Kesihatan

Menyedari Rooting Reflex, Keupayaan Semula Jadi Bayi untuk Tetap Hidup

Setiap bayi yang baru lahir dikurniakan pelbagai kebolehan yang membantunya bertahan. Walaupun masih cukup sederhana, ada proses yang kompleks di sebalik setiap tingkah laku yang ditunjukkannya. Salah satu daripadanya adalah refleks rooting.

Keupayaan bayi untuk mencari payudara atau botol ketika lapar adalah salah satu daripada banyak pergerakan bayi yang berlaku secara tidak sedar.

Oleh itu, apakah perkara-perkara mengenai refleks rooting yang penting untuk diketahui? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Apakah refleks pengakaran

Dilaporkan dari NcbiRefleks rooting adalah salah satu pergerakan primitif pada bayi yang berlaku dengan bantuan batang otak.

Refleks ini berlaku apabila sudut mulut bayi disentuh, kemudian bayi berpusing ke arah sentuhan sambil menolak lidahnya keluar.

Refleks ini sangat bermanfaat untuk kemampuan bayi membesar dan bertahan. Bermula dari membantu bayi mencari sumber makanan baik dari susu ibu (ASI) dan susu formula. Dan kemudian ketika bayi mula memasuki fasa makan makanan pelengkap (MPASI).

Bilakah refleks rooting pada bayi mula berkembang?

mengikut Garis KesihatanRefleks rooting mula berkembang pada bulan-bulan pertama kehidupan bayi. Contohnya, pada minggu ketiga, bayi secara tidak sedar dapat memusingkan badannya ke arah payudara untuk menyusu.

Pada mulanya pergerakan ini berlaku secara tidak sedar. Namun, ketika korteks otak berkembang, bayi mula melakukan refleksi rooting dengan penuh kesedaran.

Anda juga boleh merangsang refleks ini dengan menggosok atau menyentuh lembut bibir bayi anda dengan lembut. Oleh itu bayi akan dilatih untuk menggerakkan kepalanya ke arah rangsangan yang anda lakukan.

Merenung refleks pada bayi pramatang

Setiap bayi dilahirkan dengan kemampuan tertentu yang dikembangkan di dalam rahim. Walau bagaimanapun, refleks yang dimiliki oleh setiap bayi boleh berbeza antara satu sama lain.

Bayi pramatang yang dilahirkan sebelum minggu ke-28, kemungkinan besar tidak mempunyai refleks rooting. Ini kerana kemampuan ini baru mula berkembang dari usia 28 hingga 30 minggu kehamilan.

Walaupun begitu, bayi pramatang masih dapat menyusu. Hanya saja dia tidak dapat memusingkan kepalanya secara refleks ke arah payudara.

Bentuk refleks rooting pada bayi yang minum susu formula berbeza dengan bayi yang minum susu ibu. Pergerakan berlaku dengan memusingkan kepala ke kiri dan ke kanan untuk mencari penenang susu.

Baca juga: 6 Khasiat Mangga, Menjaga Kesihatan Kulit untuk Mencegah Kanser

Bagaimana membezakan refleks rooting dari refleks menyusu?

Walaupun tujuannya adalah untuk membantu bayi mendapatkan pengambilan nutrien. Walau bagaimanapun, pergerakan antara refleks rooting dan refleks penyusuan boleh dikatakan mempunyai perbezaan yang signifikan.

Refleks rooting ditandai dengan memutar kepala ke arah rangsangan di sudut mulut bayi, baik dengan sentuhan tangan atau kulit payudara. Walaupun refleks penyusuan itu sendiri adalah kejayaan bayi melekatkan mulutnya ke puting atau pacifier, kemudian menghisapnya.

Jadi jika refleks rooting organ yang dirangsang adalah sudut mulut bayi, refleks penyusuan susu ibu dikatakan berjaya hanya apabila lelangit bayi dapat dirangsang.

Refleks penyusuan susu ibu secara amnya berkembang sejak kehamilan 37 minggu. Fungsi pada masa akan datang adalah untuk membantu bayi memiliki kemampuan menelan dan bernafas dengan betul.

Bilakah anda perlu risau?

Sebilangan bayi secara semula jadi dapat menyusu sebaik sahaja memasuki dunia. Tetapi ada juga yang mengalami kesukaran untuk melakukan ini.

Lebih kurang ini boleh membuatkan Moms risau. Tetapi Moms dapat memeriksa kemampuan refleks rooting si kecil anda dengan menyentuh pipi atau mulutnya.

Biasanya, tindak balas bayi adalah berpusing secepat mungkin ke arah sentuhan. Walau bagaimanapun, jika bayi tidak bertindak balas, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pediatrik anda.

Perkara lain yang memerlukan perhatian khusus adalah tempoh ketika refleks ini berhenti. Secara amnya, refleks rooting akan hilang dengan sendirinya setelah bayi berusia 4 hingga 6 bulan. Sekiranya berlanjutan melebihi jangka masa itu, ini dapat menunjukkan kecederaan otak kongenital.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!