Kesihatan

Jangan Mengira Kencing Tidak Lengkap, Inilah 5 Faktor Yang Menyebabkan Itu!

Kencing tidak lengkap boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari keadaan perubatan tertentu hingga jangkitan. Keadaan ini mesti mendapat rawatan yang betul. Adakah ini berbahaya? Bagaimana mengatasinya?

Agar anda lebih memahami keadaan ini, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Sakit Yang Sering Semasa Kencing? Mari Ketahui Gejala Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita!

Ketahui mengenai pengekalan kencing

Kencing tidak lengkap boleh disebabkan oleh suatu keadaan, iaitu pengekalan kencing. Pengekalan kencing adalah keadaan yang boleh menyukarkan seseorang mengosongkan pundi kencing sepenuhnya, walaupun penuh.

Ini boleh menyebabkan seseorang merasa ingin membuang air kecil sepanjang masa. Keadaan ini boleh berlaku pada lelaki atau wanita. Tetapi ia sering berlaku pada lelaki, terutama dengan usia.

Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa keadaannya 10 kali lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Apakah gejala pengekalan kencing?

Pundi kencing adalah tempat menyimpan air kencing. Air kencing terdiri daripada sisa yang disaring dari darah oleh buah pinggang. Setelah ditapis, air kencing kemudian bergerak ke pundi kencing.

Di dalam pundi kencing, air kencing menunggu sehingga tiba masanya untuk bergerak melalui uretra, kemudian dikeluarkan oleh badan.

Gejala membuang air kecil tidak dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu pengekalan kencing akut dan kronik. Untuk anda lebih memahami, berikut adalah penjelasan masing-masing.

1. Pengekalan kencing akut

Pengekalan kencing akut boleh menyebabkan seseorang merasa ingin membuang air kecil, tetapi sama sekali tidak dapat membuang air kecil. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian bawah perut.

2. Pengekalan kencing kronik

Pengekalan kencing kronik boleh berlaku dalam jangka masa yang panjang. Seseorang boleh membuang air kecil, tetapi pundi kencing tidak kosong sepenuhnya atau kencing tidak lengkap. Pada mulanya, keadaan ini mungkin tidak menimbulkan gejala.

Apa yang menyebabkan kencing tidak lengkap?

Berikut adalah beberapa penyebab kencing tidak lengkap yang perlu diperhatikan.

1. Aliran air kencing tersekat

Apa-apa yang menyekat aliran air kencing dari pundi kencing boleh menyebabkan pengekalan kencing, baik akut atau kronik. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan aliran air kencing terhalang, termasuk:

 • ketegangan uretra
 • Terdapat jisim atau barah di pelvis atau usus
 • Sembelit teruk
 • Gumpalan darah dari pendarahan di pundi kencing
 • Keradangan uretra

2. Ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa ubat yang membuat pundi kencing kurang dapat membuang air kecil. Ini boleh menjadi penyebab kencing yang tidak lengkap. Sebilangan ubat ini, contohnya:

 • Antihistamin
 • Pseudoephedrine
 • Antipsikotik
 • Beberapa antidepresan
 • Relax otot (relaksan otot)

3. Gangguan saraf

Untuk membuang air kecil, isyarat dari otak mesti melalui saraf tunjang dan saraf sekitarnya ke otot pundi kencing dan sfingter. Sekiranya satu atau lebih isyarat saraf ini tidak berfungsi, ia boleh menyebabkan pengekalan kencing.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan masalah saraf di pundi kencing termasuk:

 • strok
 • Diabetes
 • Kecederaan pada otak atau saraf tunjang
 • Sklerosis berbilang

4. Jangkitan

Pada lelaki, jangkitan prostat boleh menyebabkan pembengkakan. Ini boleh menyebabkan kelenjar prostat menekan uretra, menyekat aliran air kencing. Demikian seperti yang dipetik dari Klinik Cleveland.

Sebaliknya, jangkitan saluran kencing (UTI) juga boleh menyebabkan pembengkakan uretra atau kelemahan pundi kencing. Kedua-dua faktor ini boleh menyebabkan kencing tidak lengkap.

5. Operasi

Pembedahan, terutamanya pembedahan penggantian sendi atau pembedahan pada tulang belakang, juga boleh menyebabkan kencing tidak lengkap sementara.

Satu kajian menunjukkan bahawa seseorang yang menjalani pembedahan penggantian sendi 1.5 kali lebih mungkin mengalami pengekalan kencing berbanding dengan pembedahan lain. Tekanan darah tinggi atau diabetes juga boleh meningkatkan risiko.

Baca juga: Senarai Punca Kencing Berdarah: Dari Kanser hingga Penyakit Ginjal

Adakah kencing tidak berbahaya?

Anda perlu tahu bahawa keadaan ini perlu diperhatikan. Berdasarkan Garis KesihatanDalam kes pengekalan kencing akut, ia boleh berlaku secara tiba-tiba dan boleh mengancam nyawa. Ini mesti mendapatkan rawatan perubatan segera.

Bukan itu sahaja, pengekalan kencing kronik jika tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi. Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami keadaan ini atau mengalami gejala lain, seperti:

 • Kekerapan membuang air kecil meningkat, 8 atau lebih kali sehari
 • Kesukaran semasa membuang air kecil
 • Aliran air kencing yang lemah
 • Mengalami inkontinensia kencing, atau perasaan kuat untuk membuang air kecil segera diikuti oleh ketidakupayaan untuk berhenti membuang air kecil
 • Ketidakselesaan di pelvis atau bahagian bawah perut

Cara mengatasi kencing yang tidak lengkap

Rawatan untuk keadaan ini disesuaikan dengan gejala yang berterusan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi pengekalan kencing yang perlu anda ketahui:

1. Pengekalan kencing akut

Pengekalan kencing akut adalah keadaan kecemasan perubatan, dan kateter pundi kencing boleh dimasukkan untuk mengalirkan air kencing. Mengosongkan pundi kencing akan membuatkan seseorang berasa lebih sihat dan mencegah komplikasi.

Sebaliknya, doktor juga akan segera merawat penyebab berlakunya pengekalan kencing.

2. Pengekalan kencing kronik

Sementara itu, rawatan dalam kes pengekalan kencing kronik boleh merangkumi:

Kateterisasi

Kateterisasi bertujuan untuk membantu mengeluarkan air kencing dari pundi kencing, kecuali penyebab penahan air kencing dapat diatasi dengan segera.

Cystoscopy

Cystoscopy adalah kaedah yang digunakan untuk memeriksa keadaan pundi kencing dan saluran kencing. Kaedah ini dapat membantu mengeluarkan batu atau benda asing dari pundi kencing dan uretra.

Ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa ubat yang dapat membantu merawat keadaan ini, seperti antibiotik atau ubat lain untuk merawat jangkitan saluran kencing, prostatitis, atau sistitis.

Bukan hanya itu, ubat-ubatan yang dapat melonggarkan otot sfingter uretra dan kelenjar prostat juga dapat membantu merawat keadaan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!