Kesihatan

Mengenal kontrasepsi vasektomi untuk lelaki: bagaimana prosedur, risiko dan butiran kosnya

Vasektomi perancang keluarga adalah prosedur pembedahan kecil yang dilakukan pada lelaki untuk mencegah kehamilan pada wanita. Vasektomi berfungsi dengan memotong penghantaran sperma ke air mani.

Melakukan vasektomi akan mengelakkan sperma sampai ke air mani yang keluar dari zakar. Akibatnya, air mani masih ada, tetapi tidak ada sperma di dalamnya.

Prosedur sebelum vasektomi KB

Kontrasepsi vasektomi adalah salah satu daripada beberapa kaedah kontrasepsi pada lelaki yang dipercayai mempunyai tahap keberkesanan yang lebih tinggi daripada kaedah kontraseptif lain.

Tahap kejayaan kontrasepsi vasektomi dipercayai hingga 99 peratus dalam mencegah kehamilan pada wanita.

Pertama sekali, anda akan diminta untuk menandatangani borang yang menyatakan bahawa anda telah memberi kebenaran kepada ahli urologi untuk melakukan prosedur kontrasepsi vasektomi.

Bentuk ini sangat penting kerana beberapa negara mempunyai undang-undang khas sebagai peraturan.

Peraturan ini mengandungi izin, permintaan dari pesakit, prosedur, pernyataan bersama tanpa tuntutan untuk melakukan prosedur perancang keluarga vasektomi.

Berikut adalah beberapa prosedur biasa lain yang biasanya dilakukan sebelum kontrasepsi vasektomi:

 • Ikuti kaunseling agar doktor mendapatkan maklumat dan dapat memberikan cadangan sebelum menjalankan prosedur perancang keluarga vasektomi
 • Sekiranya anda benar-benar ingin menjalani vasektomi, selalu pastikan bahawa anda benar-benar tidak menginginkan anak sama sekali atau tidak mahu lagi.
 • Sekiranya anda sudah mempunyai pasangan, pastikan keputusan untuk melakukan kontrasepsi vasektomi telah disetujui mengikut perjanjian dengan pasangan
 • Setelah menjalani vasektomi, sangat sukar untuk membalikkannya, jadi pertimbangkan semua pilihan untuk menggunakan kaedah kontraseptif lain
 • Doktor boleh menolak permintaan anda untuk vasektomi sekiranya doktor tidak percaya bahawa prosedur tersebut dilakukan tanpa persetujuan pasangan anda atau didapati telah berbohong semasa kaunseling.

Syarat yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan vasektomi

Selepas kaunseling, sebelum menjalankan prosedur vasektomi. Doktor akan memberikan beberapa pantang larang untuk anda lakukan, seperti:

 • Berhenti mengambil aspirin atau ubat penipisan darah selama 7 hari sebelum menjalani prosedur vasektomi
 • Anda mesti membersihkan alat kelamin dan mencukur rambut kemaluan di seluruh skrotum menggunakan pisau cukur sehari sebelum vasektomi.
 • Doktor mungkin meminta anda membawa pakaian ketat yang akan digunakan selepas operasi
 • Doktor akan mengesyorkan agar anda tidak datang sendiri supaya orang lain dapat menemani dan membawa anda pulang selepas pembedahan
 • Elakkan makan makanan berat beberapa hari sebelum pembedahan
 • Ambil ubat khas yang diberikan oleh doktor beberapa jam sebelum melakukan prosedur pembedahan

Prosedur semasa membuat perancangan keluarga vasektomi

Prosedur untuk melakukan kontrasepsi vasektomi biasanya memakan masa lebih kurang 30 minit. Prosedur pembedahan kecil ini dilakukan oleh pakar bedah urologi.

Semasa prosedur, anda akan diberi ubat penenang. Dos dan keperluan ubat penenang ini berdasarkan pada anatomi anda.

Di samping itu, doktor juga akan membaca betapa gugupnya anda, atau sama ada anda memerlukan pembedahan lain pada masa yang sama.

Di ruang prosedur, kawasan skrotum akan dicukur dan dicuci dengan larutan antiseptik. Anestetik tempatan akan disuntik untuk menghilangkan kawasan tersebut.

Namun, anda masih akan merasakan sentuhan, ketegangan pada zakar, dan pergerakan lain. Anestetik tempatan akan menyekat kesakitan semasa prosedur.

