Kesihatan

Tidak boleh ceroboh, ini adalah cara yang tepat untuk mengambil morfin

Walaupun morfin dapat membantu menghilangkan rasa sakit, ia juga boleh menyebabkan masalah serius atau mengancam nyawa jika digunakan dengan tidak betul.

Ubat ini biasanya digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana hingga parah, misalnya setelah pembedahan atau kecederaan serius.

Berikut adalah ulasan mengenai perkara yang perlu anda ketahui mengenai ubat morfin:

Apa itu morfin?

Morfin adalah salah satu ubat yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Terutama untuk kesakitan jangka panjang, apabila ubat penahan sakit lain kurang berkesan.

Morfin tergolong dalam kumpulan analgesik narkotik atau opioid (penghilang rasa sakit), yang bertindak pada sistem saraf pusat untuk mengurangkan kesakitan.

Amaran sebelum menggunakan morfin

Sebelum menggunakan morfin, beritahu doktor anda jika anda alah kepada morfin atau ubat narkotik lain, atau jika anda mempunyai alahan lain.

Sebelum menggunakan morfin, anda juga perlu memberitahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, seperti yang berkaitan dengan gangguan otak (kecederaan kepala, tumor, sawan) dan lain-lain.

Morfin secara amnya tidak disarankan semasa kehamilan, kerana dapat membuat bayi dalam kandungan bergantung pada ubat ini dan dapat menyebabkan gejala penarikan setelah bayi dilahirkan, yang boleh mengancam nyawa.

Mengenai penggunaan morfin semasa menyusui, diketahui bahawa sejumlah kecil morfin yang memasuki susu ibu dapat menyebabkan masalah pernafasan pada bayi, mengantuk dan kematian pada bayi.

Peraturan penting untuk penggunaan ubat morfin

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai penggunaan ubat morfin:

Mengambil morfin mestilah seperti yang diarahkan oleh doktor

Penting untuk anda mengambil morfin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan mengambilnya lebih banyak, jangan mengambilnya lebih kerap, dan jangan mengambilnya lebih lama daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Ini amat penting bagi pesakit tua, yang mungkin lebih peka terhadap kesan ubat penahan sakit. Sekiranya terlalu banyak morfin diambil untuk waktu yang lama, ia mungkin menjadi kebiasaan, dan boleh menyebabkan ketergantungan mental atau fizikal.

Jangan sekali-kali berkongsi ubat dengan orang lain

Morfin yang tergolong dalam kumpulan ubat opioid tidak boleh dikongsi dengan orang lain. Terutama dengan seseorang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan.

Penyalahgunaan morfin boleh menyebabkan ketagihan, overdosis, dan bahkan kematian. Oleh itu, simpan morfin di tempat yang tidak dapat dijangkau oleh orang lain.

Anda juga perlu ingat bahawa menjual atau memberi ubat opioid kepada orang lain boleh menjadi haram.

Ambil dalam bentuk kapsul atau keseluruhan tablet

Mengambil morfin melalui mulut dalam bentuk kapsul atau tablet adalah penting untuk mengelakkan pendedahan kepada overdosis yang berpotensi membawa maut. Jangan menghancurkan, mengunyah, membuka, atau larut, yang tidak mengikut arahan doktor.

Menghirup serbuk atau mencampurkan morfin ke dalam cecair untuk menyuntikkannya ke dalam vena boleh mengakibatkan kematian akibat penyalahgunaan.

Ukur morfin cecair dengan berhati-hati

Anda perlu menggunakan picagari dos (picagari dos) disediakan, atau gunakan alat dos ubat khas dan bukannya sudu biasa yang anda ada di rumah.

Jangan berhenti menggunakan secara tiba-tiba

Apabila anda berhenti mengambil morfin secara tiba-tiba, anda mungkin akan mengalami kemunculan semula gejala yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti mengambil morfin dengan selamat.

Dos untuk morfin

Dos morfin akan berbeza bagi setiap pesakit mengikut keadaan perubatannya. Oleh itu, anda perlu mengikut arahan doktor atau arahan pada label.

Jumlah ubat yang anda ambil juga bergantung pada kekuatan ubatnya. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara setiap dos, dan jangka masa anda mengambil morfin bergantung pada masalah perubatan yang anda hadapi.

Adalah sangat penting bahawa doktor anda dapat memeriksa kemajuan yang anda buat semasa anda mengambil morfin. Ini akan membolehkan doktor anda melihat apakah ubat itu berfungsi dengan betul dan memutuskan sama ada anda harus terus mengambilnya atau tidak.

