Kesihatan

Penyakit Jantung: Kenali Punca dan Cara Mencegahnya

Penyakit jantung masih menjadi bencana bagi kebanyakan orang Indonesia. Tanpa alasan, penyakit ini merupakan penyebab kematian kedua terbesar di Indonesia, menurut Kementerian Kesehatan.

Baiklah, untuk mengetahui penyakit jantung secara lengkap, mari lihat penjelasan di bawah.

Mengakui penyakit jantung

Terdapat banyak definisi penyakit jantung, bergantung pada jenis gangguan yang diderita. Secara umum, penyakit jantung dapat ditafsirkan sebagai gangguan yang berlaku di jantung, yang kebanyakannya disebabkan oleh kekurangan bekalan darah dan oksigen.

Terdapat banyak pencetus, salah satunya adalah penyumbatan pada saluran darah. Istilah kardiovaskular mungkin terdengar biasa. Walau bagaimanapun, istilah ini merujuk kepada pelbagai penyakit, seperti sakit dada dan strok.

Gejala penyakit jantung yang biasa

Gejala penyakit jantung berbeza-beza, bergantung pada jenis gangguan yang berlaku. Walaupun begitu, dari semua jenis penyakit jantung, terdapat beberapa persamaan pada gejala umum, seperti:

 • Sakit di bahagian dada.
 • Susah bernafas.
 • Kesemutan yang berlaku terlalu kerap, disebabkan oleh penyempitan saluran darah.
 • Sakit di leher, tekak, perut atas, rahang, dan belakang.
 • Peluh sejuk.
 • Bintik-bintik atau ruam muncul di kulit.
 • Demam.
 • Pingsan (simptom teruk jika tidak segera diubati).

Penyebab penyakit jantung mengikut jenis

Seperti yang dijelaskan dalam poin di atas, penyakit jantung adalah gangguan organ jantung yang sangat berbeza jenisnya. Pencetus penyakit jantung dibezakan mengikut jenisnya, termasuk:

1. Penyakit jantung kongenital

Penyakit ini adalah gangguan jantung yang sudah ada sejak lahir. Secara amnya, seseorang yang menghidap penyakit jantung kongenital mesti menjalani rawatan sepanjang hayat. Penyakit jantung kongenital boleh merangkumi:

 • kecacatan septum, Ini adalah lubang di antara dua ruang jantung.
 • gangguan penyumbatan, iaitu penyumbatan darah ke beberapa atau seluruh ruang jantung.
 • penyakit jantung sianotik, kerosakan pada jantung sejak lahir yang memberi kesan buruk pada injap dan saluran darah yang besar.

2. Aritmia

Aritmia adalah degupan jantung yang tidak teratur. Ini boleh berlaku kerana impuls (rangsangan) pada saraf tidak berfungsi secara optimum. Akibatnya, jantung berdegup tidak teratur, terlalu cepat, terlalu perlahan, atau bahkan tidak menentu.

Beberapa gangguan degupan jantung aritmia terbahagi kepada tiga daripadanya:

 • Bradikardia, yang merupakan keadaan apabila jantung berdegup dengan sangat perlahan.
 • takikardia, Ini adalah keadaan apabila jantung berdegup kencang.
 • Fibrilasi, Ini adalah keadaan apabila jantung berdegup tidak menentu.

3. Aterosklerosis

Atherosclerosis adalah penyempitan saluran darah kerana plak yang menumpuk di dinding arteri. Keadaan ini merupakan salah satu pencetus penyakit jantung koronari.

Akibat penyempitan, seseorang dapat merasakan sesak nafas dan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, terutama di dada kiri.

4. Jantung koronari

Penyakit jantung koronari adalah aterosklerosis lanjut yang teruk. Otot atau saluran darah di sekitar jantung menjadi sempit, menyebabkan penyumbatan.

Akibatnya, peredaran darah menjadi terganggu. Apabila penyakit ini menyerang, jantung tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.

Baca juga: Jangan memandang rendah, ini adalah 8 penyebab utama sakit dada kiri

5. Kegagalan jantung

Selain penyakit jantung koroner, penyakit ini merupakan salah satu pencetus kadar kematian tertinggi di Indonesia. Penyakit ini disebabkan oleh kegagalan jantung untuk mengepam darah untuk dialirkan ke seluruh bahagian badan.

Terdapat banyak sebab mengapa kegagalan jantung boleh berlaku. Pencetus utama yang sering diabaikan oleh beberapa orang adalah tekanan darah yang terus meningkat dalam masa yang sangat sengit. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan tekanan darah sentiasa diperiksa.