Sekiranya anda merasa sakit semasa prosedur, anda boleh memberitahu ahli urologi anda supaya doktor dapat memberikan beberapa anestesia tambahan.

Beberapa kaedah semasa melakukan prosedur perancang keluarga vasektomi

Pembedahan vasektomi KB adalah prosedur pembedahan yang cukup cepat dan agak tidak menyakitkan.

Dalam kebanyakan kes, anda juga boleh pulang pada hari yang sama.

Berikut adalah 2 kaedah prosedur perancang keluarga vasektomi yang biasa dilakukan:

Terdapat 2 jenis vasektomi:

Vasektomi konvensional menggunakan pisau bedah

Pertama, doktor akan membius skrotum dengan anestetik tempatan. Selepas itu, doktor kemudian akan membuat 2 luka kecil di kulit pada setiap sisi skrotum untuk mencapai tiub yang membawa sperma keluar dari testis (vas deferens).

Setiap tiub dipotong dan sebahagian kecil dibuang. Hujung tiub kemudian ditutup, sama ada dengan mengikatnya bersama atau ditutup dengan panas.

Seterusnya, potongan itu dijahit, biasanya menggunakan jahitan yang dapat larut yang akan hilang sendiri dalam masa sekitar seminggu.

Vasektomi tanpa pisau bedah

Pertama, doktor akan membius skrotum dengan anestetik tempatan. Selepas itu, doktor kemudian akan membuat lubang tusukan kecil di kulit skrotum untuk mencapai tiub. Ini bermaksud bahawa doktor tidak perlu memotong kulit dengan pisau bedah.

Tiub kemudian ditutup dengan cara yang sama seperti vasektomi konvensional, sama ada diikat atau ditutup.

Prosedur vasektomi tanpa pisau bedah biasanya akan mengakibatkan pendarahan tetapi tidak memerlukan jahitan.

Walaupun dianggap kurang menyakitkan, prosedur ini dipercayai menyebabkan lebih banyak komplikasi daripada vasektomi konvensional.

Sebelum ini, doktor yang akan melakukan vasektomi akan selalu membincangkan pilihan mana yang terbaik untuk anda.

Keadaan selepas pembedahan KB vasektomi

Selepas prosedur vasektomi, anda mungkin merasa tidak selesa.

Oleh itu, kemungkinan doktor akan memberikan ubat penghilang rasa sakit dalam dos tertentu untuk mengatasi kesakitan yang mungkin timbul.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk dan tidak terkawal, maka anda mungkin mengalami jangkitan atau masalah pasca operasi yang lain.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk, segera hubungi doktor atau ahli urologi anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian selepas prosedur pembedahan:

 • Pulanglah sebaik sahaja anda selesai menjalani prosedur pembedahan
 • Elakkan melakukan hubungan seks atau aktiviti yang memerlukan banyak tenaga
 • Benjolan jinak (granuloma) mungkin muncul, yang terbentuk dari sperma yang bocor dari hujung vas ke tisu skrotum.
 • Sebilangan bengkak dan sakit dapat diatasi dengan bungkus ais di skrotum dan memakai seluar dalam yang menyokong, seperti tali sapu
 • Kebanyakan lelaki akan pulih sepenuhnya dalam masa kurang dari seminggu. Malah ramai lelaki dapat kembali ke aktiviti mereka pada keesokan harinya

Hubungan seksual selepas prosedur perancang keluarga vasektomi

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan menunggu selama 3 bulan atau 20 ejakulasi untuk melakukan hubungan seksual selepas prosedur vasektomi.

Selepas waktu itu, anda harus melakukan analisis air mani susulan untuk memeriksa sperma pada ejakulasi anda.

Namun, jika anda masih mahu melakukan hubungan seks selepas pembedahan sebelum 3 bulan, anda masih boleh melakukannya dengan syarat anda menggunakan kaedah kontraseptif yang lain.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada prosedur vasektomi berjaya atau gagal

Menurut halaman nhs.uk, anda harus menjalani ujian sperma kira-kira 12 minggu selepas prosedur.

Setelah keputusan ujian mengesahkan bahawa air mani anda bebas dari sperma, vasektomi dianggap berjaya dan anda boleh berhenti menggunakan kaedah kontraseptif lain yang anda gunakan selepas pembedahan.

Pada sebilangan lelaki, mungkin memerlukan 2 ujian untuk mengesahkan bahawa prosedur itu berjaya.

