Kesihatan

Ketahui Mumps, sebab dan rawatannya

Gondok adalah keadaan di mana kelenjar tiroid membesar. Penyakit ini boleh diubati secara perubatan atau menggunakan gondok semula jadi.

Terdapat pelbagai bentuk gondok, beberapa di antaranya disebabkan oleh kekurangan yodium, penyakit Graves, penyakit Hashimoto, dan barah tiroid.

Walaupun kelihatan mengerikan, gondok biasanya tidak menyakitkan, tetapi jika sangat besar, ia boleh mencetuskan batuk yang menjengkelkan dan sukar menelan dan bernafas.

Gejala gondok itu sendiri bergantung pada tahap tiroid dalam darah, iaitu rendah, normal, atau meningkat. Sekiranya tahap tiroid meningkat (hipertiroidisme), gondok boleh mencetuskan kegelisahan, berdebar-debar, hiperaktif, berpeluh berlebihan, kepekaan terhadap panas, dll.

Sementara itu, dalam kes penurunan tahap tiroid (hipotiroidisme), gondok boleh mencetuskan gejala seperti kepekaan terhadap selesema, sembelit, pelupa, perubahan keperibadian, kenaikan berat badan, dan keguguran rambut.

Walaupun boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, terdapat beberapa faktor risiko yang menjadikan gondok ini lebih umum, termasuk:

 • Wanita

Wanita terdedah kepada gangguan tiroid sehingga terdedah kepada gondok.

 • Umur

Goiter lebih kerap berlaku selepas usia 40 tahun.

 • Sejarah penyakit

Sejarah penyakit atau sejarah keluarga penyakit autoimun meningkatkan risiko mendapat gondok.

 • Kehamilan dan menopaus

Gangguan tiroid adalah perkara biasa semasa kehamilan dan menopaus.

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Ubat jantung yang mengandungi amiodarone dan ubat psikiatri yang mengandungi litium meningkatkan risiko terkena gondok.

 • Pendedahan sinaran

Sekiranya anda pernah menjalani terapi radiasi ke leher atau dada, atau terkena radiasi di kemudahan nuklear, ujian nuklear, atau kecelakaan, anda berisiko lebih besar terkena penyakit gondok.

Sekiranya gondok muncul, disarankan berjumpa doktor untuk menentukan tahap hormon tiroid dan mengetahui penyebab gondok.

Sekiranya penyebabnya adalah kekurangan yodium, cara untuk melakukannya adalah dengan mengambil gondok semula jadi yang mudah dijumpai di rumah, iaitu garam beryodium.

Penggunaan garam beryodium pada orang dewasa umumnya memerlukan 150 mikrogram sehari. Semasa wanita hamil dan menyusui memerlukan 200 mikrogram setiap hari.

Makanan tinggi yodium yang perlu dimakan untuk penghidap gondok adalah:

 • Ikan
 • Telur
 • Kacang tanah
 • Daging
 • Roti
 • Produk tenusu
 • Rumpai laut

Dalam kes lain, gondok boleh berlaku akibat hipertiroidisme. Untuk mengelakkan pertumbuhan gondok akibat hipertiroidisme, doktor biasanya menasihatkan anda untuk mengambil diet garam beriodium rendah sebelum mengambil rawatan.

mengikut Persatuan Tiroid AmerikaPada diet rendah yodium, anda harus mengelakkan makanan seperti garam beryodium, makanan laut, susu, unggas dan daging sapi, roti, pasta, dan kuning telur. Anda juga harus mengelakkan makanan berasaskan soya seperti tauhu, susu kedelai, kicap, dan kacang soya.

Harus diingat bahawa rawatan gondok mesti disesuaikan mengikut pemeriksaan. Berdasarkan pemeriksaan fizikal dan sokongan (pemeriksaan darah hormon tiroid), doktor akan memberikan rawatan bergantung kepada tahap hormon tiroid dalam darah.

Rawatan boleh berupa pemberian ubat pengganti hormon, radiasi atau pembedahan jika pemeriksaan memerlukan tindakan seperti itu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.