Kesihatan

Selalunya Mengantuk Selepas Makan? Inilah Cara Mengeluarkannya

Sebilangan besar orang merasa mengantuk setelah makan, terutamanya selepas makan tengah hari. Nah, inilah cara untuk menghilangkan rasa mengantuk setelah makan, mari kita lihat ulasannya!

Baca juga: Ayuh, ketahui cara makan sihat untuk mencegah kepialu

Cara menghilangkan rasa mengantuk selepas makan

Mengantuk ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, salah satunya adalah pengeluaran hormon serotonin dan melatonin. Ini adalah beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk setelah makan, termasuk:

Bergerak selepas makan

Paling bagus apabila selepas makan, anda tidak terus kembali ke meja atau kelas anda.

Cuba aktif sekurang-kurangnya 15 minit, misalnya dengan berjalan dan berkeliling pejabat. Aktiviti sederhana ini dapat meningkatkan aliran darah, supaya pengedaran nutrien dan oksigen ke sel-sel badan dapat dilakukan dengan lebih lancar.

Makan lebih kerap dengan bahagian yang lebih kecil

Pada dasarnya rasa mengantuk dan letih setelah makan makanan biasanya berlaku kerana badan kita sukar mencerna sebahagian besar makanan.

Bukan hanya itu, kadar gula dalam darah yang rendah juga dapat membuat kita mengantuk. Usahakan perut kosong selama lebih dari tiga jam agar kadar gula darah dalam badan tetap seimbang.

Berhati-hatilah untuk tidak berlebihan daripada apa yang anda makan kerana untuk mencerna semua makanan itu, tubuh juga memerlukan lebih banyak tenaga. Ini tentu dapat membuatkan badan anda merasa letih dan mengantuk.

Cubalah sarapan dengan menu yang sihat

Cuba sediakan menu sarapan pagi yang sihat kerana apa yang anda makan pada waktu pagi akan sangat mempengaruhi prestasi badan sepanjang hari.

Anda juga tidak boleh makan menu sarapan yang penuh, tetapi juga berkhasiat, seperti yogurt, buah, atau bijirin.

Makan sarapan pagi yang sihat dapat mencegah penurunan tenaga dan meningkatkan prestasi mental dan fizikal semasa melakukan aktiviti seharian.

Minum air secukupnya

Pastikan anda minum air secukupnya semasa makan. Ini kerana air kosong dapat menghidrat badan, jadi anda mengelakkan keletihan, sukar menumpukan perhatian, dan merasa mengantuk.

Kerana semua organ dalam tubuh manusia memerlukan air untuk menjalankan fungsinya.

Cukup tidur

Secara amnya, anda diminta untuk berehat secukupnya setiap hari. Tidur 7-8 jam malam, ia akan sangat membantu anda bersemangat untuk aktiviti hari berikutnya dengan fokus.

Bangun setiap hari pada waktu yang sama, jadi badan akan menjalankan rutin biasa yang biasa dilakukannya. Kurang tidur atau bangun terlalu awal akan membuat anda berasa letih pada waktu petang.

Elakkan makanan yang tinggi lemak

Semasa makan tengah hari, anda tidak boleh makan makanan yang mengandungi pemanis buatan dan tinggi lemak.

Gula dapat meningkatkan tenaga dengan serta-merta, tetapi hanya bertahan lama. Setelah kesannya hilang, gula sebenarnya akan membuat kita merasa letih dan lemah.

Elakkan pengambilan kafein

Cuba elakkan minum minuman yang mengandungi kafein kerana jika diminum selepas makan siang untuk mengelakkan rasa mengantuk.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sementara, dan sebenarnya akan menyebabkan kesan lemah dan letih selepas itu. Ini disebabkan oleh sifat kafein yang mengurangkan cairan tubuh kita dan menyebabkan dehidrasi.

Bersenam selepas makan

Sebaiknya setelah makan makanan, tunggu selama lebih kurang 15 minit sehingga makanan dicerna.

Selepas itu, cubalah melakukan senaman ringan seperti berjalan atau berjalan kaki tolak naik untuk meningkatkan tahap oksigen dalam darah, supaya badan anda mendapat tenaga yang mencukupi.

Pilih makanan dengan kandungan protein yang tinggi

Cuba ganti menu makan tengah hari anda dengan makanan yang dapat memberi tenaga.

Ini kerana beberapa jenis makanan berprotein tinggi seperti daging, telur, keju, dan kacang dapat menjaga aliran gula darah stabil sehingga dapat mengelakkan rasa mengantuk.