Kesihatan

Kenali bahagian otak dan fungsinya yang penting untuk menjadi pusat kawalan badan

Otak adalah organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia. Terdapat pelbagai bahagian otak dan fungsinya yang memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia.

Setiap bahagian mempunyai peranan tertentu. Nah, untuk lebih memahaminya, berikut adalah penjelasan umum mengenai bahagian otak dan fungsinya dalam tubuh manusia.

Ketahui bahagian otak dan fungsinya

Otak berfungsi dalam kitaran menerima maklumat dan menerjemahkannya dan kemudian menghasilkan reaksi dari maklumat tersebut. Berikut adalah bahagian otak dan fungsinya yang memainkan peranan penting dalam kitaran ini.

Otak besar

Seperti namanya, otak atau serebrum adalah bahagian otak yang paling besar. Oleh itu terdapat beberapa bahagian yang berbeza dan juga dengan fungsi yang berbeza. Inilah bahagiannya:

Otak kanan dan kiri

Serebrum terbahagi kepada dua bahagian, kanan dan kiri. Bahagian ini dipisahkan oleh celah interhemispheric atau celah longitudinal.

Setiap hemisfera dibahagikan lagi kepada beberapa kawasan. Di mana kawasan ini mempunyai fungsi yang berbeza. Berikut adalah pembahagian dan fungsinya.

 • lobus frontal. Terletak di bahagian depan otak dan berfungsi untuk menyelaraskan tingkah laku, kemahiran motor, penyelesaian masalah, menilai, merancang dan memberi perhatian. Bahagian ini juga mempunyai fungsi mengatur emosi dan kawalan impuls.
 • lobus parietal. Terletak di belakang lobus frontal, yang mempunyai fungsi mengatur dan menerjemahkan maklumat deria dari bahagian otak yang lain.
 • lobus temporal. Terletak di kedua-dua belah otak selari dengan telinga. Bahagian ini mempunyai fungsi untuk mengkoordinasikan memori visual, seperti mengenali wajah. Atau memori lisan, seperti memahami bahasa dan menerjemahkan emosi dan reaksi orang lain.
 • lobus oksipital. Bahagian terakhir, terletak di bahagian belakang. Mempunyai fungsi penting dalam kemampuan membaca dan mengenali perkataan dan berkaitan dengan aspek penglihatan yang lain.

Diencephalon

Bahagian ini dibahagikan lagi kepada tiga bahagian teras, iaitu:

 • thalamus. Bertindak sebagai pemancar untuk isyarat masuk ke otak. Kerana ia sangat penting dalam kesedaran, keadaan tidur dan ingatan.
 • Epithalamus. Bahagian yang menghubungkan sistem limbik dan bahagian otak yang lain.
 • Hipotalamus. Membantu pergerakan tubuh manusia. Terutama pada keseimbangan semua fungsi badan. Beberapa fungsi biasa adalah:
  • Mengekalkan kitaran psikologi harian, seperti kitaran tidur dan bangun
  • Kawal selera makan anda
  • Mengatur suhu badan
  • Mengawal pengeluaran dan pembebasan hormon

batang otak

Bahagian ini terletak berdekatan dengan cerebellum dan disambungkan ke saraf tunjang. Ia terbahagi kepada tiga bahagian utama.

 • otak tengah. Ia mempunyai fungsi mengawal pergerakan mata dan memproses maklumat visual. Serta memproses pendengaran.
 • Tumbuk. Merupakan kumpulan saraf yang menghubungkan pelbagai bahagian otak. Bahagian ini juga mengandungi saraf kranial. Saraf ini mempunyai fungsi mengawal pergerakan wajah dan menyampaikan maklumat deria ke bahagian otak yang lain.
 • Medulla oblongata. Ini adalah bahagian otak yang paling rendah. Berfungsi sebagai pusat kawalan fungsi jantung dan paru-paru. Selain itu, ia juga mengatur fungsi tubuh lain seperti bernafas, menelan dan bersin.

Otak kecil

Bahagian ini juga disebut cerebellum, yang berada di bahagian paling belakang otak dan berfungsi dalam kemahiran motor halus. Terutama pergerakan motor yang melibatkan tangan dan kaki. Ia juga membantu tubuh mengekalkan postur dan keseimbangan.

Demikian penjelasan mengenai bahagian otak dan fungsinya. Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan otak?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!