Kesihatan

Merasa panas walaupun anda tidak demam, apa yang menyebabkannya?

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan anda merasa panas, tetapi tidak sakit atau merasakan gejala penyakit.

Ini boleh berlaku disebabkan oleh faktor luaran, seperti makanan yang anda makan dan suhu persekitaran. Tetapi ia juga boleh disebabkan oleh faktor dalaman dalam bentuk penyakit tertentu atau keadaan perubatan.

Untuk mengetahui apakah punca suhu badan yang panas tetapi tidak sakit, mari kita lihat tinjauan penuh di bawah.

Bilakah anda mengatakan bahawa anda demam?

Walaupun suhu badan anda tinggi atau panas, ia tidak selalu boleh disebut demam. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini, ada standard suhu itu sendiri untuk mengatakan seseorang demam.

Orang dewasa dikatakan mengalami demam sekiranya suhu badan mereka melebihi 38 darjah celcius. Sementara itu untuk kanak-kanak sekiranya suhu badan mereka melebihi 37.5 darjah celcius.

Pastikan anda memeriksa suhu sebelum mengambil pengurang demam seperti ibuprofen atau acetaminophen (Tylenol).

Punca suhu badan panas tetapi tidak sakit

Suhu badan yang panas tetapi tidak sakit boleh disebabkan oleh faktor dalaman dan luaran.

Faktor dalaman seperti penyakit dan keadaan perubatan tertentu. Sementara untuk penyebab luaran mulai dari gaya hidup, cuaca di sekitar, hingga pakaian yang anda pakai.

Punca luaran

Banyak faktor gaya hidup dan persekitaran boleh membuat seseorang merasa panas tetapi tidak sakit. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Cuaca panas

Dalam beberapa kes, suhu yang melampau atau pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang berkaitan dengan panas, seperti selaran matahari, keletihan panas (ekzos haba, dan kurang kerap strok panas (angin ahmar).

Keletihan haba yang tidak dirawat dapat berubah menjadi panas terik, yang boleh mengancam nyawa.

Gejala termasuk kekeliruan, kulit panas, kering, atau berubah warna, pingsan, atau tidak sedarkan diri. Sekiranya seseorang mempunyai tanda-tanda serangan panas, segera dapatkan rawatan perubatan.

2. Pengambilan makanan dan minuman tertentu

Makan makanan atau minuman tertentu boleh menaikkan suhu badan anda. Ini termasuk makanan pedas, makanan atau minuman berkafein, dan alkohol.

Semua jenis makanan dan minuman ini dapat menyihatkan badan anda berlebihan, meningkatkan degupan jantung dan menjadikan badan kelihatan memerah, panas, dan berpeluh.

3. Sukan atau aktiviti yang berat

Penyebab seterusnya suhu badan yang panas tetapi tidak ada rasa sakit adalah senaman atau aktiviti yang berat. Bersenam atau melakukan aktiviti fizikal dapat meningkatkan panas badan seseorang, terutama jika anda:

 • Tidak biasa melakukan senaman secara teratur
 • Bersenam atau melakukan aktiviti fizikal di persekitaran yang panas dan lembap
 • Memaksa diri anda walaupun badan anda tidak lagi kuat

Untuk mengatasinya, anda harus mengelakkan berolahraga pada waktu yang paling panas, minum lebih banyak air, dan meningkatkan jumlah pergerakan ringan tanpa perlu memaksa diri.

4. Pakaian untuk dipakai

Pakaian yang ketat atau gelap dapat meningkatkan panas badan dan mengurangkan peredaran udara di sekitar kulit.

Selain itu, bahan serat sintetik juga dapat memerangkap haba dan mengelakkan peluh menguap. Ini boleh menyebabkan terlalu panas dan berpeluh meningkat.

Sebab dalaman

Suhu badan yang panas tetapi tidak sakit juga boleh menjadi tanda atau gejala keadaan perubatan tertentu, anda tahu. Inilah ulasannya:

1. Gangguan kegelisahan

Apabila anda merasa tertekan atau cemas, gejala seperti panas dan berpeluh dapat mulai muncul. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan kadar denyutan jantung dan bekalan darah ke otot.

Tanda ini dipanggil reaksi pertarungan-atau-penerbangan. Gejala kegelisahan emosi termasuk panik, ketakutan, dan kebimbangan yang sukar dikawal. Gejala fizikal dan tekanan kecemasan yang lain termasuk:

 • Kulit kemerahan
 • Tangan berpeluh
 • Bergegar
 • Sakit kepala
 • gagap

2. Hipertiroidisme

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di leher yang menghasilkan hormon tiroid. Hormon ini mempunyai peranan penting dalam metabolisme badan. Hipertiroidisme berlaku apabila tiroid anda terlalu aktif.

Hipertiroidisme menjadikan metabolisme badan anda berlebihan, yang juga boleh menyebabkan panas yang tidak biasa dan berpeluh berlebihan. Gejala lain dari tiroid yang terlalu aktif termasuk:

 • Selera makan bertambah
 • Gelisah dan cemas
 • Jantung berdegup cepat atau tidak teratur
 • berjabat tangan
 • Keletihan
 • Perubahan pada rambut
 • Susah tidur
 • Cirit-birit

Baca Juga: Jangan Keliru! Inilah perbezaan antara demam kepialu dan demam kepialu: gejala, diagnosis dan cara mencegahnya

3. Diabetes

mengikut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, penghidap diabetes mungkin merasa lebih sensitif terhadap panas daripada yang lain. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh dua faktor: dehidrasi dan komplikasi.

Orang yang menghidap diabetes menjadi lebih cepat kering semasa cuaca panas. Di samping itu, diabetes boleh menyebabkan komplikasi yang merosakkan saluran darah dan saraf, yang seterusnya dapat mempengaruhi kelenjar peluh.

4. Anhidrosis

Sekiranya anda sering merasa panas tetapi berpeluh sedikit atau tidak berpeluh, anda mungkin mengalami keadaan yang disebut anhidrosis.

Anhidrosis adalah keadaan di mana anda tidak berpeluh sebanyak yang badan anda perlukan. Keadaan ini boleh menyebabkan suhu badan anda terlalu panas. Gejala anhidrosis lain termasuk:

 • Ketidakupayaan badan untuk menyejukkan diri
 • Kekejangan otot
 • Pening
 • Pembilasan

5. Sklerosis berganda (MS)

Seseorang dengan sklerosis berganda mungkin lebih sensitif terhadap panas. Bahkan sedikit kenaikan suhu badan boleh menyebabkan gejala MS muncul atau bertambah buruk.

Penyebabnya boleh menjadi panas dan lembap, hujan panas, demam atau senaman yang kuat.

6. Punca suhu badan yang panas tetapi tidak sakit pada wanita

Keadaan seperti kehamilan, menopaus, kitaran haid, perimenopause, dan kekurangan ovari primer juga boleh menyebabkan demam tetapi tidak sakit.

mengikut perkhidmatan kesihatan Kebangsaan, adalah perkara biasa bagi wanita hamil untuk merasa lebih panas daripada biasa. Ini berlaku kerana perubahan hormon, yang meningkatkan bekalan darah ke permukaan kulit.

Peningkatan suhu semasa peringkat ovulasi pada kitaran haid juga sangat biasa. Di samping itu, wanita boleh mengalami kilat panas semasa, sebelum, dan selepas menopaus.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!