Kesihatan

Ovulasi yang gagal dapat menurunkan kemungkinan anda hamil, mengenali sebab & tanda!

Ovulasi adalah proses penting bagi wanita dewasa. Kegagalan ovulasi boleh memberi kesan serius pada kitaran haid anda dan menurunkan peluang anda hamil.

Ini berkadar langsung dengan kajian yang menyatakan bahawa tidak kurang dari 30 peratus kes sukar hamil disebabkan oleh keadaan ini.

Jadi, apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan kegagalan proses ovulasi? Apakah tanda atau ciri biasa yang muncul? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Memahami proses ovulasi pada wanita

Ovulasi sendiri berlaku apabila bahagian otak yang disebut hipotalamus mengeluarkan hormon gonadotropin (GnRH), yang kemudian merangsang kelenjar pituitari untuk melepaskan hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinisasi (LH).

FSH merangsang ovari atau ovari untuk menghasilkan estrogen, yang semasa haid menjadi lapisan dinding rahim. Kelembapan dinding yang menebal kemudian keluar sebagai darah haid.

Sementara LH, berfungsi melepaskan telur dari ovari untuk memasuki tiub fallopio. Pembajaan oleh sperma harus dilakukan dalam 12 hingga 24 jam selepas itu. Jika tidak, kehamilan akan menjadi sukar.

Baca juga: Mari Kenali Tanda-Tanda Anda Berlebihan

Gambaran keseluruhan keadaan ovulasi yang gagal

Kegagalan ovulasi dikenali sebagai anovulasi. Petikan Pusat Kesuburan, Keadaan ini berlaku apabila telur tidak dilepaskan dari ovari.

Biasanya, walaupun tidak selalu, anovulasi dicirikan oleh tempoh yang tidak teratur atau tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat pendarahan yang sering disalahpahami sebagai darah haid.

Apabila anovulasi berlaku, seorang wanita tidak boleh hamil. Wanita yang belum memasuki menopaus tetapi anovulatory biasanya mempunyai sesuatu yang mengganggu tahap hormon tertentu yang boleh mempengaruhi ovari.

Penyebab ovulasi yang gagal

Ovulasi adalah proses yang kompleks, yang melibatkan banyak kelenjar, organ, dan bahan kimia semula jadi di dalam badan. Sekiranya salah satu komponen ini terganggu, ovulasi mungkin sukar atau bahkan gagal berlaku. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, termasuk:

  • Obesiti: Berat yang tidak ideal atau terlalu gemuk boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan.
  • Tekanan: Kebimbangan yang berlebihan akibat tekanan dan fikiran boleh mengganggu tahap GnRH, LH, dan FSH.
  • Sindrom ovari polikistik (PCOS): Keadaan ini menjadikan tubuh wanita menghasilkan lebih banyak hormon lelaki, seperti testosteron. Keadaan ini akan menyukarkan proses ovulasi, kerana folikel di ovari terjejas.
  • Sebelum menopaus: Wanita berusia lebih dari 40 tahun boleh menjadi anovulasi, yang juga dapat menunjukkan bahawa mereka telah melalui peralihan ke menopaus. Dalam tempoh ini, terdapat ketidakseimbangan hormon di dalam badan.
  • Penggunaan krim muka tertentu: Beberapa produk kecantikan mengandungi estrogen atau progesteron untuk melawan tanda-tanda penuaan. Sebaliknya, apabila diserap ke dalam badan, penambahan progesteron dan estrogen sebenarnya menyebabkan ketidakseimbangan hormon.
  • Kesan sampingan ubat: Beberapa ubat, seperti steroid, penghilang rasa sakit, dan antikonvulsan, dapat menurunkan kadar hormon tertentu yang diperlukan oleh tubuh untuk ovulasi.
  • Rawatan barah: Beberapa kaedah rawatan barah seperti kemoterapi dan terapi radiasi boleh menyebabkan kerosakan kekal pada ovari.

Tanda dan gejala ovulasi yang gagal

Memahami tanda-tanda anovulasi sangat penting, terutamanya jika anda sudah berkahwin dan mempunyai rancangan untuk mempunyai anak. Kerana, jika keadaan ini berlaku, kemungkinan hamil menjadi sukar.

Beberapa tanda atau ciri anovulasi yang dapat diperhatikan dan dirasakan adalah:

  • Kitaran haid tidak teratur, bahkan mungkin dua tempoh dalam satu bulan
  • Jumlah darah yang keluar relatif lebih banyak daripada yang anda rasakan dalam kitaran haid normal anda
  • Tidak ada kesakitan atau kekejangan semasa haid

Walaupun boleh menjadi tanda anovulasi, gejala di atas juga dapat menunjukkan keadaan lain yang disebabkan oleh tahap hormon yang terganggu di dalam badan.

Bagaimana menyelesaikannya?

Seperti yang telah disebutkan, anovulasi boleh menjadi masalah serius bagi wanita yang ingin mempunyai anak. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui kaedah yang berkesan untuk menanganinya.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, dalam kebanyakan kes, penyebab anovulasi atau masalah yang mempengaruhi tahap hormon dapat didiagnosis dan dirawat. Rawatan yang betul juga dapat meningkatkan kitaran haid dan meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Salah satu cara yang biasa dilakukan oleh doktor untuk merawat keadaan ini adalah ujian darah dan pemeriksaan ultrasound. Ujian darah dapat mengesan tahap hormon di dalam badan, sementara ujian darah dapat mengesan tahap hormon di dalam badan ultrasound digunakan untuk melihat struktur ovari.

Nah, itu adalah tinjauan mengenai keadaan ovulasi yang gagal bersama dengan beberapa sebab dan tanda yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, ada baiknya anda berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, OK!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor kami yang dipercayai melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!