panas, dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos cimetidine?

Dos dewasa

Untuk ulserasi gastrik dan duodenum jinak, sindrom Zollinger-Ellison secara intravena

 • Dos biasa: 300mg 6-8 jam dimasukkan selama 15-20 minit.
 • Dos maksimum: 2400mg sehari.

Profilaksis pendarahan gastrousus kerana ulserasi tekanan

Dos biasa: 200-400mg setiap 4-6 jam.

Ulserasi gastrik dan duodenum jinak untuk persediaan oral

 • Dos biasa: 800mg setiap hari pada waktu tidur atau 400mg dua kali sehari.
 • Tempoh rawatan sekurang-kurangnya 4 minggu untuk ulser duodenum, 6 minggu untuk ulser gastrik dan 8 minggu untuk ulser yang disebabkan oleh NSAID.
 • Dos boleh ditingkatkan hingga 400mg diambil 4 kali sehari jika perlu.
 • Dos penyelenggaraan: 400mg sehari diambil dua kali sehari atau pada waktu tidur.

Kekurangan pankreas

Dos biasa: 800-1600mg sehari dalam 4 dos terbahagi yang diambil 60-90 minit sebelum makan.

Dispepsia tanpa bisul

Dos maksimum: 800mg sehari dalam dos terbahagi.

Sindrom Zollinger-Ellison

 • Dos biasa: 300 atau 400mg diambil 4 kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan jika perlu.

Penyakit refluks gastroesophageal(GERD)

Dos biasa: 400mg diambil 4 kali sehari atau 800mg dua kali sehari selama 4-12 minggu.

Sindrom usus radang

Dos awal boleh diberikan 400mg secara lisan dua kali sehari mengikut tindak balas klinikal.

Adakah cimetidine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi cimetidine dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat boleh dilakukan setelah mendapat cadangan dari doktor.

Ubat ini juga telah diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda semasa menggunakan ubat ini, terutamanya semasa anda menyusu.

Apakah kesan sampingan cimetidine yang mungkin?

Hentikan penggunaan dan segera hubungi doktor sekiranya terdapat kesan sampingan berikut:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak.
 • Reaksi kulit yang teruk, termasuk demam, sakit tekak, mata yang terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu yang merebak dan menyebabkan lepuh.
 • Sakit ketika menelan
 • Najis berdarah
 • Batuk dengan lendir berdarah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Perubahan mood, kegelisahan, pergolakan
 • Kekeliruan dan halusinasi
 • Payudara bengkak atau sakit.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat pengambilan cimetidine, termasuk:

 • Sakit kepala
 • Cirit-birit.

Amaran dan perhatian

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami sakit dada yang memancar ke rahang atau bahu anda dan anda merasa cemas atau pening. Hati-hati kerana pedih ulu hati dapat meniru gejala awal serangan jantung.

Anda tidak boleh mengambil cimetidine jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat ini atau penyekat H2 lain, seperti ranitidine, famotidine, dan lain-lain.

Beritahu doktor anda untuk memastikan anda selamat menggunakan cimetidine jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, terutamanya:

 • Sakit perut, loya dan muntah
 • Kesukaran menelan
 • Sakit dada
 • Pedih ulu hati disertai dengan mengi
 • Penurunan berat badan yang tidak biasa
 • Pedih ulu hati yang berlangsung lebih dari 3 bulan
 • Penyakit hati atau buah pinggang.

Mungkin ada risiko semasa anda menggunakan ubat ini semasa hamil atau menyusu. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan cimetidine.

Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat yang sedang anda minum, terutamanya:

 • Ketokonazol
 • Phenytoin
 • Theophylline dan aminophylline
 • Antidepresan
 • Pengencer darah, seperti warfarin
 • Ubat tekanan jantung atau darah, seperti nifedipine, propranolol
 • Penenang, termasuk chlordiazepoxide, diazepam, dan lain-lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!