Kesihatan

Tanda Kelip-kelip Mata Kiri Sesuatu Yang Hilang? Apa yang pasti, ini adalah alasan perubatan

Tentunya banyak orang mengatakan bahawa jika anda mengalami sekejap mata kiri atas seseorang akan kehilangan anda. Anda percaya? Daripada mengharapkan yang tidak pasti, ternyata ini adalah penjelasan perubatan. Lihat ulasan!

Baca juga: Adakah Seks Oral Benar-benar Menyebabkan Kanser Mulut, dan Apakah Gejala Kanser Mulut?

Makna perubatan dari mata kiri atas berkedut

Secara amnya, kekejangan mata kiri atas dicirikan oleh perasaan berdenyut atau bergetar di kawasan kelopak mata, di bawah mata, ke alis. Keadaan ini berlaku berulang kali dan tidak terkawal.

Biasanya anda akan merasakan kekejangan mata kiri atas pada satu masa atau yang lain. Keadaan ini jarang berlaku pada kedua mata pada masa yang sama.

Dalam dunia perubatan, kedutan mata kiri atas biasanya dikenali sebagai myokymia. Sensasi berdenyut yang berlaku disebabkan oleh saraf pada kelopak mata atas atau bawah yang kencang dan kekejangan.

Keadaan ini biasanya tidak menyakitkan dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, boleh menjadi sangat menjengkelkan jika kedutan cukup kuat sehingga kelopak mata ditutup sepenuhnya dan dibuka semula.

Penyebab mata kiri atas berkedut

Biasanya terdapat beberapa perkara yang menyebabkan mata kiri atas berkedut, termasuk:

Keletihan

Biasanya anda akan mengalami kerutan mata di kawasan kiri atas, setelah seharian menggunakan mata anda untuk belajar dan bekerja, mata anda akan letih. Ini menjadikan anda kurang tidur dan menyebabkan beberapa masalah pada mata.

Tekanan

Biasanya jika anda berada dalam keadaan tertekan, ia menyebabkan mata berkedut di bahagian kiri atas. Tetapi selalunya setelah tekanan bertambah baik, masalah mata ini akan hilang secara beransur-ansur.

Pengambilan kafein

Apabila kafein memasuki badan, bahan ini akan merangsang sistem saraf pusat, iaitu otak. Anda mungkin menyedari salah satu kesannya, iaitu mengurangkan rasa mengantuk.

Tetapi jika anda mengonsumsi terlalu banyak kafein, ia juga boleh menyebabkan otot-otot badan menjadi kejang dan berisiko menyebabkan mata anda berkedut.

Alahan adalah faktor yang menyebabkan mata kiri atas berkedut

Sekiranya anda mengalami kekejangan mata di kiri atas, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami konjungtivitis alergi. Keadaan ini boleh menyebabkan mata gatal, jadi penghidap sering menggosok mata untuk menghilangkan rasa gatal.

Aktiviti ini dapat mencetuskan pelepasan histamin yang akhirnya dapat merengsakan mata, sehingga memicu terjadinya kedutan.

Merokok dan minum alkohol

Alkohol dan asap rokok juga merangsang otot-otot dalam badan anda untuk menjadi tegang. Alkohol mengandungi kafein dan asap rokok mengandungi ribuan bahan kimia yang masuk ke dalam badan.

Kemungkinan besar sebatian dalam rokok dan alkohol boleh mencetuskan kejadian saraf kelopak mata menjadi tegang.

Mata kering

Apabila mata anda kering, anda secara tidak sedar akan berkedip lebih kerap untuk menjaga kelembapan mata anda. Berkedip ini memicu saraf di sekitar mata untuk berkedut.

Sebaiknya elakkan perkara yang boleh mengeringkan mata anda, seperti menatap skrin terlalu lama alat.

Cara mencegah dan mengubati kekejangan mata kiri atas

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan mata berkedut di kiri atas, termasuk:

Memampatkan mata

Lakukan ini setiap malam sebelum tidur dengan meletakkan kompres hangat pada mata yang berkedut. Sekiranya kedutan berterusan, cuba ganti kompres hangat dengan air sejuk setiap 10 minit.

Tetapkan waktu tidur

Usahakan untuk tidak terlambat, kerana ini boleh menyebabkan mata anda berkedut. Cuba atur waktu tidur anda agar anda dapat tidur lena.

Akupunktur / urut

Akupunktur dapat mengurangkan kedutan mata di kiri atas dengan menekan dengan jari anda di kawasan alis dan urut perlahan-lahan dalam gerakan bulat selama beberapa minit untuk merehatkan otot mata. Kemudian, perlahan-lahan bergerak ke bahagian luar mata, bahagian bawah mata, dan bahagian dalam mata.

Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein

Cuba kurangkan pengambilan alkohol, kerana alkohol boleh menyebabkan mata berkedut di bahagian kiri atas. Begitu juga kafein, kandungan kopi dan teh boleh menyebabkan mata berkedut.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!