Kesihatan

Boleh Membawa Kematian, Ini Menyebabkan Pendarahan di Perut

Berlakunya pendarahan di perut yang perlu anda perhatikan kerana ia membuat sistem pencernaan terganggu. Ini adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab pendarahan di perut yang perlu anda ketahui.

Apakah pendarahan gastrousus?

Dilaporkan dari Garis KesihatanPendarahan di perut, juga dikenal sebagai pendarahan gastrointestinal, adalah gejala serius yang terjadi pada saluran pencernaan. Saluran pencernaan itu sendiri, terdiri daripada organ berikut:

  • Esofagus
  • Perut
  • Usus kecil, termasuk duodenum
  • Kolon
  • Dubur.

Pendarahan dalam sistem pencernaan boleh berlaku di mana-mana organ ini. Sekiranya pendarahan berlaku di esofagus, perut, atau permulaan usus kecil (duodenum), ia dianggap sebagai pendarahan sistem pencernaan atas.

Pendarahan di bahagian bawah usus kecil, usus besar, rektum, atau dubur disebut pendarahan sistem pencernaan yang lebih rendah.

Jumlah pendarahan yang anda alami berkisar dari jumlah darah yang sangat kecil hingga pendarahan besar yang boleh mengancam nyawa. Dalam beberapa kes, pendarahan yang berlaku hanya dapat ditemukan dengan melakukan ujian makmal, seperti pemeriksaan tinja.

Penyebab pendarahan gastrik

Punca pendarahan pada sistem pencernaan atas atau perut boleh berlaku kerana ulser peptik. Luka terbuka yang berkembang di lapisan perut atau duodenum boleh disebabkan oleh jangkitan H. pylori atau penggunaan ubat penahan sakit jangka panjang.

Selain itu, pembuluh darah yang membesar di kerongkongan dapat robek dan berdarah akibat dari keadaan yang disebut varises esofagus. Air mata di dinding esofagus juga boleh menyebabkan pendarahan gastrousus. Keadaan ini dikenali sebagai sindrom Mallory-Weiss.

Gejala pendarahan di perut

Perut tergolong dalam sistem pencernaan atas. Kejadian pendarahan di perut umumnya dicirikan oleh yang berikut: Garis Kesihatan:

  • Sakit perut
  • Najis berwarna hitam atau melekit
  • Darah hitam bercampur najis.

Najis hitam ketika pendarahan gastrik berlaku kerana darah telah tercemar oleh asid perut dan kuman di saluran pencernaan.

Untuk mengetahui punca pendarahan di saluran pencernaan atas, anda perlu melakukan ujian endoskopi.

Kesan pendarahan pada perut

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kejadian pendarahan gastrik dapat menyebabkan beberapa kesan pada kesihatan tubuh, iaitu terjadinya sejumlah komplikasi serius jika tidak segera dirawat.

Dalam kes pendarahan gastrousus, seseorang mungkin mengalami kekurangan darah atau anemia. Sekiranya ini tidak dirawat, pendarahan di saluran gastrointestinal juga boleh menyebabkan kejutan dan boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Asid Perut Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Cara mengatasi pendarahan perut

Melancarkan penjelasan dari halaman Klinik Mayo, selalunya, pendarahan gastrik berhenti dengan sendirinya. Jika tidak, rawatan akan dilakukan bergantung pada dari mana datangnya pendarahan.

Dalam banyak kes, ubat atau prosedur untuk mengawal pendarahan mungkin diberikan selama beberapa ujian. Contohnya, semasa melakukan endoskopi, doktor juga merawat ulser gastrik atau semasa kolonoskopi, doktor juga dapat membersihkan polip jika dijumpai.

Nah, jika anda mengalami gejala seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor, oke?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!