Kesihatan

Berhenti merokok! Lihat 7 Kesan Nikotin Yang Berbahaya kepada Badan Di Bawah

Apabila perokok dalam keadaan tidak baik, dia dapat merasa lebih baik setelah menghisap rokok. Mahu tahu mengapa? Melaporkan dari WHO, jawapannya adalah kerana kesan nikotin dalam rokok boleh menyebabkan perasaan relaks sementara, mengurangkan tekanan, dan bahkan rasa sakit.

Tetapi selain daripada kesan relaksasi yang diperoleh, kesan jangka panjang nikotin sebenarnya adalah sebaliknya. Sekiranya terus diminum, nikotin akan membawa pelbagai kesan buruk kepada kesihatan.

Baca juga: Adakah benar bahawa rokok herba sihat? Hati-hati Jangan Tertipu

Apa itu nikotin?

mengikut Medicalnewstoday, nikotin adalah bahan kimia yang mengandungi nitrogen dan terbuat dari beberapa jenis tanaman, seperti tembakau. Nikotin tergolong dalam kategori ubat penenang dan perangsang.

Walaupun tidak menyebabkan barah atau mengancam nyawa, nikotin dapat membuat seseorang ketagih dan terdedah kepada kesan yang sangat berbahaya bagi kesihatan.

Apakah kesan nikotin?

Istilah kesan nikotin atau bahaya nikotin biasanya digunakan untuk menggambarkan kesan buruk yang berlaku pada tubuh ketika memakannya terlalu kerap. Beberapa kesan ini termasuk:

Menyebabkan kerengsaan pada mulut

Dilaporkan dari NcbiKesan awal dari nikotin biasanya ditunjukkan oleh kerengsaan atau sensasi terbakar di mulut dan tekak.

Ia juga boleh disertai dengan peningkatan air liur, loya, sakit perut, muntah dan juga cirit-birit.

Bahaya nikotin terhadap metabolisme badan

Nikotin dapat mendorong tubuh melepaskan hormon katekolamin dan menyebabkan penurunan kadar glukosa darah di dalam badan.

Ini boleh menyebabkan rasa lapar, gegaran, jantung berdebar, mual, dan berpeluh.

Nikotin juga dapat mempengaruhi ketahanan insulin, sehingga meningkatkan risiko terkena diabetes.

Bahaya nikotin berkaitan dengan barah

Nikotin dikenali sebagai salah satu penyebab utama beberapa jenis barah.

Sebagai contoh, nikotin boleh menyebabkan barah pankreas dengan meningkatkan penyebaran sel-sel tumor barah dari paru-paru ke pankreas.

Begitu juga dalam kes barah payudara, di mana nikotin boleh menyebabkan sel epitel payudara normal berubah dan menyebabkan barah.

Baca juga: Kanser payudara

Menyebabkan serangan jantung

Apabila anda terkena nikotin, tubuh anda akan mengalami peningkatan tekanan darah, degup jantung, dan penyempitan arteri yang membawa darah.

Keadaan ini boleh menyebabkan pengerasan dinding jantung, yang akhirnya akan menyebabkan serangan jantung.

Kesan nikotin pada sistem pernafasan

Bahaya nikotin dalam sistem pernafasan boleh berlaku dalam dua cara. Pertama, langsung terkena paru-paru ketika merokok atau menghirup asap rokok orang lain.

Kedua-duanya berlaku melalui mekanisme sistem saraf pusat. Baik secara langsung atau tidak langsung, keduanya boleh menyebabkan:

  1. Kerengsaan trakea (saluran angin) dan laring (kotak suara)
  2. Berkurangnya fungsi paru-paru dan sesak akibat pembengkakan dan penyempitan saluran udara paru-paru dan lendir berlebihan di saluran paru-paru
  3. Gangguan sistem pembersihan paru-paru, menyebabkan penumpukan bahan toksik, yang menyebabkan kerengsaan dan kerosakan pada paru-paru
  4. Peningkatan risiko jangkitan paru-paru dan gejala seperti batuk dan mengi
  5. Kerosakan kekal pada kantung udara paru-paru.

Kesan nikotin pada sistem imun

Dilaporkan dari Kesihatan yang lebih baik, bahaya nikotin terhadap sistem kekebalan tubuh merangkumi kerentanan yang lebih besar terhadap jangkitan seperti radang paru-paru dan influenza.

Nikotin juga menjadikan penyakit ini cenderung lebih parah dan bertahan lebih lama di dalam badan.

Menyebabkan ketagihan

Persatuan Jantung Amerika menyatakan bahawa nikotin yang dimakan dari merokok tembakau adalah salah satu bahan yang paling ketagihan.

Orang yang kerap mengambil nikotin dan kemudian tiba-tiba berhenti akan mengalami gejala seperti mengidam, merasa kosong, gelisah, murung, murung, dan mudah marah.

Bagaimana untuk berhenti mengambil nikotin?

Memutuskan untuk meninggalkan nikotin boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan. Ini kerana merokok mempengaruhi begitu banyak bahagian badan, dan bahkan melibatkan diri secara mental.

Tetapi jangan putus asa, ada beberapa cara yang boleh anda cuba sekiranya anda ingin menghentikan tabiat buruk ini:

  1. Gunakan terapi penggantian nikotin, seperti permen karet, lozenges, atau tompok
  2. Apabila keinginan untuk merokok datang, alihkannya dengan berjalan ke tempat awam di mana anda tidak boleh merokok
  3. Mulakan rutin baru ketika anda biasanya merokok
  4. Elakkan pencetus yang membuat anda ingin merokok, seperti alkohol, kafein, atau bergaul dengan orang yang masih merokok
  5. Dapatkan bantuan profesional sekiranya anda merasakan anda memerlukannya.

Menghentikan nikotin bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi ingat bahawa kesan buruknya jauh melebihi faedahnya. Oleh itu, ingatlah perkara ini berulang kali untuk menguatkan tekad anda untuk berhenti merokok.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!