Kesihatan

7 Punca Kerapuhan Kentut: Dari Makanan hingga Penyakit Berat

Melepasi angin atau kentut adalah perkara semula jadi yang berlaku. Namun, bagaimana jika anda kerap mengalami kentut? Sudah tentu ada penyebab kentut yang kerap berkaitan dengan keadaan kesihatan.

Walaupun kentut adalah perkara yang sangat biasa, ternyata jika terlalu kerap ia boleh menjadi gejala penyakit tertentu, anda tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab kentut kerap, pertimbangkan ulasan berikut.

Kentut atau kembung

Mengeluarkan gas atau kentut dalam istilah perubatan disebut kembung. Itulah keadaan apabila gas dilepaskan melalui rektum. Terdapat dua punca perut kembung.

Pertama, apabila anda secara tidak sengaja menelan terlalu banyak udara semasa makan atau minum. Sebilangan udara akan dilepaskan semasa bersendawa. Namun, beberapa akan dibawa ke sistem pencernaan dan akhirnya dikeluarkan melalui dubur.

Manakala penyebab kedua adalah gas yang dihasilkan semasa proses pencernaan. Di mana bakteria dalam usus besar berperanan dalam pembentukan gas, yang kemudiannya juga diekskresikan melalui rektum.

Kentut biasa dan tidak

Kedua-dua perkara di atas adalah penyebab kentut yang normal. Adalah normal bagi anda untuk kentut 5 hingga 15 kali sehari. Namun, ada juga yang kentut lebih kerap daripada jumlah ini.

Sekiranya itu berlaku, anda perlu memberi perhatian lebih kepada kesihatan anda. Kerana umumnya disebabkan oleh masalah pencernaan dan disebabkan oleh gangguan lain.

7 penyebab kerap kentut yang perlu anda ketahui

Penyebab kerap kentut umumnya tidak jauh dari kesihatan pencernaan. Penyebabnya boleh menjadi pencernaan ringan, tetapi juga boleh menjadi tanda atau gejala penyakit, seperti berikut:

1. Perubahan dalam diet

Salah satu perubahan diet menjadi vegetarian atau vegan boleh menyebabkan anda membuang gas lebih kerap daripada yang sepatutnya. Atau menambahkan jenis baru ke dalam diet harian juga boleh mempengaruhi gas yang dikeluarkan.

Anda tidak perlu risau, kerana keadaan kerap kentut ini akan mereda jika anda terbiasa dengan pola makan yang baru. Namun, jika ia berlarutan dalam jangka masa yang panjang, cuba periksa keadaan anda untuk mengetahui penyebabnya.

2. Kesan makanan tertentu

Sebilangan makanan sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak gas di dalam perut. Beberapa makanan yang boleh menyebabkan banyak gas di dalam perut termasuk:

 • Makanan berserat tinggi: Makanan ini sukar dipecah dan ketika sampai ke usus besar, bakteria masih berusaha memecahkan serat dan proses itu menghasilkan gas. Yang merangkumi makanan berserat tinggi, antara lain; kacang, sayur-sayuran dan biji.
 • Makanan yang mengandungi raffinose: raffinose adalah gula kompleks yang menyebabkan gas. Beberapa makanan yang mengandungi raffinose termasuk; kacang, kubis brussel, kubis, asparagus, bokoli dan biji-bijian.
 • Makanan berkanji: Sama seperti makanan berserat tinggi, makanan berkanji juga menghasilkan gas ketika dicerna. Termasuk dalam jenis ini termasuk; gandum, jagung dan kentang.
 • Makanan dengan kandungan sulfur: makanan tinggi sulfur, termasuk brokoli dan kembang kol, serta bawang dan bawang putih.
 • Pengganti gula: xylitol dan eritritolGula jenis ini boleh menyebabkan masalah pencernaan dan menyebabkan banyak gas kerana sukar dicerna.

3. Sembelit menyebabkan kentut kerap

Sembelit juga boleh menjadi penyebab kentut kerap. Apabila orang mengalami sembelit, tinja berkumpul dan fermentasi, menyebabkan penumpukan gas yang berlebihan.

4. Toleransi Laktosa

Intoleransi laktosa termasuk tidak tahan terhadap produk tenusu, keju, mentega dan yogurt. Sekiranya anda mengambil salah satu daripadanya, badan anda akan menghasilkan lebih banyak gas. Di samping itu, anda akan mengalami gejala lain seperti sakit perut, senak dan kentut berbau busuk.

5. Penyakit seliak menyebabkan kentut kerap

Penyakit ini berlaku apabila sistem pencernaan tidak dapat memecah makanan dengan gluten, yang biasanya terdapat pada gandum. Untuk mengatasi gas yang terlalu kerap, anda perlu mengamalkan diet bebas gluten.

6. Sindrom usus mudah marah (IBS)

IBS adalah gangguan pencernaan dan boleh menyebabkan beberapa gejala. Salah satunya adalah banyak gas dan penyebab kentut kerap. Di samping itu, ia juga menyebabkan gejala sakit perut dan cirit-birit atau sembelit.

7. intoleransi lain

Walaupun penyebab kentut biasa adalah intoleransi laktosa, ia juga disebabkan oleh makanan lain. Intoleransi ini berbeza-beza, bergantung pada keadaan tubuh setiap orang.

Sebab lain yang mungkin menyebabkan kentut kerap

Beberapa penyebab lain boleh mencetuskan, mempengaruhi atau menjadi penyebab kerap kentut. Sebab-sebab tersebut termasuk:

 • Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)
 • Penyakit Crohn
 • Keradangan usus
 • Kolitis Ulseratif
 • Ulser perut
 • gastroparesis
 • Pankreatitis autoimun

Pencegahan penggunaan gas terlalu kerap

Dilaporkan dari Garis KesihatanTerdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kentut terlalu kerap, termasuk:

 • Elakkan makanan yang boleh menyebabkan banyak gas di dalam perut.
 • Cuba makan lebih kerap tetapi dalam bahagian yang lebih kecil.
 • Makan dan minum perlahan-lahan atau tidak tergesa-gesa.
 • Bersenam secara berkala untuk mengelakkan penumpukan gas perut.
 • Berhenti merokok dan jangan makan permen karet.
 • Elakkan minuman berkarbonat dan bir.

Akhirnya, cuba ubat-ubatan bebas untuk merawat lebihan gas di saluran pencernaan. Ubat seperti mylanta boleh digunakan untuk merawat kembung perut yang kerap.

Demikian penjelasan mengenai penyebab kentut kerap. Semoga dengan beberapa nasihat pencegahan, dapat membantu menghilangkan kentut terlalu kerap, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!