Ujian darah dan air kencing juga mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Interaksi morfin dengan ubat lain

Apa ubat lain yang akan mempengaruhi morfin? Ubat opioid boleh berinteraksi dengan banyak ubat lain dan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, atau kematian. Oleh itu, pastikan doktor anda mengetahui sama ada anda juga mengambil:

 • Ubat-ubatan lain, ubat sakit opioid atau ubat batuk preskripsi
 • Penenang seperti Valium - diazepam, alprazolam, lorazepam, Ativan, Klonopin, Restoril, Tranxene, Versed, Xanax, dan lain-lain
 • Ubat yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda - pil tidur, penenang otot, ubat penenang, antidepresan, atau ubat antipsikotik
 • Ubat yang mempengaruhi kadar serotonin dalam badan - perangsang, atau ubat untuk kemurungan, penyakit Parkinson, sakit kepala migrain, jangkitan serius, atau pencegahan mual dan muntah

Terdapat ubat lain yang dapat berinteraksi dengan morfin, termasuk ubat preskripsi, ubat bebas, vitamin, dan produk herba, jadi penting untuk berkonsultasi terlebih dahulu.

Bagaimana jika saya terlepas jadual dos morfin saya?

Morfin diambil hanya sekali sehari, terdapat juga dua atau tiga kali sehari.

Sekiranya anda terlepas dos, anda boleh minum ubat tersebut secepat yang anda ingat, kemudian ambil dos anda yang seterusnya seperti berikut:

 • Sekiranya anda mengambil morfin tiga kali sehari: ambil dos seterusnya lapan jam selepas mengambil dos yang tidak dijawab
 • Sekiranya anda mengambil morfin dua kali sehari: ambil dos seterusnya 12 jam selepas mengambil dos yang tidak dijawab
 • Sekiranya anda mengambil morfin sekali sehari: ambil dos seterusnya 24 jam selepas mengambil dos yang tidak dijawab
 • Jangan mengambil dua dos sekaligus. Jangan mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan dalam jangka masa 24 jam

Apa yang harus dielakkan semasa mengambil morfin?

Perkara yang harus anda elakkan semasa menggunakan morfin adalah tidak minum alkohol. Ini kerana kesan sampingannya boleh membahayakan atau menimbulkan risiko kematian.

Anda juga perlu mengelakkan memandu atau aktiviti berbahaya yang lain, sehingga anda tahu bagaimana morfin akan mempengaruhi anda. Pening atau mengantuk boleh menyebabkan kejatuhan, kemalangan, atau kecederaan serius.

Penyimpanan ubat morfin

Simpan morfin pada suhu bilik dari panas, kelembapan, dan cahaya. Jenama atau pakej morfin yang berlainan mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza.

Anda perlu membaca label pembungkusan atau meminta doktor untuk keperluan penyimpanan produk yang anda gunakan. Jauhkan morfin dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan membuang morfin ke tandas atau mencurahkannya ke saluran pembuangan kecuali diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini dengan betul apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Sebaiknya jangan menyimpan ubat opioid yang tersisa. Kerana walaupun satu dos, boleh menyebabkan kematian pada seseorang yang menggunakan ubat ini secara tidak sengaja atau tidak tepat.

Kesan sampingan morfin

Morfin boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mengalami gejala berikut:

 • Mengantuk
 • Sakit perut dan kekejangan
 • Mulut kering
 • Sakit kepala

Beberapa kesan sampingan boleh menjadi lebih serius dan teruk. Sekiranya anda mengalami gejala berikut, segera hubungi doktor:

 • kesukaran bernafas dan sesak nafas
 • kekejangan otot
 • penyitaan
 • penurunan tekanan darah

Morfin juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai masalah yang tidak biasa semasa anda mengambil ubat ini.

Overdosis ubat morfin

Apa yang berlaku sekiranya anda berlebihan? Bantuan perubatan kecemasan sangat diperlukan di sini. Overdosis morfin boleh membawa maut, terutama pada kanak-kanak atau orang yang mengambil morfin tanpa preskripsi doktor.

Gejala berlebihan boleh merangkumi degupan jantung yang perlahan, mengantuk yang teruk, kelemahan otot, kulit yang sejuk dan berkeringat, murid yang menyempit, pernafasan yang sangat perlahan, atau koma.

Demikianlah maklumat mengenai ubat morfin yang perlu anda ketahui. Ingat, ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan dan hanya boleh diambil mengikut preskripsi doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!