Kerana dalam beberapa kes, masih ada lelaki yang mempunyai sejumlah kecil sperma dalam sistem mereka. Walau bagaimanapun, sperma ini tidak bergerak dan cenderung mengandung pasangan.

Faktor-faktor risiko

Sebelum membuat keputusan untuk melakukan kontrasepsi vasektomi, ada baiknya anda mempertimbangkan beberapa risiko yang mungkin anda alami.

Risiko yang paling biasa setelah menjalani kontrasepsi vasektomi adalah terdapat kemungkinan kecil pembalikan kerana vasektomi bersifat kekal.

Walaupun pembalikan kadang-kadang dapat dilakukan, kadar kejayaannya sangat kecil bergantung pada jangka masa pembalikan dikira dari permulaan prosedur pembedahan, seperti:

 • Lebih kurang 75 peratus jika dilakukan setelah 3 tahun
 • 55 peratus jika dilakukan selepas 3 hingga 8 tahun
 • 35 peratus jika dilakukan selepas 9 hingga 19 tahun
 • Kurang dari 10 peratus jika dilakukan setelah 20 tahun

Angka ini berdasarkan jumlah pasangan yang telah melahirkan setelah lelaki itu mengalami vasektomi pembalikan. Di samping itu, kadar kehamilan juga bergantung pada kesuburan pasangan wanita dan lebih rendah jika berumur 40 tahun ke atas.

Dalam beberapa kes, kehamilan masih tidak berlaku setelah pembalikan vasektomi, walaupun sperma terdapat di dalam air mani. Ini kerana sperma anda mungkin kurang bergerak selepas prosedur daripada sebelumnya.

Kesan sampingan

Sama seperti prosedur pembedahan yang lain, kontrasepsi vasektomi juga mempunyai kesan sampingan yang biasa seperti:

 • Darah muncul dalam air mani
 • Mengalami lebam ke skrotum
 • Jangkitan di tempat pembedahan
 • Kesakitan atau ketidakselesaan ringan
 • Mengalami bengkak
 • Kawalan kelahiran vasektomi tidak melindungi anda daripada jangkitan kelamin (IMS)

Komplikasi

Dalam beberapa kes, prosedur melakukan vasektomi juga dapat menyebabkan beberapa masalah serius sebagai bentuk komplikasi, seperti:

Hematoma

Mempunyai hematoma atau gumpalan yang terbentuk di skrotum. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan dan pembengkakan, dan mungkin perlu dikeluarkan secara pembedahan.

Granuloma sperma

Keadaan ini boleh berlaku apabila sperma mula bocor keluar dari vas deferens dan berkumpul di tisu sekitarnya dan berkembang menjadi gumpalan.

Benjolan ini biasanya agak kecil, tetapi boleh menyebabkan kerengsaan yang teruk dan mungkin memerlukan pembedahan.

Jangkitan

Anda mungkin mempunyai risiko jangkitan selepas vasektomi apabila bakteria memasuki sayatan skrotum. Sekiranya skrotum berwarna merah atau lembut, dan jika terdapat tanda-tanda demam, penting untuk berjumpa doktor.

Kesakitan testis

Keadaan ini mungkin berlaku sejurus selepas pembedahan, atau mungkin bermula beberapa minggu kemudian. Keadaan ini biasanya hanya bertahan dalam masa yang singkat.

Namun, jika anda mengalami kesakitan yang berterusan, ia mungkin disebabkan oleh saraf yang terjepit. Keadaan ini biasanya memerlukan pembedahan lebih lanjut.

Testis terasa kenyang

Sebilangan lelaki mungkin merasakan bahawa buah zakarnya "penuh" kerana bilangan sperma yang banyak disimpan. Tetapi anda tidak perlu risau, biasanya keadaan ini akan berlalu dalam beberapa minggu, kerana tubuh akan mula menghasilkan lebih sedikit sperma selepas prosedur pembedahan.

Kos melaksanakan prosedur perancang keluarga vasektomi

Kos menjalani prosedur vasektomi berbeza bergantung pada hospital tempat anda melakukan pembedahan. Biasanya bayaran yang anda perlukan berkisar antara Rp 1.300.000 hingga Rp18.000.00.

Sangat disarankan agar anda memberikan bayaran tambahan sekitar 20 hingga 30 peratus dari bayaran yang diperlukan. Bayaran tambahan ini akan diperlukan sekiranya terdapat keperluan tambahan yang tidak dijangka.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!