Kesihatan

Mengenal Kad Menuju Kesihatan (KMS): Fungsi dan Cara Membacanya

Ibu, pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda adalah sesuatu yang mesti selalu dipantau, terutama dari segi ketinggian dan berat badan. Nah, salah satu cara untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak adalah dengan menggunakan KMS atau Kad Menuju Sihat.

KMS adalah alat yang mudah digunakan dan tepat untuk mengukur pertumbuhan anak. Dengan menggunakan KMS, ibu bapa dapat melihat sama ada pemakanan anak mereka telah dipenuhi atau sebaliknya.

Untuk memahami dengan lebih baik, lihat maklumat mengenai KMS dan faedahnya di bawah!

Mengenal Kad Menuju Kesihatan (KMS)

Kad Menuju Kesihatan untuk kanak-kanak lelaki. (Sumber: Kementerian Kesihatan RI)

KMS adalah kad yang mengandungi carta pertumbuhan anak yang diukur berdasarkan jantina, berat badan dan usia. KMS bertujuan untuk kanak-kanak berumur 0 hingga 5 tahun.

Fungsi Kad Menuju Kesihatan (KMS)

Berdasarkan peraturan dari Kementerian Kesehatan Indonesia, KMS memiliki setidaknya tiga fungsi utama, yaitu:

  1. Sebagai alat pemantauan pertumbuhan anak. Di KMS terdapat koleksi data mengenai perkembangan dan pertumbuhan anak-anak. Data ini dapat menunjukkan sama ada kanak-kanak itu sudah mempunyai nutrisi dan berat badan yang mencukupi, kekurangan atau bahkan berlebihan.
  2. Untuk rekod perkhidmatan kesihatan kanak-kanak. Sebagai tambahan kepada ketinggian dan berat badan anak, KMS juga menyertakan catatan imunisasi anak, penyusuan, dan vitamin untuk anak-anak.
  3. Sebagai alat pendidikan. KMS juga dilengkapi dengan maklumat mengenai penjagaan anak dan pengambilan pemakanan.

KMS telah digunakan sejak tahun 1970-an untuk memantau perkembangan anak. Tetapi sekarang KMS boleh digunakan dalam talian di kms-online.web.id.

Ibu hanya perlu memasukkan nama, jantina, berat badan, tinggi badan dan tarikh lahir anak kemudian Moms dapat melihat sama ada status pemakanan anak itu baik atau tidak.

Baca juga: 5 Cara untuk Mencegah Stunting untuk Menjaga Anak-Anak Tumbuh Sejak Kehamilan

Cara membaca Kad Menuju Kesihatan (KMS)

Terdapat dua jenis kad untuk sihat. Pertama, KMS dengan meja berwarna merah jambu, untuk kanak-kanak perempuan. Kedua, KMS dengan meja biru untuk kanak-kanak lelaki.

Biasanya, doktor atau jururawat akan mengisi KMS setelah mengukur tinggi badan dan badan anak. Entri KMS adalah dalam bentuk titik yang akan membentuk graf yang dapat dibaca oleh ibu bapa.

Cara membaca KMS agak mudah, anda tahu, Moms. Sekiranya anda masih keliru, berikut adalah panduan bagaimana membaca KMS:

  • Carta berada di bawah garis merah. Sekiranya grafik pertumbuhan dan perkembangan anak berada di bawah garis merah, ini bermaksud bahawa kanak-kanak kekurangan zat makanan dalam kategori sederhana hingga teruk. Untuk mengatasinya, Ibu perlu memperbaiki diet anak.
  • Grafik berada di kawasan kuning. Sekiranya grafik pertumbuhan dan perkembangan anak berada di kawasan kuning, ini bermakna anak itu mengalami kekurangan zat makanan ringan. Keadaan ini mesti diatasi dengan meningkatkan pengambilan makanan anak.
  • Grafik berada di kawasan hijau. Sekiranya grafik pertumbuhan dan perkembangan anak berada di kawasan berwarna, ini bermakna anak itu mempunyai status pemakanan yang mencukupi dan baik.
  • Grafik berada di atas kawasan hijau gelap. Akhirnya, jika grafik pertumbuhan dan perkembangan anak berada di atas warna hijau gelap, ini bermakna anak itu berlebihan berat badan atau gemuk. Ibu mesti mengatasinya dengan segera kerana kegemukan dapat membuat anak mudah terdedah kepada pelbagai penyakit lain.

Apabila kanak-kanak bertambah berat badan, biasanya KMS akan ditandai dengan huruf N. Sementara itu, ketika anak menurunkan berat badan, biasanya KMS akan ditandai dengan huruf T.

Sekiranya anda mendapati anak anda tidak mempunyai carta ideal, segera berjumpa doktor. Kerana keadaan kekurangan zat makanan atau kegemukan pada anak-anak dapat memberi pengaruh besar pada proses pertumbuhan dan perkembangan.

Bukan hanya itu, kanak-kanak juga lebih cenderung mengalami masalah kesihatan sebagai orang dewasa sekiranya mereka gemuk sejak awal.

Baca juga: Bijirin Sarapan Boleh Meningkatkan Kesihatan Anak, Mitos atau Fakta Ya?

Kelebihan KMS untuk pertumbuhan bayi dan balita

Berdasarkan data dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), gangguan pertumbuhan kanak-kanak masih merupakan masalah kesihatan yang biasa. Bermula dari kegatalan, kekurangan zat makanan, kegemukan dan kurang berat badan.

Nah, penggunaan KMS dapat mengesan perkembangan anak secara berkala untuk mencegah atau mengatasi gangguan perkembangan anak.

Sekiranya anda tidak menggunakan KMS, kedua-dua doktor dan ibu bapa akan mengalami kesukaran untuk memeriksa perubahan pada anak anda. Bahkan perubahan yang sedikit pun boleh bermakna sekiranya berlaku dalam jangka masa yang lama.

Sebagai contoh, apabila berat badan anak menurun sedikit demi sedikit setiap bulan, ini bermakna ada sesuatu yang perlu diperbaiki dari diet anak atau pengambilan makanan.

Bagaimana anda sudah tahu betapa pentingnya penggunaan KMS untuk kanak-kanak? Pastikan anda selalu membawa KMS setiap kali anda melakukan pemeriksaan rutin pada si kecil!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!