Kesihatan

Jangkitan paru-paru pada bayi, bolehkah disembuhkan?

Jangkitan paru-paru pada bayi biasanya berlaku disebabkan oleh virus yang dapat merebak dengan mudah. Sekiranya tidak dikawal, jangkitan ini akan berbahaya dan menyebabkan masalah kesihatan lain yang lebih serius.

Oleh itu, ibu bapa harus segera memeriksa keadaan bayi kepada doktor sebelum keadaan bertambah buruk. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan paru-paru pada bayi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ketahui Phimosis: Gangguan Zakar yang Sering Berlaku Pada Bayi

Apa yang menyebabkan jangkitan paru-paru pada bayi?

Jangkitan paru-paru pada bayi disebabkan oleh virus syncytial pernafasan atau RSV. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, RSV adalah penyebab serius jangkitan saluran pernafasan yang boleh mempengaruhi orang dari semua peringkat umur termasuk bayi.

RSV boleh membawa akibat yang serius pada kumpulan tertentu, seperti bayi di bawah 6 bulan, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, dan bayi dengan penyakit paru-paru. Virus ini boleh merebak kepada orang melalui batuk dan bersin.

Selain itu, RSV juga dapat disebarkan secara langsung dari orang ke orang atau ketika seseorang bersentuhan dengan barang-barang yang tercemar seperti mainan bayi. Harus diingat bahawa penyakit RSV lebih sering terjadi pada musim sejuk daripada waktu lain.

Jenis jangkitan paru-paru pada bayi

Pada bayi, RVS boleh menyebabkan penyakit atau jangkitan yang lebih serius. Beberapa jenis jangkitan paru-paru pada bayi akibat jangkitan RVS yang perlu anda ketahui, termasuk yang berikut:

Bronkiolitis

Salah satu jangkitan paru-paru pada bayi adalah bronkiolitis. Bronkiolitis berlaku apabila virus menjangkiti bronkiol, yang merupakan saluran udara terkecil di paru-paru. Jangkitan ini dapat membuat bronkiol membengkak dan meradang.

Lendir terkumpul di saluran udara ini, yang menyukarkan udara mengalir dengan bebas masuk dan keluar dari paru-paru. Biasanya, waktu puncak bronkiolitis adalah pada musim sejuk.

Untuk beberapa hari pertama, tanda dan gejala bronkiolitis serupa dengan selesema, termasuk hidung berair, hidung tersumbat, batuk, dan demam rendah. Selepas ini, mungkin ada seminggu atau lebih bayi sukar bernafas dan mengeluarkan suara bersiul ketika menghembus nafas yang berdehit.

Pneumonia

RSV boleh menyebabkan jangkitan serius lain, termasuk radang paru-paru. Dalam beberapa kes, bayi mungkin memerlukan rawatan di hospital dengan segera sebelum jangkitan menjadi lebih berbahaya bagi kesihatan.

Seperti kebanyakan jangkitan, radang paru-paru biasanya menyebabkan demam disertai dengan menggigil, kulit memerah, dan ketidakselesaan umum. Selain itu, bayi dengan radang paru-paru mungkin kehilangan selera makan dan kelihatan kurang bertenaga daripada biasa.

Harap maklum, diagnosis pneumonia biasanya dibuat berdasarkan tanda atau gejala. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sinar-X dada juga diperlukan untuk mengesahkan dan menentukan sejauh mana penglibatan paru-paru.

Adakah jangkitan paru-paru pada bayi dapat disembuhkan?

Sekiranya rawatan untuk jangkitan paru-paru diberikan segera, penyakit ini dapat disembuhkan. Rawatan jangkitan paru-paru pada bayi biasanya berdasarkan penyebabnya, yang meliputi:

Rawatan bronkiolitis

Ujian dan sinar-X biasanya tidak diperlukan untuk mendiagnosis bronkiolitis. Doktor hanya akan mengenal pasti masalahnya dengan memerhatikan anak dan mendengar paru-paru dengan stetoskop.

Bronkiolitis biasanya berlangsung selama dua hingga tiga minggu. Oleh kerana itu, kebanyakan kanak-kanak dengan bronkiolitis dapat dirawat di rumah dengan rawatan sokongan. Penting untuk memerhatikan perubahan kesukaran bernafas atau mengeluarkan suara menggeram pada setiap nafas.

Kerana virus menyebabkan bronkiolitis, antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria tidak berkesan terhadapnya. Walau bagaimanapun, jangkitan bakteria seperti radang paru-paru boleh berlaku bersama dengan bronkiolitis sehingga doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk jangkitan tersebut.

Rawatan radang paru-paru

Sekiranya radang paru-paru disebabkan oleh virus, biasanya tidak ada rawatan khusus selain langkah-langkah kawalan demam dan rehat yang biasa. Penekan batuk yang mengandungi codeine atau dextromethorphan tidak boleh digunakan.

Kerana selalunya sukar untuk mengetahui apakah radang paru-paru disebabkan oleh virus atau bakteria, pakar pediatrik anda mungkin memberi ubat antibiotik. Semua antibiotik ini mesti diambil mengikut preskripsi dan dos tertentu yang disyorkan.

Baca juga: Bayi lelaki Viral Dilahirkan dengan 3 Zakar, Inilah Penjelasan Perubatannya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!