Kesihatan

5 Khasiat Temu Ireng untuk Kesihatan yang Anda Perlu Tahu

Faedah bertemu ireng sangat pelbagai. Tumbuhan ini biasanya digunakan sebagai ubat herba untuk membantu meningkatkan selera makan pada anak-anak. Ayuh, ketahui mengenai faedah lain temu ireng di sini.

Baca juga: 5 Khasiat Buah Areca Muda untuk Kesihatan, Juga Kenali Kesan Sampingannya

Kandungan khasiat temu ireng

jumpa ireng (Curcuma aeruginosa Roxb) adalah salah satu tanaman keluarga Zingiberaceae. Tumbuhan ini berasal dari Myanmar, dan banyak terdapat di negara-negara Asia lain, seperti Kemboja, Vietnam, Malaysia, Thailand, ke Indonesia.

Tumbuhan ini mempunyai batang hijau yang khas, dengan panjang batang sekitar 50cm. Ketinggian tanaman ini yang juga dikenali sebagai halia merah jambu dan biru boleh mencapai 200 cm.

Temu ireng sendiri telah lama digunakan sebagai ramuan dalam perubatan tradisional, biasanya penggunaannya diperoleh melalui rimpang. Rimpang temu ireng mengandungi saponin, resin, flavonoid, minyak pati, dan kurkuminoid.

Manfaat bertemu ireng untuk kesihatan

Manfaat bertemu ireng untuk kesihatan sangat pelbagai. Manfaat yang dimiliki oleh temu ireng itu sendiri tidak dapat dipisahkan dari isi kandungannya. Nah, berikut adalah beberapa faedah temu ireng yang perlu anda ketahui.

1. Mempunyai sifat antibakteria

Kandungan minyak pati yang terdapat dalam temu ireng mempunyai banyak manfaat, salah satunya adalah sebagai antibakteria terhadap bakteria Staphylococcus aureus dan E coli.

Melancarkan dari halaman Jabatan Kesihatan, Staphylococcus aureus Ia adalah penyebab utama jangkitan kulit dan tisu lembut, seperti abses atau selulitis. Sementara bakteria E coli adalah sejenis bakteria yang biasanya hidup di dalam usus.

Sebilangan besar jenis E.coli tidak berbahaya dan dapat membantu mengekalkan saluran pencernaan yang sihat. Walau bagaimanapun, beberapa ketegangan boleh menyebabkan cirit-birit.

2. Menambah selera makan

Salah satu faedah temu ireng yang paling terkenal adalah sebagai penambah selera makan.

Penyelidik melakukan penyelidikan mengenai kombinasi terapi urut dengan temu ireng herba untuk meningkatkan selera makan pada anak usia sekolah.

Hasilnya, terapi urut kanak-kanak dengan penyediaan temu ireng herba dapat meningkatkan selera makan pada anak-anak. Hasil ini dilihat dari peningkatan jumlah kalori yang dimakan dan kenaikan berat badan.

Baca juga: Faedah Ajaib Cendawan Tiram: Jaga Kekebalan dan Kesihatan Hati!

3. Melegakan batuk dan sesak nafas

Dilaporkan dari GlobinmedSecara tradisional, temu ireng juga digunakan untuk melegakan batuk dan sesak nafas. Namun, tidak ada bukti kuat untuk membuktikan keberkesanan temu ireng terhadap batuk dan sesak nafas.

4. Mengatasi kebotakan

Manfaat lain dari tumbuhan ini dapat membantu mengatasi kebotakan. Kajian terhadap 87 lelaki dengan androgenetik alopecia (AGA) menjalankan ujian keberkesanan temu ireng terhadap rawatan alopecia androgenetik.

Dalam kajian ini, peserta ditugaskan secara rawak untuk menerima temu ireng, minoxidil atau ubat pertumbuhan rambut, serta gabungan ekstrak heksana temu ireng dan minoxidil atau plasebo, dua kali sehari selama 6 bulan.

Keberkesanannya dilihat dari jumlah pertumbuhan rambut di kawasan yang disasarkan serta penilaian subjektif pesakit mengenai pertumbuhan rambut dan keguguran rambut.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kombinasi ekstrak hekasana temu ireng dengan minoxidil dapat memperlambat keguguran rambut sambil meningkatkan pertumbuhan rambut.

5. Sebagai antioksidan

Seperti yang diketahui umum, salah satu bahan yang terdapat dalam tumbuhan yang sering digunakan sebagai herba adalah flavonoid. Flavonoid sendiri dapat berfungsi sebagai antioksidan dan antimikroba.

Sebagai tambahan kepada manfaat yang disebutkan di atas, rimpang temu ireng juga dipercayai mempunyai sifat untuk melancarkan postpartum setelah melahirkan, membantu merawat penyakit kulit tertentu, seperti kudis, mengatasi kolik, sariawan dan cacing usus.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut diperlukan mengenai faedah ini untuk membuktikan keberkesanan temu ireng.

Manfaat bertemu ireng banyak, tetapi jangan menggunakannya dengan sembarangan

Temu ireng adalah salah satu tanaman herba yang mempunyai manfaat kesihatan dan telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Biasanya, temu ireng diproses sebagai ubat herba.

Harus diingat bahawa rimpang temu ireng mempunyai rasa pahit dan aroma khas. Kerana mempunyai rasa pahit, pengambilan temu ireng dapat dicampurkan dengan bahan semula jadi yang dapat mengurangkan rasa pahit.

Walaupun diyakini dapat merawat keadaan tertentu, masih banyak penelitian yang diperlukan untuk membuktikan manfaat temu ireng dalam perubatan.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan temu ireng sebagai sokongan untuk rawatan perubatan, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, ya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan anak? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!