Kesihatan

Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Memiliki zakar yang normal adalah impian bagi hampir semua lelaki. Selain meningkatkan keyakinan diri, ia juga mempengaruhi aktiviti seksual. Oleh itu, anda perlu mengetahui apa ciri zakar yang sihat.

Ciri-ciri zakar normal

Zakar yang sihat dapat dilihat dari sejumlah petunjuk, seperti warna, tekstur, bentuk, dan ukuran yang sama. Walaupun, dalam beberapa aspek, tidak ada tanda aras khusus yang dapat digunakan sebagai penanda aras. Berikut adalah lima ciri zakar yang normal.

1. Zakar berwarna lebih gelap

Zakar yang normal sedikit lebih gelap daripada kulit yang lain. Bagaimana ia berlaku? Warna yang lebih gelap ini ada kaitannya dengan tahap hormon di dalam badan.

Menurut Dr. Cameron Rokhsar, pakar dermatologi di New York, Amerika Syarikat, hormon testosteron cukup berpengaruh terhadap prestasi melanosit, sel pembentuk pigmen pada kulit. Kesannya, warna alat kelamin akan lebih gelap daripada bahagian badan yang lain.

Sama seperti wanita yang akan melahirkan, peningkatan hormon estrogen akan menjadikan puting menjadi lebih gelap.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah risiko jika anda memaksa zakar anda meningkat

2. Ukuran zakar ketika tegak

Tidak sedikit lelaki yang ingin tahu mengenai ukuran normal zakar. Jawapannya adalah bahawa tidak ada penanda aras rasmi untuk mengukurnya.

Berdasarkan kajian pada tahun 2015 yang melibatkan 15.521 lelaki, mengungkap fakta bahawa rata-rata ukuran zakar ketika tegak adalah 13.12 cm. Sementara itu, dalam keadaan tidak tegang adalah 9 cm.

Namun, ada satu keadaan di mana alat kelamin lelaki mempunyai ukuran di bawah jumlah purata, iaitu mikropenis. Petikan kesihatan, saiz yang termasuk dalam kategori ini adalah di bawah 7 cm ketika tegak.

Biasanya, mikropenis dikesan semasa lahir. Kerana, keadaan ini dipengaruhi oleh kelainan hormon sejak di dalam kandungan.

3. Keupayaan ereksi

Zakar yang sihat dapat dilihat dari kemampuan untuk ereksi. Apabila anda tidak dapat melakukannya, tentu ada masalah dengan zakar. Terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi keadaan ini. Dua daripadanya adalah masalah dengan peredaran darah dan penurunan kepekaan.

Biasanya, apabila terdapat rangsangan, arteri akan melebar, membolehkan lebih banyak darah memasuki batang alat kelamin. Apabila sudah penuh, arteri akan menutup dan membuat darah terperangkap di dalamnya. Ini dikenali sebagai fenomena mengekalkan ereksi.

Peredaran darah yang tidak lancar dapat menghambat terjadinya ereksi. Akibatnya, kepekaan juga menurun. Ini dipanggil disfungsi ereksi.

4. Ukuran dan bentuk zakar

Pelbagai kedudukan zakar semasa ereksi. Sumber gambar: www.healthline.com

Berbicara tentang bentuk, tidak ada yang dapat menjelaskan bagaimana ciri-ciri zakar normal. Sebaik-baiknya, batang alat kelamin lelaki kelihatan 'menggantung' ketika tidak tegak, dan 'angkat' ketika diregangkan.

Petikan garis kesihatan, Zakar boleh berubah bentuk atau kedudukan ketika tegak. Contohnya, melengkung ke atas, menyerupai huruf c, lurus ke depan tanpa lengkung, hujung kepala menjadi lebih besar, dan banyak lagi. Semua bentuk dan kedudukan itu normal.

Tetapi jika posisi cenderung miring ke samping, atau yang biasa disebut penis bengkok, anda harus mulai waspada. Sekiranya disertai dengan sakit semasa ereksi, ini boleh menjadi tanda Peyronie, penyakit yang disebabkan oleh kemunculan tisu parut.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kecederaan berulang. Apabila anda merasa sakit, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Kerana, menurut Klinik Mayo, Penyakit ini tidak dapat disembuhkan dengan sendirinya. Malah gejala boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

Baca juga: Tidak selalu buruk, ini adalah faedah melancap untuk kesihatan badan

5. Tekstur zakar tidak lancar

Lancarkan Kesihatan Sutter, Zakar yang normal mempunyai tekstur yang tidak licin ketika tegak. Urat atau urat akan kelihatan seperti garis-garis nipis. Sekiranya anda tidak dapat melihat atau merasakannya, adalah idea yang baik untuk berwaspada. Bengkak boleh menjadikan zakar kelihatan lebih tebal.

Sekiranya disertai dengan kesakitan, keadaan ini dapat menunjukkan adanya beberapa penyakit, seperti:

  • uretritis, adalah keradangan uretra yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Bakteria yang juga mencetuskan gonore boleh bergerak melalui saluran kencing.
  • balanitis, iaitu radang kepala zakar kerana jangkitan bakteria Streptococcus aureus.
  • postitis, adalah keradangan kulup. Keadaan ini biasanya didahului oleh balanitis.
  • Priapisme, iaitu gangguan dalam bentuk ereksi secara berterusan tanpa gairah seksual.
  • paraphimosis, Ini adalah keadaan apabila bahagian belakang kulup ditarik ke belakang dan tidak dapat kembali ke kedudukan semula. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki yang tidak disunat.
  • Kanser, iaitu penyakit yang disebabkan oleh sel buruk pada tisu genital. Tidak hanya bengkak, gejala juga boleh menjadi benjolan pada zakar.

Itulah lima ciri zakar yang sihat dan normal yang perlu anda ketahui. Segera periksa diri anda jika ada sesuatu yang aneh dan mencurigakan pada zakar, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!