Kesihatan

Jangan memandang rendah, ini adalah penyakit yang boleh disebabkan oleh lalat hijau!

Lalat hijau (Chrysomya megacephala) sering dijumpai di rumah ke tempat di mana kebersihannya tidak baik. Haiwan ini adalah salah satu pembawa pelbagai jenis penyakit.

Dalam ekosistem, lalat berperanan dalam proses pembusukan, sebagai pemangsa, parasit pada serangga dan terdapat beberapa jenis lalat yang mempengaruhi kesihatan masyarakat. Itulah sebabnya lalat boleh menjadi vektor penyakit yang mudah dijumpai.

Baca juga: Cara menghilangkan lalat dari makanan tanpa bahan berbahaya & selamat untuk kesihatan

Apa penyakit yang boleh disebabkan oleh lalat hijau?

Dari beberapa kajian, berikut adalah penyakit yang boleh disebabkan oleh lalat hijau:

Cirit-birit

Organisasi Gastroenterologi Dunia menyatakan bahawa 2 bilion kes cirit-birit berlaku di seluruh dunia setiap tahun. Sementara itu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa sekitar 1.9 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun meninggal dunia akibat penyakit ini.

Apabila anda mengalami cirit-birit, najis anda menjadi tidak normal atau lebih seperti cecair. Penyakit ini berlaku dengan keparahan yang berbeza-beza, mulai dari ringan, sederhana hingga mengancam nyawa, anda tahu!

Cirit-birit kebanyakannya disebabkan oleh bakteria, virus atau parasit. Nah, satu parasit usus yang menyebabkan cirit-birit, Balantidium coli, boleh dibawa oleh lalat hijau.

Ini disebut dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Bio Science Medical Analysts. Kajian ini mengkaji 16 lalat hijau dan 16 lalat rumah yang terdapat di 4 pasar di Mataram City.

Baca juga: Perbezaan antara Gastroenteritis dan Cirit-birit: Kenali Gejala, Punca dan Cara Mengatasinya

myiasis

Myiasis adalah jangkitan pada tisu badan yang disebabkan oleh belatung atau larva terbang. Terdapat beberapa cara larva ini memasuki tubuh, berikut adalah penjelasan:

  • Lalat akan bertelur di sekitar luka atau kudis pada tubuh manusia. Larva yang menetas kemudian akan memasuki kulit
  • Sebilangan lalat akan melekatkan telurnya ke nyamuk, jenis lalat atau tungau lain dan kemudian serangga yang membawa telur ini akan menggigit manusia sehingga larva masuk melalui luka gigitan.

Bengkak atau benjolan akan muncul di tisu yang ditumbuhi oleh larva lalat ini. Walaupun larva di kulit dapat bergerak dengan bebas, tetapi dalam kebanyakan kes larva tetap ada dan tidak bergerak ke pelbagai bahagian tubuh.

Penyakit ini boleh diserang lalat hijau, anda tahu! Satu kajian di Thailand melaporkan kes ini. Dalam laporan mereka, para penyelidik mengatakan bahawa keadaan ini menimpa pesakit wanita berusia 53 tahun dan larva terbang masuk melalui tumor di kaki kanan bawah.

Membawa pelbagai bakteria

Kajian dari University of Campinas, Pennsylvania State University dan Nanyang Technological University mengatakan lalat hijau mengandungi pelbagai bakteria penyebab penyakit serius.

Penyelidikan, yang dibentangkan di acara Topik Lanjutan dalam Genomik dan Biologi Sel, mencatatkan senarai bakteria berikut:

  • Yersinia pestis yang menyebabkan wabak bubonic
  • Helicobacter pylori menyebabkan gastritis, ulser perut hingga barah usus besar

Di samping itu, terdapat beberapa spesies yang menyebabkan penyakit seperti gastroenteritis, radang paru-paru dan jangkitan pada pundi kencing.

Cara menyingkirkan lalat hijau dari rumah

Populasi lalat hijau dapat dikawal sehingga tidak banyak rumah di rumah dengan cara berikut:

Mengubah tabiat

Lebih banyak patogen dijumpai di lalat hijau rumah daripada jenis persekitaran lain. Oleh itu, anda harus mengubah beberapa tabiat agar lalat ini tidak membawa terlalu banyak penyakit berbahaya.

Salah satu kaedah terbaik adalah membuang kotoran di sekitar rumah di mana lalat ini dapat bertelur. Kotoran ini boleh berupa sisa makanan atau najis haiwan kesayangan.

Oleh itu, rajin membersihkan rumah. Anda boleh membersihkan rumah anda sekurang-kurangnya seminggu sekali dan jangan biarkan tong sampah terbuka dan menarik lalat.

Menggunakan racun serangga

Menggunakan racun serangga adalah kaedah yang berkesan untuk mengawal lalat hijau di rumah anda. Gunakan penghalau serangga yang mengandungi piretrin.

Racun serangga boleh dijumpai di pasar raya atau kedai bekalan isi rumah yang berdekatan dengan anda, jadi ia tidak terlalu sukar dicari.

Itulah pelbagai penyakit dan cara untuk mengawal lalat hijau yang perlu anda ketahui. Sentiasa amalkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan penyakit berbahaya, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023