Kesihatan

Selepas Curettage Bilakah Haid boleh kembali normal?

Setelah mengalami keguguran dan menjalani prosedur kuretase, banyak wanita bimbang akan mengganggu kitaran haid mereka. Prosedur kuret atau kuret sebenarnya boleh membuat kitaran haid berubah seketika.

Sebilangan wanita mengalami kitaran haid yang lebih cepat, ada yang mengalami kitaran yang lebih perlahan. Ada juga yang berhenti haid selama beberapa bulan. Jadi bilakah tepatnya kitaran haid dapat kembali normal setelah menjalani rawatan kuret? Inilah penjelasan perubatannya.

Bilakah kitaran haid akan kembali setelah kuret?

Berdasarkan maklumat dari American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) rahim akan membentuk lapisan tisu baru setelah prosedur kuret selesai.

Proses pembentukan tisu serupa dengan yang berlaku selepas haid.

Pembentukan tisu ini akan mempengaruhi kitaran haid anda yang seterusnya. Kitaran haid anda seterusnya mungkin berlaku lebih awal atau lebih lambat daripada kitaran biasa anda.

Walau bagaimanapun, sukar untuk diramalkan bila seseorang akan mengalami haid dengan pasti setelah menjalani rawatan kuret. Rata-rata, haid boleh berlaku antara 4-12 minggu setelah menjalani prosedur kuretase. Tetapi perbezaan masa akan berbeza bagi setiap wanita.

"Harap maklum bahawa kitaran haid akan kembali normal sekurang-kurangnya dua bulan. Kadang kala ia lebih pantas, ”kata Dr. Zev Williams, M.D., Ph.D., pengarah program kehilangan kehamilan awal dan berulang (PEARL) di Montefiore Medical Center dan Albert Einstein College of Medicine di New York.

Kitaran haid selepas kuret juga boleh dipengaruhi oleh perkara berikut:

  • tahap hcG. Haid pertama selepas kuret bergantung kepada tahap hCG (Chrorionic Gonadotropin Hormone) dalam badan anda yang mencapai sifar. Hormon ini bertanggungjawab untuk tahap kesuburan, hormon seks, dan haid.
  • Zaman kehamilan. Usia kehamilan anda juga boleh mempengaruhi seberapa cepat anda akan kembali ke tempoh normal anda. Wanita yang keguguran pada awal kehamilan dapat mengembalikan tahap hormon dengan lebih cepat daripada wanita yang keguguran setelah kehamilan lewat.
  • Kitaran haid sebelum kuretase. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur sebelum menjalani kuretase, mungkin diperlukan lebih dari enam minggu untuk kitaran haid anda kembali normal.

Faktor lain seperti tekanan jiwa atau tekanan juga boleh mempengaruhi kitaran haid wanita. Oleh itu, adalah wajar bahawa setiap wanita yang mengalami kuretase akan mempunyai kitaran yang berbeza.

Baca juga: 6 Makanan untuk Kandungan Kesuburan, Harus Dimakan Semasa Program Kehamilan

Perbezaan haid selepas kuret

Pada kitaran haid pertama hingga kedua selepas kuretase, anda akan mengalami haid yang berat. Pendarahan yang berlaku akan terasa semakin banyak. Sebilangan wanita juga mengalami kekejangan yang teruk.

Anda juga mungkin mengalami pembekuan darah pada tempoh pertama anda setelah kuret. Menstruasi juga boleh berlaku dalam jangka masa 4-7 hari.

Namun, sekali lagi, pada setiap wanita haid boleh berlaku dengan cara yang berbeza. Keadaan ini juga normal dan tidak perlu dibimbangkan.

Baca juga: Benarkah anemia boleh menghalang program kehamilan? Inilah Fakta!

Penyebab haid tidak teratur selepas kuretase

Apabila anda mengembalikan kitaran haid anda, ini bermakna hormon dalam badan anda sudah mulai normal. Secara fizikal, anda juga semakin pulih. Walaupun begitu, sebilangan wanita masih mengalami kitaran haid yang tidak teratur setelah kuret.

Sekiranya anda juga mengalaminya, anda mungkin perlu berjumpa pakar sakit puan. Sebabnya ialah terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan haid tidak teratur setelah keguguran dan kuret. Sebab termasuk:

  • Terdapat gangguan pada rahim. Sekiranya pendarahan sering berhenti dan muncul semula, mungkin ada masalah pada rahim. Gangguan ini harus mendapat pemeriksaan doktor.
  • Terdapat sisa tisu di rahim. Sekiranya terdapat kuret setelah keguguran, mungkin terdapat sisa tisu di rahim. Biasanya, keadaan ini menyebabkan anda banyak berdarah. Sama dengan haid, tetapi tidak lama.
  • Kitaran haid yang tidak teratur sebelum kehamilan. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur sejak sebelum anda hamil, kemungkinan kitaran anda akan menjadi lebih tidak teratur setelah keguguran.
  • Tubuh belum ovulasi. Dalam keadaan normal, badan akan melepaskan telur, kemudian dinding rahim akan reput. Sementara itu, jika tidak ada telur yang dilepaskan, dinding rahim dapat terus menebal. Keadaan ini akan membuat anda mengalami bintik-bintik, tetapi tidak haid.
  • Berat badan tidak sesuai. Berat badan berlebihan atau kurang berat badan juga boleh mempengaruhi kitaran haid seseorang.
  • Kemungkinan dia hamil lagi. Sekiranya anda merasakan bahawa haid anda tidak berlaku dalam jangka masa yang lama, cuba periksa dengan menggunakan pek ujian pertama.

Sekiranya anda merasakan kitaran haid anda masih tidak normal, segera berjumpa pakar sakit puan. Dengan cara itu anda akan mendapat rawatan yang tepat. Apabila badan kembali sihat, anda juga boleh merancang kehamilan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!