Kesihatan

Testis Besar Sebelah Normal atau Tidak? Inilah 7 sebab yang perlu anda ketahui

Testis adalah salah satu bahagian organ pembiakan lelaki yang mempunyai peranan penting, tempat di mana sperma dan hormon testosteron dihasilkan. Namun, keadaan testis yang besar di satu sisi sering membuat sebilangan lelaki merasa risau.

Oleh itu, adakah normal jika testis tidak sama ukuran dan satu sisi? Apakah penyebabnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Satu testis besar, adakah itu normal?

Sebuah testis besar di sebelah adalah normal. Dipetik dari garis kesihatan, Testis kanan cenderung lebih besar daripada sebelah kiri. Bukan hanya itu, satu testis kadang-kadang juga tergantung lebih rendah daripada yang lain di skrotum.

Namun, boleh dikatakan normal jika anda tidak merasa sakit. Sekiranya ada rasa sakit yang muncul, itu mungkin merupakan tanda keadaan tertentu. Anda perlu memeriksa diri anda untuk memastikan apa yang sebenarnya berlaku.

Baca juga: Boleh Menyakitkan, Inilah 5 Punca Kecederaan Testis Yang Perlu Anda Ketahui!

Apakah kesannya?

Sekiranya tidak disebabkan oleh keadaan perubatan, tidak ada yang perlu dirisaukan pada testis. Walau bagaimanapun, jika perbezaan ukuran testis disebabkan oleh penyakit, biasanya terdapat sejumlah kesan, seperti:

  • Sakit di dalam atau di sekitar zakar
  • Bengkak zakar
  • Kemerahan
  • Pelepasan dari zakar
  • Sukar membuang air kecil
  • Sakit di bahagian belakang atau perut bawah.

Pelbagai penyebab testis besar di satu sisi

Satu testis besar boleh dikatakan normal atau berbahaya bergantung kepada penyebabnya. Sebahagian daripada mereka memerlukan rawatan perubatan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadikan testis tidak sama:

1. Keradangan epididimis

Epididymitis adalah keradangan epididimis, biasanya disebabkan oleh jangkitan. Ini boleh menjadi tanda penyakit kelamin seperti klamidia. Periksa diri anda jika ada gejala seperti sakit ketika membuang air kecil dan keluar dari zakar.

2. Kista epididimis

Selain keradangan, epididimis yang menumbuhkan kista atau kantung nipis yang diisi dengan cecair juga dapat menjadikan testis menjadi besar. Kista ini umumnya tidak berbahaya dan tidak menyakitkan, sering hilang sendiri.

Walau bagaimanapun, jika sista epididimis menyebabkan anda tidak selesa dan sakit, prosedur pembedahan mungkin dilakukan untuk menghilangkannya.

3. Satu sisi testis kerana hidrokel

Pembesaran testis boleh disebabkan oleh hidrokel, yang merupakan kemunculan kantung berisi cecair di sekitar skrotum. Walaupun biasanya tidak memerlukan rawatan, hidrokel kadang-kadang dapat muncul sebagai akibat keradangan. Dalam kes ini, anda mesti berjumpa doktor.

4. Penyakit varikokel

Varikokel adalah keadaan apabila saluran darah di sekitar skrotum membesar. Tidak perlu rawatan jika anda tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, varicocele dapat mengurangkan jumlah sperma. Varicocele juga merupakan faktor risiko kemandulan atau kemandulan.

Baca juga: Ketahui Penyakit Varicocele, Gangguan Kesihatan Yang Boleh Menyebabkan Kemandulan

5. Satu sisi testis kerana orkitis

Orchitis adalah keradangan testis yang disebabkan oleh jangkitan virus, memicu gejala seperti gondok. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan benjolan yang membuat testis kelihatan lebih besar. Sekiranya tidak dirawat, apalagi disertai dengan rasa sakit, orkitis boleh menyebabkan kerosakan pada testis.

6. Kilasan testis

Pembesaran testis boleh disebabkan oleh kilasan, suatu keadaan di mana tali spermatik (seperti tali) di skrotum dipintal. Kesakitan boleh menjadi teruk dan berpanjangan. Ini adalah keadaan darurat, kerana dapat menyekat aliran darah ke testis.

7. Kanser testis

Salah satu penyebab testis besar adalah barah. mengikut Persatuan Kanser Amerika, Kanser testis adalah sejenis barah yang jarang berlaku, yang mempengaruhi kira-kira satu dari 250 lelaki. Pengesanan awal akan menjadikan rawatan berkesan.

Pemeriksaan sendiri terhadap zakar

Testis tidak bulat sempurna, tetapi sedikit bujur atau bujur seperti telur. Testis normal biasanya licin di sekelilingnya tanpa gumpalan atau lebam, baik keras atau lembut.

Skrotum yang normal juga harus longgar, tidak ditarik atau mengecut. Pemeriksaan kendiri dapat membantu anda mengenal pasti jika ada yang tidak kena pada buah zakar anda. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda gunakan untuk memeriksa sendiri testis anda:

  1. Gunakan ibu jari dan ibu jari anda untuk memegang testis, kemudian putar perlahan, tidak terlalu keras
  2. Periksa seluruh permukaan benjolan, perubahan ukuran, atau rasa sakit ketika disentuh
  3. Rasa di bahagian bawah skrotum untuk mencari epididimis, tiub yang menyimpan sperma, dan merasakan kehadirannya
  4. Ulangi langkah di atas untuk testis yang lain.

Nah, itu adalah kajian mengenai testis besar dan pelbagai faktor yang boleh mencetuskannya. Sekiranya disertai kesakitan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!