Kesihatan

Bukan Hanya untuk Kek, Inilah Manfaat Baking Soda untuk Gigi Anda!

Selain ramuan kek, ada juga faedah baking soda untuk gigi, anda tahu. Salah satunya, bahan ini boleh menjadi pemutih gigi semula jadi.

Baking soda atau juga dikenali sebagai natrium bikarbonat adalah bahan yang mudah anda temui. Kesan pemutihan bahan ini menjadikan beberapa ubat gigi menggunakannya sebagai bahan tambahan.

Kebaikan baking soda untuk gigi

Tidak hanya pemutihan, baking soda juga dapat digunakan ubat kumur yang digunakan untuk menjaga kesihatan mulut. Berikut adalah perinciannya:

Baking soda untuk memutihkan gigi

Kebaikan baking soda untuk memutihkan gigi sudah diketahui ramai. Kandungannya yang kasar dapat membantu menghilangkan noda pada gigi.

Namun, baking soda bukanlah ramuan ajaib yang dapat memutihkan gigi dalam satu penggunaan. Anda akan memerlukan sedikit masa untuk melihat perubahan pada gigi anda.

Satu kajian di Poltekkes Kemenkes Medan menemui kebaikan mengurangkan noda atau noda pada gigi perokok setelah diberi gel sitrus dengan baking soda. Sebilangan besar responden menghisap 1-10 batang rokok setiap hari.

Dalam kajian itu, para penyelidik menyatakan bahawa merokok adalah salah satu faktor utama yang mengubah warna gigi kerana kandungan tarnya.

Buat pemutihan gigi dari baking soda

Untuk menggunakan baking soda sebagai pemutih gigi, anda hanya perlu menyediakan baking soda dan air.

Selepas itu, campurkan 1 sudu teh baking soda dengan 2 sudu teh air dan gunakan campuran tersebut sebagai ubat gigi. Lakukan aktiviti ini beberapa kali seminggu.

Menghalang pertumbuhan bakteria pada gigi

Baking soda boleh digunakan untuk mencegah pertumbuhan bakteria pada gigi, anda tahu. Itulah sebabnya sebilangan orang membuat ubat kumur dengan baking soda.

Gunakan ubat kumur Selain berus gigi biasa, ia berguna untuk menghilangkan kotoran dengan lebih bersih. Kerana, ubat kumur Ia boleh mencapai sudut dan celah antara gigi, gusi dan lidah yang tidak dapat dilakukan oleh sikat gigi biasa.

Penyelidikan di University of Iowa, Amerika Syarikat, mencatat aktiviti antibakteria yang terdapat dalam baking soda. Menjadikan bahan makanan ini sebagai komponen yang tepat untuk kesihatan mulut.

Selain itu, baking soda juga dapat meningkatkan keasidan (pH) air liur. Ini sangat penting untuk mencegah pertumbuhan bakteria, anda tahu.

Buat ubat kumur dari baking soda

Bagaimana cara untuk membuat ubat kumur menggunakan baking soda sangat mudah. Anda hanya mencampurkan setengah sudu teh baking soda ke dalam segelas air suam, kemudian bilas mulut anda seperti biasa.

Kekurangan baking soda untuk gigi

Di sebalik pelbagai faedah, penggunaan baking soda untuk gigi juga mempunyai beberapa kekurangan. Antara lain adalah:

Memberi sensasi yang tidak menyenangkan di mulut

Jurnal Persatuan Pergigian Amerika mencatatkan satu kajian yang membezakan kesan memberus gigi menggunakan baking soda dan garam dengan pasta gigi yang mengandungi perasa. Kajian itu menggunakan noda pada gigi sebagai petunjuk kebersihan mulut.

Hasilnya, walaupun baking soda boleh menjadi pemutih mulut, tetapi kerana sensasi yang tidak menyenangkan ketika digunakan, keberkesanannya lebih rendah daripada ubat gigi yang mengandungi perasa.

Itulah sebabnya, produk ubat gigi yang mengandungi baking soda untuk pemutihan sering menambahkan perasa untuk menghilangkan sensasi baking soda di dalamnya.

Pereputan gigi

Keupayaan baking soda untuk memutihkan gigi berasal dari sifatnya yang kasar. Nampaknya, ini berbahaya bagi gigi kerana boleh merosakkan lapisan gigi itu sendiri dengan sedikit kesan putih.

Inna Chern, DDS, doktor gigi dari New York mengatakan di halaman Well + Good bahawa penggunaan baking soda juga dapat mengubah tisu mukosa di mulut.

Demikian penjelasan mengenai faedah dan kesan baking soda untuk gigi. Sekiranya anda ingin menggunakannya untuk gigi, berhati-hatilah dengan risikonya, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!