Kesihatan

Peyronie's Sundries, Penyakit-penyakit yang mudah dijangkiti Orang Tua

Memasuki usia tua menjadikan lelaki mudah diserang penyakit, salah satunya adalah penyakit Peyronie. Selain faktor usia, terdapat juga beberapa sebab lain yang perlu diperhatikan.

Berikut adalah ulasan mengenai penyakit Peyronie pada lelaki tua!

Apakah penyakit Peyronie?

Lancarkan penjelasan halaman Garis KesihatanPenyakit Peyronie adalah keadaan di mana seorang lelaki tua mempunyai penis yang melengkung dan mengalami kesukaran untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi.

Walaupun zakar melengkung tidak semestinya menunjukkan masalah, orang dengan penyakit Peyronie mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan hubungan seks. Ini sering menyebabkan kegelisahan dan ketidakselesaan.

Penyebab penyakit Peyronie

Dipetik dari Klinik Mayo, penyebab penyakit ini sebahagian besarnya tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan boleh berkembang selepas trauma pada zakar. Ini boleh menyebabkan pendarahan dan penumpukan tisu.

Walaupun kecederaan boleh menjadi penyebab keadaan dalam beberapa kes, ia sering berlaku tanpa kejadian traumatik.

Faktor risiko penyakit Peyronie

Seperti yang dilaporkan Garis Kesihatan, genetik dan usia sangat disyaki berperanan dalam penyakit Peyronie. Keadaan ini boleh menjadi genetik dan berlaku dalam keluarga, memberikan kecenderungan genetik kepada beberapa orang.

Perubahan tisu menyebabkan kecederaan lebih mudah dan penyembuhan lebih perlahan seiring bertambahnya usia. Keadaan seperti ini menjadikan mereka yang mengalaminya mempunyai risiko yang lebih besar untuk memburukkan lagi penyakit.

Gejala penyakit Peyronie

Gejala penyakit Peyronie boleh muncul secara tiba-tiba atau bahkan berkembang secara beransur-ansur, seperti:

 • Bentuk zakar melengkung: Keadaan zakar boleh melengkung ke atas, bawah, atau ke satu sisi
 • Tisu parut muncul di bawah lapisan kulit zakar: Kehadiran plak yang terasa seperti benjolan atau tisu padat ke sentuhan
 • Memendekkan zakar: Sekiranya seseorang menghidap penyakit Peyronie boleh menyebabkan zakar menjadi pendek
 • Disfungsi ereksi: Seseorang yang menderita penyakit Peyronie akan menghadapi masalah untuk ereksi dan mengekalkannya
 • Permulaan kesakitan pada zakar: Kesakitan ini tidak hanya dirasakan ketika zakar dalam keadaan tegak, tetapi juga akan muncul ketika zakar tidak

Bolehkah penyakit Peyronie berlaku pada lelaki muda?

Jawapannya adalah ya. Penyakit ini biasanya berlaku pada orang pertengahan umur, tetapi boleh berlaku pada mereka yang berusia 20-an. Penyelidikan menunjukkan 8 hingga 10 peratus mereka yang menghidap penyakit Peyronie berusia di bawah 40 tahun.

Kebanyakan orang yang masih muda dan menghidap penyakit Peyronie akan mengalami simptom seperti ereksi yang menyakitkan. Mereka sering memerlukan campur tangan perubatan kerana penyakit akut. Kurang daripada 21 peratus pesakit yang dikaji mempunyai sejarah disfungsi ereksi.

Komplikasi penyakit Peyronie

Selain kegelisahan atau tekanan, keadaan ini boleh menyebabkan anda dan pasangan mengalami masalah dalam hubungan seksual. Kesukaran mencapai atau mengekalkan ereksi menyukarkan anda melakukan hubungan seksual.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala penyakit Peyronie seperti di atas, sangat disyorkan untuk mendapatkan rawatan atau berjumpa doktor.

Baca juga: Disfungsi Ereksi kerana Diabetes Bukan Baru, Lelaki Mesti Memahami Fakta Di Sini!

Rawatan untuk penyakit Peyronie

Menurut penjelasan mengenai Garis Kesihatan Terdapat dua cara untuk merawat penyakit Peyronie. Antaranya mengambil beberapa ubat yang telah diluluskan dan melakukan pembedahan atau pembedahan.

Ubat untuk peyronie

Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat yang disuntik ke dalam zakar anda atau bahkan memerlukan pembedahan jika anda mengalami lebih banyak kesakitan atau kelengkungan zakar dari masa ke masa.

Hanya satu ubat, clostridium histolyticum (Xiaflex), yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA). Begitu seperti yang dilaporkan Garis Kesihatan.

Ubat ini diluluskan untuk digunakan pada orang yang zakarnya melengkung lebih dari 30 darjah semasa ereksi. Dua jenis ubat lain yang mungkin diresepkan adalah:

 • Verapamil suntikan, yang biasanya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi
 • Suntikan interferon, yang membantu memecahkan tisu berserabut

Semasa mengambil beberapa ubat di atas, sangat disarankan agar anda mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat, seperti:

 • Berhenti merokok
 • Kurangkan pengambilan alkohol
 • Hentikan penyalahgunaan dadah
 • Bersenam secara berkala

Pembedahan untuk Peyronie

Pembedahan adalah jalan terakhir dalam kes kecacatan zakar yang teruk. Anda mesti menunggu sekurang-kurangnya setahun sebelum benar-benar menjalani pembedahan untuk merawat penyakit Peyronie. Penyelesaian pembedahan merangkumi:

 • Memendekkan sisi yang tidak terjejas
 • Panjangkan bahagian tisu parut
 • Implan zakar

Peluang berisiko lebih tinggi mengalami disfungsi ereksi. Memendekkan sisi yang tidak terjejas digunakan apabila kelengkungan tidak terlalu parah.

Salah satu jenis pemendekan adalah prosedur yang disebut nesbit plating. Dalam prosedur ini, doktor membuang atau membuang lebihan tisu di bahagian yang lebih panjang. Ini akan menjadikan bentuk zakar lebih lurus dan lebih pendek.

Demikianlah tinjauan mengenai penyakit Peyronie yang perlu anda ketahui. Ingat, jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya anda mengesyaki anda menghidap penyakit ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!