Kesihatan

Hormon yang Memainkan Peranan dalam Kitaran Menstruasi

Kitaran haid berlaku berbeza pada setiap wanita. Ia boleh berlaku antara 22-35 hari, tetapi rata-rata berlaku selama 28 hari. Semasa prosesnya, terdapat hormon tertentu yang mempengaruhi kitaran haid.

Jenis hormon yang berperanan dalam kitaran haid

Hormon di bawah juga dimiliki oleh lelaki, tetapi pada wanita, hormon berikut mempunyai peranan penting dalam sistem pembiakan.

Hormon perangsang folikel (FSH)

Hormon perangsang folikel adalah bahagian penting dalam sistem pembiakan. Pada wanita, hormon ini memainkan peranan penting dalam menyediakan folikel, yang mengandungi telur, dan menjadi tempat telur matang dan melepaskannya ke tiub fallopi.

Hormon estrogen

Hormon ini juga terdapat di badan lelaki dan wanita. Tetapi dalam tubuh wanita terdapat lebih banyak estrogen. Estrogen dihasilkan oleh ovari, kelenjar adrenal dan tisu adiposa.

Di dalam badan wanita, estrogen mempunyai banyak peranan. Antaranya, estrogen di ovari berfungsi untuk merangsang pertumbuhan folikel telur.

Semasa di faraj mengekalkan ketebalan dinding faraj dan meningkatkan pelinciran. Di rahim, estrogen meningkat dan mengekalkan selaput lendir yang melapisi rahim.

Akhirnya, pada payudara, hormon ini berperanan dalam pembentukan tisu payudara. Hormon ini juga membantu menghentikan aliran susu setelah menyapih.

Hormon luteinizing atau hormon luteinizing (LH)

Hormon LH terdapat di badan lelaki dan wanita. Pada wanita hormon ini berperanan dalam perkembangan dan fungsi seksual. LH juga membantu mengawal kitaran haid dan mencetuskan pembebasan telur atau yang berlaku pada fasa ovulasi.

Hormon progesteron

Hormon ini dikenali sebagai salah satu daripada dua hormon seks wanita, selain hormon estrogen. Progesteron mempunyai fungsi mengatur haid dan menyokong kehamilan pada wanita.

Di luar itu, progesteron juga mempunyai peranan lain sebagai utusan kimia dalam tubuh yang mempengaruhi kitaran tidur hingga pencernaan.

Hormon gonadotropin korionik manusia (hCG)

Hormon ini dipanggil hormon kehamilan kerana dibuat oleh sel yang terbentuk di plasenta. HCG ini akan membuat ujian kehamilan mengesan bahawa kehamilan telah berlaku.

Berikut adalah peranan hormon ini dalam kitaran haid:

Dalam satu kitaran haid terdapat beberapa fasa, iaitu fasa haid, fasa ketika seorang wanita mendapatkan haidnya ke fasa folikular, ketika tubuh mulai menyiapkan telurnya lagi.

Fasa seterusnya adalah fasa ovulasi, ketika telur matang dan diikuti oleh fasa luteal, ketika tubuh bersiap untuk kehamilan. Jadi, berikut adalah peranan lima hormon yang telah disebutkan dalam fasa ini.

Hormon perangsang folikel (FSH)

Ini adalah hormon yang berperanan dalam tempoh sebelum ovulasi disebut fasa folikular. Di mana hipotalamus menghantar isyarat ke kelenjar pituitari untuk melepaskan FSH. Kemudian FSH akan merangsang ovari untuk menghasilkan 5 hingga 20 kantung kecil yang disebut folikel.

Setiap folikel mengandungi telur yang belum matang. Hanya telur yang paling sihat akhirnya akan masak. Ia boleh menjadi satu telur atau beberapa wanita mungkin mempunyai dua telur matang. Sementara folikel yang tinggal akan diserap semula ke dalam badan.

Fasa ini, yang disebut fasa folikular, berlangsung sekitar 16 hari kitaran haid. Tetapi ia dapat bertahan lebih cepat atau lebih lama, bergantung pada kitaran haid pada setiap orang.

Hormon estrogen

Meneruskan fasa folikel, telur matang akan mencetuskan lonjakan hormon estrogen. Lonjakan hormon estrogen kemudian menjadikan rahim menebal. Penebalan rahim disiapkan untuk mewujudkan persekitaran yang kaya nutrien untuk pertumbuhan embrio.

Hormon luteinizing atau hormon luteinizing (LH)

Lonjakan tahap estrogen yang disebutkan di atas, akan memicu kelenjar pituitari untuk melepaskan LH. Di sinilah fasa ovulasi bermula. Ovulasi adalah apabila ovari melepaskan telur yang matang, maka telur bergerak ke bawah tiub fallopio untuk disenyawakan oleh sperma.

Sekiranya telur tidak disenyawakan ia akan mati atau larut. Dan ovulasi hanya berlangsung sekitar 24 jam. Ovulasi berlaku sekitar hari ke-14 jika anda mempunyai kitaran haid 28 hari. Atau tepat di tengah-tengah kitaran haid.

Hormon progesteron

Telah disebutkan bahawa telur matang dilepaskan dari folikel ke dalam tiub fallopio. Sekarang folikel akan menjadi korpus luteum, struktur yang akan mengeluarkan hormon progesteron dan hormon lain. Fasa ini dipanggil fasa luteal.

Hormon progesteron diperlukan untuk kehamilan yang berterusan dan boleh berterusan. Progesteron juga membantu menebalkan lapisan rahim untuk membolehkan implan telur yang disenyawakan.

Hormon gonadotropin korionik manusia (hCG)

Sekiranya kehamilan berlaku, tubuh akan menghasilkan gonadotropin chorionic manusia (hCG), hormon yang akan dikesan oleh ujian kehamilan. Hormon ini juga membantu mengekalkan corpus luteum dan menjaga lapisan rahim menebal.

Namun, jika persenyawaan tidak berlaku, kehamilan tidak berlaku, korpus luteum akan menyusut, begitu juga penurunan hormon progesteron. Lapisan rahim kemudian diturunkan menjadi haid.

Ini adalah jenis hormon dan fungsinya dalam sistem pembiakan wanita. Ada soalan lebih lanjut?

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!