Kesihatan

Bolehkah Wanita Hamil Makan Durian? Mari cari di sini!

Semasa mengandung, ibu hamil diharuskan memberi perhatian kepada pemakanan dan pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan. Beberapa mitos juga tersebar di masyarakat, salah satunya ialah wanita hamil dilarang makan durian. Tetapi sebenarnya, bolehkah wanita hamil makan durian?

Semasa mengandung, kesihatan ibu dan bayi adalah perkara yang paling penting. Meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat baik untuk wanita hamil.

Baca juga: Ini adalah senarai makanan sihat untuk wanita hamil

Bolehkah wanita hamil makan durian?

Durian adalah buah tropika yang banyak terdapat di Asia Tenggara. Buah eksotik ini mempunyai saiz yang besar dan lembut dan lembut untuk dimakan. Walaupun mempunyai aroma pedas, buah ini menjadi kegemaran ramai orang, anda tahu!

Ramai orang mengatakan bahawa durian adalah pantang larang bagi wanita hamil kerana dipercayai menyebabkan panas di dalam badan, yang boleh memberi kesan negatif pada janin. Sekiranya ibu hamil makan durian, dikhuatiri juga mengalami keguguran. Adakah betul?

Dilaporkan Pusat Bayi, pakar obstetrik Dr Patrick Chia mengatakan bahawa durian adalah selamat untuk dimakan oleh ibu hamil selagi ia tidak dikonsumsi secara berlebihan.

Durian sendiri mengandungi organosulfur dan triptofan, yang merupakan sebatian yang mempunyai kesan antioksidan. Bukan hanya itu, kedua-dua sebatian ini juga mempunyai sifat antimikroba, antibakteria, antijamur, yang bermanfaat untuk kehamilan.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum wanita hamil memakan durian

Dilarang makan durian semasa hamil, tetapi fahami bahawa durian mempunyai banyak gula dan karbohidrat. Dua biji durian bersaiz sederhana mempunyai kira-kira 60 kalori. Oleh itu, durian dianggap makanan indeks glisemik tinggi.

Wanita hamil yang menghidap diabetes kehamilan harus mengelakkan memakan durian kerana kandungan gula yang tinggi.

Makan durian semasa mengandung berlebihan, ini berpotensi dapat meningkatkan berat badan bayi secara berlebihan.

Selain itu, kerana kandungan kalori yang tinggi, memakan durian terlalu banyak dapat menyebabkan kenaikan gula darah secara tiba-tiba.

Khasiat buah durian untuk wanita hamil

Sekiranya dimakan secara semula jadi dan tidak berlebihan oleh wanita hamil, durian sebenarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan. Dilaporkan Ibu Bapa Menangis Pertama, berikut adalah faedah yang boleh diperoleh:

1. Kaya dengan serat

Ramai wanita hamil mengalami sembelit kerana perubahan hormon dalam badan mereka. Durian sendiri boleh bertindak sebagai pencahar semula jadi dan membantu membuang bahan kimia berbahaya dari usus.

Ia juga dapat membantu melindungi selaput lendir kerana kandungan serat yang dapat mengurangkan masa pendedahan kepada toksin.

2. Sumber asid folik

Durian kaya dengan asid folik dan dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran pada bayi. Wanita hamil boleh mendapatkan 9 peratus keperluan harian asid folik dari 100 gram durian.

3. Kaya dengan vitamin B

Wanita hamil yang memakan durian juga dapat memperoleh faedah lain, iaitu durian dapat membantu memenuhi pengambilan vitamin B. Durian kaya dengan ribloflavin (B2), niasin (B3) dan tiamin (B1). Kandungannya bermanfaat untuk kesihatan ibu hamil secara keseluruhan.

4. Kaya dengan antioksidan

Durian mengandungi zink, triptofan dan organo-sulfur yang mempunyai kesan antioksidan. Sebatian ini dapat membantu melindungi ibu dan janin daripada serangan dan pencemaran radikal bebas.

5. Kaya dengan vitamin C

Vitamin C tidak hanya bermanfaat untuk sistem kekebalan tubuh, tetapi juga dapat membantu ibu dan janin yang belum lahir menyerap kalsium dan zat besi.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai wanita hamil yang memakan durian yang perlu anda ketahui. Tidak mengapa makan durian semasa hamil, tetapi jangan berlebihan, okey?

Bukan hanya itu, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum makan durian, untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!