6. Kardiomiopati

Hampir serupa dengan beberapa penyakit jantung yang lain, kardiomiopati boleh berlaku kerana kelainan pada otot jantung. Kesannya, jantung sebagai salah satu organ terpenting dalam badan mengalami kesukaran mengepam darah ke seluruh bahagian badan.

Keadaan ini memaksa jantung untuk bekerja lebih keras untuk menjaga peredaran darah. Sekiranya dibiarkan, jantung akan kehilangan fungsi utamanya. Keupayaan jantung akan menurun kerana perlu bekerja lebih banyak untuk mengepam darah.

7. Kardiomiopati hipertrofik

Pernah dengar kematian mendadak atlet atau ahli sukan? Gangguan jantung yang mencetuskan adalah kardiomiopati hipertrofik. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan genetik di mana dinding ventrikel di jantung menebal.

Dengan kata lain, rongga saluran darah menyempit dan menjadikan darah lebih sukar untuk dipam.

8. Infark miokard (serangan jantung)

Infarksi miokardium lebih dikenali sebagai serangan jantung. Pencetus utama adalah kerosakan pada saluran darah yang terus menyempit disebabkan oleh pembekuan darah di arteri koronari.

Akibatnya, oksigen tidak dapat memasuki jantung dan berakhir dengan kesakitan yang tidak tertahankan di dada kiri secara tiba-tiba.

Baca juga: Serangan Jantung Menghidupkan, Mencegah Seawal Mungkin

9. Regurgitasi mitral

Regurgitasi mitral adalah gangguan atau kelainan yang berlaku pada injap mitral di jantung. Injap ini tidak berfungsi dengan baik, sehingga aliran darah yang dipam oleh jantung terganggu.

Contohnya, darah yang harus mengalir dari jantung ke seluruh badan akan masuk semula kerana injap tidak berfungsi dengan baik. Seseorang yang menghidap penyakit jantung ini biasanya berasa sesak nafas dan mudah letih.

10. Endokarditis

Endokarditis disebabkan oleh jangkitan pada endokardium, atau lapisan dalam jantung. Pencetus utama endokarditis adalah bakteria yang memasuki aliran darah.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, endokarditis boleh menyebabkan kerosakan pada injap jantung dan mengakibatkan sejumlah komplikasi.

Faktor risiko penyakit jantung

Sebagai tambahan kepada pelbagai pencetus yang telah dijelaskan, ada sejumlah faktor risiko yang dapat meningkatkan kemungkinan terkena penyakit jantung. Artinya, faktor risiko ini menjadikan seseorang mudah menghadapi masalah jantung.

 • Umur. Proses penuaan menjadikan prestasi banyak organ dalam tubuh merosot, termasuk jantung. Penuaan dapat meningkatkan risiko penyempitan arteri, serta otot jantung yang terus menebal (lemah).
 • Asap. Nikotin yang merupakan kandungan utama rokok boleh mengganggu fungsi saluran darah. Ini tidak termasuk karbon monoksida yang boleh mencetuskan kerosakan pada lapisan arteri itu sendiri.
 • Sejarah keluarga. Faktor keturunan dapat meningkatkan risiko masalah jantung, terutama arteri koronari. Potensinya lebih besar sekiranya ibu bapa mengalami penyakit jantung pada usia dini.
 • Tekanan darah tinggi. Tekanan darah yang tidak terkawal boleh membuat saluran darah mengeras dan menebal. Ini bermaksud, rongga untuk mengalirkan darah semakin sempit. Kekurangan bekalan darah ke jantung boleh menyebabkan masalah serius.
 • Ubat kemoterapi. Ubat perubatan yang digunakan dalam rawatan barah (kemoterapi) menghasilkan radiasi yang cukup tinggi, sehingga dapat meningkatkan risiko gangguan jantung atau kardiovaskular.
 • Kolesterol tinggi. Tahap kolesterol yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan plak pada saluran darah. Sudah tentu, ini bukan berita baik untuk kesihatan jantung anda.
 • Diet yang tidak sihat. Diet yang tidak sihat dapat meningkatkan risiko pelbagai gangguan jantung, seperti pengambilan lemak, gula, garam, dan kolesterol yang berlebihan.
 • Obesiti. Obesiti berpotensi menyebabkan gejala penyakit jantung. Saluran darah akan menjadi sempit kerana tekanan lemak berlebihan di dalam badan.
 • Gaya hidup yang tidak bersih. Mempunyai kebiasaan untuk tidak menjaga kebersihan membuka peluang masuknya pelbagai virus dan bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan jantung.

