Kesihatan

Regangan untuk Meningkat, Berkesan atau Tidak?

Mempunyai badan yang ideal adalah impian bagi kebanyakan orang. Tidak sedikit yang sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapai tujuan tersebut, salah satunya adalah rajin berlatih regangan untuk mengangkat badan.

Persoalannya ialah, adalah regangan benar-benar boleh membantu meningkatkan ketinggian? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Tempoh pertumbuhan manusia

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai regangan Untuk menaikkan badan anda, adalah idea yang baik untuk mengetahui corak dan tempoh pertumbuhan manusia terlebih dahulu. Kerana, pada usia tertentu, tulang manusia telah berhenti berkembang dan tidak dapat tumbuh lagi.

Bayi dan kanak-kanak

Umur 0 hingga 12 bulan adalah tempoh pertumbuhan terbaik pada kanak-kanak. Petikan Kesihatan Kanak-kanak, ketinggiannya boleh mencapai 25 sentimeter sejak bayi pertama kali dilahirkan.

Selepas tempoh itu, pertumbuhan akan menjadi lebih perlahan. Ketinggian boleh meningkat sebanyak enam sentimeter setiap tahun sehingga memasuki usia remaja.

Remaja

Remaja adalah peralihan dari kanak-kanak ke orang dewasa. Pada kanak-kanak perempuan, akil baligh bermula antara usia 8 dan 13 tahun. Manakala pada lelaki, 10 hingga 15 tahun. Masa remaja akan berakhir dalam lingkungan 15 hingga 17 tahun.

Kesihatan Kanak-kanak mendefinisikan remaja sebagai 'tempoh perubahan dramatik'. Ini bermaksud bahawa pengembangan beberapa bahagian badan akan berlaku secara besar-besaran, salah satunya adalah ketinggian.

Dewasa

plat pertumbuhan (plat pertumbuhan) pada tulang. Sumber gambar: www.proactive4pt.com

Sebilangan orang dewasa mungkin tidak berpuas hati dengan postur mereka yang tidak terlalu tinggi. Hasilnya, banyak helah dan cara untuk meningkatkan ketinggian dilakukan untuk memperbaikinya.

Malangnya, menurut Berita Perubatan Hari Ini, setelah berumur 18 tahun, tubuh telah berhenti mengalami tempoh pertumbuhan. Walaupun, Garis Kesihatan dijelaskan, hampir tidak ada teknik atau latihan khusus yang benar-benar berkesan untuk menjadikan badan orang dewasa lebih tinggi.

Pada akhir akil baligh, perubahan hormon menyebabkan 'plat pertumbuhan' mengeras, sehingga tulang tidak lagi 'memanjang'.

Bagaimana dengan ubat penambah badan yang banyak diperdagangkan? Sehingga kini, belum ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan keberkesanan ubat-ubatan ini.

Peregangan untuk ketinggian, berkesan atau tidak?

Regangan adalah salah satu teknik regangan yang dipercayai dapat mengoptimumkan pertumbuhan tulang. Ianya hanya, regangan untuk ketinggian mungkin tidak cukup berkesan jika dilakukan oleh orang dewasa.

Kerana, seperti yang telah disebutkan, 'plat pertumbuhan' pada tulang dewasa telah berhenti berkembang. Regangan untuk meningkatkan badan hanya berkesan jika dilakukan oleh seseorang yang masih dalam usia pertumbuhan, terutama remaja.

Bagi orang dewasa, apa yang boleh dilakukan adalah meningkatkan postur agar tetap tegak dan tidak lesu. Mengekalkan postur yang baik akan menjaga jarak antara tulang belakang, sehingga menjadikan seseorang kelihatan lebih tinggi.

Latihan regangan untuk ketinggian

mengikut Sekolah Perubatan Harvard, walaupun dapat membantu meningkatkan badan, regangan lebih kerap dilakukan untuk mengoptimumkan kelenturan badan.

David Nolan, ahli terapi fizikal Hospital Besar Massachusetts, menjelaskan bahawa peregangan secara berkala dapat menjadikan otot panjang, lentur, kuat, ramping, dan fleksibel dari segi keseimbangan.

Sekarang, regangan dapat dilakukan untuk mengoptimumkan pertumbuhan. Lakukan beberapa kali seminggu untuk mendapatkan hasil terbaik, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!