Kesihatan

Ini Menyebabkan Kuku Hitam dan Cara Mengatasinya

Kuku kaki yang menghitam boleh menjadi tidak sedap dipandang dan umumnya menyakitkan. Berikut adalah beberapa penyebab kuku kaki hitam yang perlu anda ketahui.

Punca kuku kaki hitam

Penting bagi seseorang yang mempunyai kuku hitam untuk memahami beberapa kemungkinan penyebabnya. Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini Perkara berikut menyebabkan kuku kaki hitam:

Trauma kuku berulang

Apabila seseorang memakai kasut yang tidak sesuai, mereka mungkin berisiko terkena kuku hitam kerana trauma berulang. Tekanan jangka panjang pada jari kaki dari kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan pelbagai masalah, dari lepuh kecil hingga pendarahan di bawah kuku.

Dalam kes ringan, kuku hitam akan tumbuh secara semula jadi dari masa ke masa tanpa rawatan. Dalam kes yang teruk, seperti ketika kuku mulai melepaskan diri dari tempat tidur kuku, seseorang sangat disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan.

Kecederaan kuku

Dalam beberapa kes, trauma boleh menjadi kecederaan objek tumpul misalnya, jika seseorang menjatuhkan objek berat ke kaki atau kaki mereka. Apabila ini berlaku, saluran darah di pangkal kuku pecah, menyebabkan darah terkumpul di kawasan itu.

Jari kaki yang cedera akan mula sakit dan darah akan terkumpul di bawah kulit. Penumpukan darah akan menyebabkan jari kaki terasa sakit dan bengkak. Seorang doktor boleh merawat keadaan ini dengan mengalirkan darah menggunakan tusukan jarum.

Jangkitan kulat

Jangkitan kulat adalah masalah biasa yang boleh menyebabkan kuku hitam menjadi hitam. Biasanya, jangkitan yis menyebabkan perubahan warna putih atau kekuningan. Walau bagaimanapun, serpihan dapat menumpuk di dekat jangkitan, menyebabkan kuku kelihatan hitam.

Kuku kaki sangat rentan terhadap jangkitan kulat, kerana kaus kaki dan kasut boleh menjadi tempat pembiakan yang lembap dan hangat agar kulat membiak. Jangkitan kulat biasanya dapat dicegah dengan penjagaan kaki yang betul.

Melanoma

Dalam kes yang jarang berlaku, kuku hitam boleh disebabkan oleh melanoma. Melanoma adalah bentuk barah kulit yang paling agresif.

Melanoma menyebabkan kulit berkembang satu atau lebih tompok kulit gelap dan kelihatan tidak teratur. Dalam beberapa kes, tompok kulit gelap tumbuh di bawah katil kuku.

Melanoma berkembang dengan perlahan, dan tanpa gejala lain, jadi ia sering tidak disedari pada peringkat awal, terutamanya jika ia berasal dari kuku.

Pigmentasi berubah

Warna kulit seseorang secara semula jadi boleh berubah dari masa ke masa. Bagi orang yang mempunyai kulit lebih gelap, tompok-tompok gelap boleh timbul di bawah kuku kaki.

Perubahan pigmentasi biasanya terjadi bersama-sama, jadi jika mempengaruhi jari kaki pada satu kaki, biasanya akan mempengaruhi jari kaki yang sepadan di kaki yang lain. Kuku juga boleh mengembangkan tompok-tompok yang lebih gelap di bawahnya.

Keadaan yang mendasari

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kuku kaki hitam, termasuk:

 • Diabetes
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit jantung
 • Anemia

Dalam kebanyakan kes, mengawal keadaan yang mendasari akan membantu kuku mendapatkan semula warna asalnya.

Cara menghilangkan kuku kaki hitam

Rawatan untuk kuku kaki hitam akan berbeza bergantung kepada penyebabnya Berita Perubatan Hari Ini:

 • Sekiranya kecederaan objek tumpul, doktor akan membuat lubang kecil di kuku menggunakan jarum. Lubang ini akan membolehkan darah mengalir dan mengurangkan banyak tekanan yang bertambah dari masa ke masa.
 • Dalam kes-kes yang lebih parah ketika jangkitan berlangsung, doktor secara amnya akan memberi ubat tambahan untuk membantu menyembuhkan kecederaan.
 • Sekiranya seseorang mengalami kecederaan berulang, akibat memakai kasut yang tidak sesuai, doktor kemungkinan besar akan mengesyorkan meregangkan kaki dan menukar kasut.
 • Keadaan yang mendasari seperti diabetes perlu dirawat terlebih dahulu oleh doktor, yang juga dapat menyesuaikan rejim ubat biasa seseorang.

Seseorang mungkin dapat merawat jangkitan yis di rumah. Krim dan salap cukup untuk membunuh kulat dan membiarkan kuku sembuh. Ia boleh dibeli di kaunter dan dalam talian.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan tidak hilang selepas beberapa hari, seseorang harus berjumpa doktor. Sekiranya kuku yang menghitam menjadi barah, doktor akan mengkaji semua pilihan rawatan yang ada.

Baca juga: 6 Petua Mengekalkan Kuku yang Sihat Supaya Kuat dan Tidak Mudah Patah

Pencegahan agar kuku kaki tidak menjadi hitam

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil seseorang untuk mengurangkan risiko terkena kuku hitam. Berikut adalah langkah yang boleh anda ambil:

 • Pakai pelindung matahari dan elakkan pendedahan sinar UV secara berlebihan.
 • Pakai kasut yang sesuai.
 • Memakai kasut yang sesuai di gim dan bersenam.
 • Merawat keadaan perubatan yang mendasari

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!