Bila hendak memanggil doktor?

Semua gejala masalah jantung boleh dikatakan berbahaya, walaupun hanya dalam bentuk sakit ringan di beberapa bahagian badan. Gejala ringan ini akan menimbulkan risiko lebih besar jika tidak ditangani dengan baik.

Oleh itu, segera hubungi pegawai perubatan sekiranya anda mengalami sebarang keadaan berikut.

 • Sesak nafas atau sesak nafas.
 • Kesakitan yang teruk di dada yang tidak dapat ditanggung.

Penyakit jantung jauh lebih mudah dirawat dengan pengesanan awal. Penangguhan rawatan boleh mengakibatkan akibat yang lebih serius, bahkan kematian.

Baca juga: Jangan Abaikan Duduk Angin, Kenali Gejala Penyakit Yang Menyerang Pesakit Jantung

Rawatan perubatan

Sebelum memberi rawatan, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk membuat diagnosis. Pemeriksaan ini merangkumi:

 • ekokardiografi, iaitu pemeriksaan menggunakan teknologi ultrasound (USG) untuk mengetahui perincian struktur organ jantung secara visual.
 • Elektrokardiografi (ECG), rakaman isyarat elektrik yang wujud di organ jantung. Cara kerjanya adalah dengan mengesan irama atau irama jantung yang tidak normal.
 • Pemantauan Holter, yang merupakan proses elektrokardiografi lanjutan, menggunakan alat yang diletakkan di dada untuk memantau degupan jantung dan irama selama tiga hari
 • kateterisasi jantung, iaitu memasukkan tiub kateter ke dalam urat di lengan atau paha. Ini digunakan untuk mengetahui sama ada terdapat penyempitan pada arteri itu sendiri.
 • Imbasan CT, adalah pemeriksaan sinar-X untuk menghasilkan gambaran visual jantung. Doktor akan memeriksa gangguan dalam bentuk penyumbatan atau penumpukan plak.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI), Pesakit akan berbaring dan diletakkan di mesin berbentuk tiub untuk mengesan masalah jantung.

Setelah menjalankan pemeriksaan, doktor akan membuat diagnosis dan menjalankan rawatan mengikut gangguan jantung yang dikesan.

Pencegahan penyakit jantung

Pencegahan lebih baik daripada mengubati, bukan? Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyakit jantung. Semuanya berkaitan dengan gaya hidup dan tabiat harian, seperti:

 • Berhenti merokok. Merokok adalah salah satu penyebab utama masalah jantung, terutamanya aterosklerosis. Cara terbaik untuk mengurangkan potensi penyakit jantung dan komplikasinya adalah dengan tidak merokok.
 • Pergerakan dan sukan. Dengan menggerakkan badan, anda bukan sahaja membuat badan berpeluh, tetapi juga mengekalkan prestasi, fungsi, dan kesihatan jantung yang optimum.
 • Kawalan tekanan darah. Sebaik-baiknya, seseorang harus memeriksa tekanan darah mereka tiga hingga lima kali setahun. Tekanan darah normal tidak lebih daripada 120 sistolik dan 80 diastolik (diukur dalam mm Hg).
 • Jaga kadar gula dalam darah. Selain tekanan darah, anda mesti mengawal kadar gula dalam darah secara berkala. Sekiranya tidak, diabetes akan menyerang dan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan jantung.
 • Makan makanan yang sihat. Anda boleh meningkatkan pengambilan nutrien seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, daging rendah lemak, dan beberapa makanan rendah kolesterol.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal. Sangat penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Obesiti atau berat badan berlebihan adalah jalan masuk ke pelbagai penyakit, termasuk masalah jantung.
 • Jangan biarkan tekanan dan kemurungan memerintah. Pening yang sering terjadi akibat tekanan dan kemurungan disebabkan oleh aliran darah yang terganggu. Ini juga berlaku untuk aliran darah ke jantung. Berehat sebentar jika diperlukan.
 • Gaya hidup bersih. Dengan menerapkan gaya hidup yang bersih, anda dapat mengelakkan daripada terkena pelbagai virus dan bakteria, termasuk bakteria yang mencetuskan jangkitan di jantung. Basuh tangan anda, mandi, dan gosok gigi dengan bersih sebelum melakukan aktiviti.

Itulah tinjauan lengkap mengenai penyakit jantung yang merupakan penyebab utama kematian kedua di Indonesia. Ayuh, terapkan corak dan gaya hidup sihat untuk mengelakkan pelbagai gangguan jantung yang mematikan!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!