Kesihatan

7 Petua untuk Mengatasi Kesepian dan Kesedihan sehingga Tidak Berakhir pada Kemurungan

Mengatasi kesepian dan kesedihan di tengah pandemi sekarang boleh menjadi sukar. Terutama bagi anda yang tinggal bersendirian.

Keadaan yang memerlukan orang menjalani karantina dan tinggal di rumah sangat mungkin membuat anda merasa kesepian, sedih, dan menyebabkan kemurungan.

Lancarkan Fikiran Sangat Baik, penyelidikan menghubungkan pengasingan sosial dan kesunyian dengan kesihatan mental dan fizikal yang buruk.

Baca juga: Kesan Ciri-ciri Depresi Remaja dan Ketahui Bagaimana Peranan Orang Yang Dekat dengan Anda

Petua untuk mengatasi kesunyian dan kesedihan

Oleh itu, anda harus mengatasi kesepian dan kesedihan seawal mungkin, berikut adalah beberapa petua!

1. Ketahuilah bahawa kesepian adalah perasaan, bukan fakta

Petua pertama untuk mengatasi kesepian dan kesedihan adalah jangan tertipu oleh perasaan. Apabila anda merasa kesepian, itu kerana sesuatu telah mencetuskan ingatan perasaan itu, bukan kerana anda sebenarnya terpencil dan bersendirian.

Otak dirancang untuk memperhatikan kesakitan dan bahaya, dan itu termasuk perasaan takut yang menyakitkan, itulah sebabnya kesepian menarik perhatian kita.

Tetapi kemudian otak cuba memahami perasaan itu. Mengapa saya berasa seperti ini? Adakah kerana tidak ada yang mencintai saya? Kerana saya seorang yang kalah? Kerana semuanya buruk?

Teori mengapa anda merasa kesepian boleh dikelirukan dengan fakta. Oleh itu, ia menjadi masalah yang lebih besar, berhati-hatilah bahawa anda mengalami perasaan ini dan menerimanya tanpa memberi reaksi berlebihan.

2. Bersikap baik kepada diri sendiri

Penting untuk mempraktikkan belas kasihan diri apabila anda gagal dalam banyak perkara. Ingat, setiap orang adalah kegagalan, dan tidak perlu mengoptimumkan diri, merasa bersalah, atau menjatuhkan diri sendiri.

Kesalahan diri tidak akan membantu anda mengurangkan kesunyian, sekarang atau masa depan. Sebagai gantinya, cuba bercakap dengan diri sendiri dengan cara yang menyokong, baik, dan prihatin.

Anda akan cenderung mengakui kesalahan yang mungkin anda buat ketika berusaha mengurangkan kesunyian, dan semoga menjadi lebih baik di lain masa.

3. Cara mengatasi kesunyian dan kesedihan dengan memanfaatkan masa sekarang

Apabila anda merasa selesa tentang sesuatu, kongsikan kepada orang lain dengan segera, itu tidak bermaksud anda harus "membaginya" dengan menyiarkan di media sosial.

Anda boleh berkongsi dengan memanggil atau berbual dengan rakan. Atau kongsi dengan orang yang anda bekerjasama. Ingat bahawa positif yang boleh anda kongsi tidak harus besar.

Anda boleh bangun di sebelah kanan katil dan berfikir, "Hei, saya berasa baik hari ini." Dengan berkongsi detik-detik ini, anda mencipta detik-detik kecil untuk menikmati hubungan dengan orang lain yang dapat membantu anda mengatasi kesepian.

Baca juga: Selalunya dianggap sama, ini adalah perbezaan antara tekanan dan kemurungan

4. Berhubung dalam kehidupan sebenar

Petua seterusnya untuk mengatasi kesepian dan kesedihan adalah berhubung dengan orang lain. Mungkin perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesunyian dalam tempoh pengasingan ini adalah dengan berhubungan dengan orang lain dengan cara yang tidak tradisional.

Walaupun anda mungkin tidak dapat mengunjungi keluarga dan rakan secara langsung, itu tidak bermakna anda tidak dapat berhubung.

Cuba lakukan dengan lebih kerap panggilan video atau berbual dengan keluarga, rakan, atau rakan lama yang mungkin anda jarang bercakap.

5. Fikirkan semula bagaimana anda menghabiskan masa lapang

Apabila kita merasa kesunyian, kadang-kadang kita hanya mahu pergi dan bersembunyi. Pada masa lain, senarai perkara yang mesti dilakukan membuat kita terlalu letih untuk keluar dan bersosial.

Tetapi memilih untuk bersendirian setiap malam dengan telefon kita, menonton Netflix, atau bermain di Facebook benar-benar dapat membuat kita terjebak dalam kesepian.

Kami telah mencipta kehidupan untuk diri sendiri yang melucutkan hubungan sosial yang bermakna, dan satu-satunya cara untuk keluar daripadanya adalah dengan memulakan hidup dengan cara yang berbeza.

Dengan memilih untuk mengatasi kesepian kita dengan mencari sokongan sosial, kita membuat lebih banyak momen sosial dengan orang-orang dalam kehidupan kita yang penting bagi kita, yang biasanya mengurangkan kesepian kita.

6. Atasi kesepian dan kesedihan dengan berhenti terlalu memfokuskan diri pada diri sendiri

Hampir tidak dapat dielakkan dalam dunia kegilaan teknologi moden ini, kita mula percaya bahawa kita tidak mempunyai cukup wang. Melihat rakan di media sosial mendapat kereta baru, rumah baru, pekerjaan baru.

Akibatnya, kita menjadi semakin fokus pada bagaimana kita tidak dapat dibandingkan dengan orang lain. Daripada menumpukan pada apa yang anda dapat, fokus pada apa yang anda boleh berikan.

Anda boleh menjual t-shirt dalam talian untuk mengumpulkan wang untuk tujuan yang baik. Anda boleh meminta rakan untuk menderma untuk amal pada hari lahir anda.

Dengan memberi kepada orang lain, anda melepaskan fokus pada diri sendiri dan melakukan kebaikan pada masa yang sama, menolong orang lain membuat anda merasa lebih berhubung dan kurang kesepian.

Baca juga: Mengetahui Punca Kemurungan dan Cara Mengatasinya

7. Hentikan kitaran pemikiran negatif

Petua terakhir untuk mengatasi kesepian dan kesedihan adalah berhenti berfikir secara negatif. Kita mungkin berulang kali memikirkan apa yang boleh kita lakukan dengan cara yang berbeza untuk mengelakkan diri kita merasa sendirian.

Kita merenungkan peristiwa atau orang atau sebab, kerana kita secara salah percaya bahawa memikirkan kesepian kita berulang-ulang akan membantu kita menyelesaikannya.

Sayangnya, tidak ada gunanya terjebak dalam pemikiran kita daripada melakukan tindakan yang perlu kita rasakan. Untuk menamatkan kitaran pemikiran negatif ini, kita perlu mengambil tindakan dan melakukan sesuatu yang berbeza yang menghentikan pemikiran ini dan mengubah pengalaman kita di dunia.

Sebagai contoh, jika saya merasa kesunyian, saya akan pergi ke gim atau menjadualkan makan tengah hari dengan rakan-rakan untuk beberapa hari akan datang. Itu akan membantu.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!