Kesihatan

Keadaan susu ibu yang berair membuat anda cemas, bagaimana mengatasinya?

Apabila si kecil tidak dapat makan makanan pejal, memastikan pengambilan nutrien mereka dengan memberi susu ibu (ASI) adalah perkara penting yang harus dilakukan oleh ibu. Tetapi sesetengah ibu mungkin mempunyai susu ibu yang kerap.

Jadi apa penyebabnya? Adakah ini normal? Ayuh, lihat ulasan di bawah!

Baca juga: Untuk Kesihatan Ibu dan Bayi Tetap Terjaga, Berikut adalah 7 Petua Hidup Diet Semasa Menyusu

Apa yang menyebabkan susu berair?

Anda harus tahu bahawa susu ibu berair tidak hanya berlaku, tetapi boleh berlaku kerana faktor-faktor tertentu. Nah, susu ibu yang berair ini boleh disebabkan oleh kandungan lemak rendah di dalamnya. Susu berair yang muncul pada awal penyusuan dikenali sebagai foremilk.

Dipetik dari halaman Liga Antarabangsa La LecheKandungan lemak susu yang keluar dapat bervariasi bergantung pada faktor-faktor tertentu, salah satunya adalah berapa lama susu terkumpul di saluran susu.

Ketika susu ibu dihasilkan, kandungan lemaknya dapat melekat pada sel-sel pembentuk susu, kemudian bahagian susu yang berair bergerak turun ke arah puting susu. Ini adalah lokasi di mana lemak akan bercampur dengan susu yang tersisa dalam sesi penyusuan.

Oleh itu, semakin lama masa antara penyusuan, semakin mencairkan konsistensi susu yang dihasilkan. Seperti yang telah disebutkan, susu berair mempunyai kandungan lemak rendah, tetapi biasanya mempunyai kandungan laktosa yang lebih tinggi.

Adakah susu berair normal?

Susu ibu yang dicairkan mungkin membimbangkan anda, tetapi yang perlu anda ketahui adalah bahawa penampilan susu berair pada awal penyusuan adalah normal.

Susu ibu yang muncul pada awal penyusuan alias foremilk ia cenderung lebih cair jika dibandingkan dengan susu ibu yang keluar pada akhir sesi penyusuan atau hindmilk. Untuk meningkatkan konsistensi susu ibu, anda boleh mengatasinya dengan menyusu lebih kerap.

Kerana, semakin kosong payudara, semakin tinggi kandungan lemak dalam susu ibu. Sebaliknya, semakin kenyang payudara, semakin rendah kandungan lemak dalam susu ibu.

Di samping itu, susu ibu yang nipis dan tebal diperlukan semasa sesi penyusuan untuk memastikan bayi mempunyai nutrisi yang mencukupi untuk tumbuh dan berkembang dengan baik.

Baca juga: Pelbagai Petua Menyusukan Ibu yang Baru Lahir

Bagaimana mengatasi susu ibu yang dicairkan?

Seperti yang telah disebutkan, susu ibu yang dicairkan adalah perkara biasa dan anda tidak perlu risau. Ini kerana keadaan ini dapat diatasi dengan penyusuan lebih kerap atau meningkatkan kekerapan sesi penyusuan.

Walau bagaimanapun, ada cara lain untuk meningkatkan konsistensi dan kualiti susu ibu, termasuk:

1. Mengamalkan diet yang sihat

Cara pertama menangani susu ibu berair adalah dengan makan makanan berkhasiat. Dilaporkan Tangisan Pertama Ibu Bapa, diet yang seimbang dan sihat dapat membantu memastikan anda mendapat nutrien yang mencukupi.

Ibu boleh makan makanan berkhasiat, misalnya makanan yang mengandungi protein. Kerana, protein dapat membantu dalam sintesis susu ibu.

Telur, kacang, susu, ayam, keju, ikan adalah sumber protein yang baik. Diet yang seimbang dan sihat juga dapat memberi anak anda nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan.

2. Pastikan badan terhidrat dengan baik

Menjaga badan sentiasa terhidrasi juga penting. Anda perlu tahu bahawa badan anda memerlukan air untuk menghasilkan susu ibu. Minum kira-kira 8 gelas air atau cecair sehari cukup untuk memastikan badan sentiasa terhidrasi dengan baik.

Namun, jika anda terus merasa dahaga, anda boleh menambahkan jumlah cecair di dalam badan anda. Juga, perhatikan tanda-tanda dehidrasi, seperti pening, sakit kepala, atau mulut kering.

3. Mengurut payudara

Mengurut payudara dengan lembut dapat membantu meningkatkan aliran melalui saluran susu. Sebaliknya, urut juga dapat menggerakkan bahagian susu ibu yang mengandungi lebih banyak lemak yang bergerak ke arah puting.

4. Meningkatkan kualiti tidur

Untuk menjaga kualiti susu ibu, anda juga mesti berehat secukupnya. Ini kerana keletihan dan tekanan boleh memberi kesan negatif kepada bekalan susu anda. Anda harus tahu bahawa ketika anda sedang berehat, badan anda dapat menggunakan tenaga tambahan untuk menghasilkan susu ibu yang berkualiti.

Itulah beberapa maklumat mengenai susu ibu yang dicairkan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai hal ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!