Kesihatan

Cecair Seminal Kuning, Apa yang Menyebabkannya?

Air mani atau mani yang mengandungi sperma biasanya berwarna jernih, berwarna putih atau kelabu. Ketiga warna menunjukkan bahawa badan anda sihat dan air mani mengandungi komposisi normal sperma dan cecair yang mengandungi protein, hormon dan enzim dari organ pembiakan.

Tetapi nampaknya, selain tiga warna ini, lelaki boleh mengalami perubahan warna air mani, anda tahu. Perubahan warna berkait rapat dengan keadaan kesihatan seseorang. Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut.

Warna air mani dan kaitannya dengan kesihatan lelaki

Secara amnya, air mani berwarna jernih, putih atau kelihatan sedikit kelabu. Cecair yang mengandungi sperma biasanya agak tebal dan mempunyai tekstur yang sedikit likat.

Tetapi, ada juga lelaki yang mengalami perubahan warna air mani. Perubahan ini boleh menjadi petunjuk kesihatan lelaki dan beberapa warna harus diperhatikan. Apa warna, berikut adalah penjelasan.

1. Air mani kuning atau hijau

Dilaporkan dari garis kesihatan, Sekiranya anda mempunyai air mani kuning atau hijau, biasanya dikaitkan dengan 5 keadaan berikut:

Kehadiran air kencing dalam air mani

Air kencing boleh tinggal di uretra, dan kemudian ketika air mani melewati uretra, ia bercampur dengan air kencing dan membuatnya berwarna kekuningan. Ini biasa jika anda membuang air kecil sebelum ejakulasi.

Keadaan ini tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalaminya dengan gejala lain, anda mungkin mengalami keadaan perubatan tertentu. Beberapa keadaan yang mungkin berlaku adalah:

 • Jangkitan saluran kencing
 • Hiperplasia prostat membesar atau jinak
 • Jangkitan prostat atau organ pembiakan lain

Jaundis

Selain air mani yang dicampurkan dengan air kencing, penyakit kuning adalah sebab lain mengapa cairan yang keluar semasa ejakulasi berwarna kekuningan. Apabila anda mengalami penyakit kuning, terdapat banyak bilirubin di dalam badan anda.

Bilirubin adalah pigmen kuning dalam darah. Terbentuk secara semula jadi apabila terdapat kerosakan sel darah merah di dalam badan. Bilirubin boleh mempengaruhi air mani anda.

Sekiranya anda mengalami sperma kuning, disertai dengan gejala penyakit kuning lain seperti menguning kulit dan putih mata, anda harus memeriksa diri anda untuk mendapatkan diagnosis yang pasti dari doktor.

Leukositosis

Leukocytospermia berlaku apabila terdapat terlalu banyak sel darah putih di dalam air mani. Ini boleh menjadikan air mani kelihatan kuning.

Beberapa perkara yang menyebabkan leukositospermia termasuk:

 • Penyakit kelamin (STD)
 • jangkitan prostat
 • Gangguan autoimun

jangkitan prostat

Keadaan ini juga dikenali sebagai prostatitis. Jangkitan berlaku apabila bakteria dari saluran kencing memasuki kelenjar prostat. Hasilnya mempengaruhi warna cecair mani, yang boleh berubah menjadi kuning atau hijau.

Atau ia juga boleh menjadikan air mani kelihatan kemerahan. Biasanya jika kelihatan merah, tanda darah bercampur di dalam air mani. Selain perubahan warna air mani, prostatitis juga menunjukkan gejala dalam bentuk:

 • Sukar membuang air kecil
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sering membuang air kecil
 • Sakit perut yang lebih rendah
 • Sakit berhampiran rektum
 • Sakit semasa ejakulasi
 • Penat
 • Demam
 • Menggigil

Kesan makanan dan bahan tertentu

Makanan seperti bawang dan bawang putih boleh memberi kesan. Atau makanan yang mengandungi warna kuning atau hijau juga boleh mempengaruhi warna air mani.

Walaupun zat tertentu seperti yang terdapat dalam ganja, atau kerana kesan minuman beralkohol juga boleh menyebabkan air mani menjadi kuning.

2. Air mani merah jambu, merah, coklat atau oren

Warna merah jambu, merah, coklat atau oren dalam air mani atau sperma biasanya dikaitkan dengan pencampuran darah. Dalam istilah perubatan ia disebut hematospermia. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh:

Biopsi atau pembedahan prostat

Biopsi adalah pengambilan sampel tisu, dengan memotong tisu. Biopsi prostat boleh menyebabkan darah memasuki saluran ejakulasi. Ini membolehkan darah bercampur dengan sperma dan air mani.

Begitu juga jika seorang lelaki baru-baru ini menjalani pembedahan prostat. Pembedahan ini membolehkan darah bocor dan bercampur dengan cecair yang dihasilkan semasa ejakulasi dan menjadikannya kemerahan, merah jambu atau berwarna coklat.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi boleh menyebabkan air mani kelihatan merah. Ini disebabkan oleh adanya darah dalam cairan yang membawa sperma.

Penyakit kelamin

Penyakit seperti herpes, klamidia dan gonore boleh menyebabkan darah masuk ke dalam air mani. Anda juga mungkin mengalami gejala lain seperti:

 • Rasa melecur ketika membuang air kecil
 • Sakit atau bengkak pada buah zakar
 • Ruam gatal atau jengkel
 • Pelepasan warna kuning atau lain dari zakar

Seks atau melancap

Darah boleh dicampurkan ke dalam air mani jika anda terlalu kerap melancap. Tetapi ini tidak berlaku kepada semua orang.

Selain itu, tidak ejakulasi untuk waktu yang lama juga dapat membuat darah memasuki air mani dan membuatnya kelihatan merah, oren atau kecoklatan. Ia biasanya hilang sendiri dalam satu atau dua hari.

Kanser prostat, testis atau uretra

Walaupun jarang berlaku, ada kemungkinan air mani kemerahan, coklat atau oren adalah tanda anda menghidap barah prostat, testis atau uretra. Segera periksa jika anda juga mengalami simptom kesakitan pada:

 • Zakar
 • Skrotum
 • perut bawah
 • Punggung bawah
 • kawasan kemaluan

3. Air mani hitam

Satu kajian mendedahkan bahawa air mani hitam berlaku kerana tahap tinggi logam berat dalam darah. Logam berat seperti timbal, mangan dan nikel.

Ini boleh berlaku kerana pencemaran makanan dan minuman, atau faktor persekitaran lain. Hubungi doktor anda untuk memastikan keadaan anda semakin jauh, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!