Kesihatan

keputihan

Keputihan adalah keadaan biasa yang boleh mempengaruhi wanita di seluruh dunia. Walaupun pada umumnya keadaan ini bukan penyakit yang serius, mungkin pada beberapa wanita keputihan adalah tanda jangkitan.

Sekiranya jangkitan, keadaan ini boleh menyebabkan lendir berbau, gatal, menyebabkan keadaan tidak selesa pada beberapa wanita.

Apa itu keputihan?

Keputihan adalah keadaan di mana terdapat lendir keputihan, kekuningan, atau kehijauan di dalam vagina. Ini boleh menjadi keadaan normal, tetapi juga boleh menjadi tanda jangkitan atau keadaan lain.

Dalam keadaan normal, bermanfaat bagi tubuh untuk mengekalkan faraj yang sihat dan membersihkan mikroorganisma berbahaya.

Selain itu, juga untuk membuang sel mati dari saluran pembiakan, menjaga keseimbangan kimia dan mengekalkan kelenturan otot vagina.

Namun, semasa jangkitan, lendir akan muncul dalam jumlah yang lebih besar dan berubah warna dan bau busuk dan menyengat.

Pembuangan lendir ini boleh berlaku dalam beberapa bulan hingga setahun dalam keadaan normal. Keputihan semasa kehamilan adalah normal sehingga sebelum kelahiran.

Baca juga: Gatal yang kerap boleh menjadi tanda keputihan, mari ketahui penyebabnya

Apa yang menyebabkan keputihan?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan keputihan pada wanita, termasuk:

 • Pertumbuhan bakteria pada faraj
 • Ketidakseimbangan pH faraj
 • pengambilan makanan ringan berlebihan
 • Pengambilan makanan berminyak, pedas dan tidak sihat secara berlebihan
 • Ketidakseimbangan hormon
 • Kelewatan berlebihan dalam aktiviti seksual
 • Mengikuti diet dan gaya hidup yang tidak betul semasa kitaran haid
 • Tidak menjaga kebersihan faraj
 • Mengambil alkohol dan merokok
 • Penggunaan antibiotik
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran
 • Menghidap diabetes
 • Sistem kekebalan tubuh menurun, misalnya dalam keadaan penyakit HIV
 • Terdapat kerengsaan di dalam atau di sekitar faraj

Sekiranya jangkitan berlaku, kemungkinan disebabkan oleh adanya mikroorganisma berikut:

1. Cendawan

Candida, sejenis jamur yang merupakan sebahagian daripada flora normal kulit manusia tetapi juga boleh menyebabkan jangkitan.

2. Bakteria Gardnerella

Mikroorganisma ini tergolong dalam jenis bakteria yang dijumpai secara normal di saluran kemaluan wanita yang menjadi penyebab vaginosis bakteria.

3. Parasit Trichomonas

Merupakan sejenis protozoa, organisma yang terdiri daripada satu sel. Jangkitan parasit ini sering menyebabkan ketahanan terhadap rawatan.

Sekiranya anda mengalami keadaan keputihan, anda perlu menjalani diagnosis klinikal untuk mengetahui sebabnya, mengapa anda mengalami keadaan ini. Mengetahui sebab yang muncul dapat membantu doktor menentukan jenis rawatan yang sesuai.

Rawatan secara amnya bertujuan untuk menghilangkan penyebab yang mendasari dan biasanya anda juga akan diberi ubat antimikroba oleh doktor anda.

Bagaimana mengatasi dan merawat keputihan?

Apabila anda mengalami keputihan yang gatal dan berlebihan, anda harus mengatasinya dengan langkah-langkah berikut:

 1. Sentiasa menjaga kawasan kemaluan agar tetap kering
 2. Jangan hanya menggunakan pembersih alat kelamin wanita. Anda harus segera meminta doktor untuk produk yang tepat
 3. Tidak digalakkan menggunakan semburan, pewangi, atau serbuk kebersihan di kawasan kemaluan
 4. Pengambilan yogurt
 5. Pakai seluar kapas, elakkan seluar yang terlalu ketat
 6. Setelah membuang air kecil, bersihkan vagina dari depan ke belakang, supaya bakteria tidak memasuki vagina
 7. Sekiranya keputihan yang tidak normal berlangsung lebih dari seminggu, terutamanya jika disertai dengan luka, gatal, bengkak, berjumpa doktor dengan segera

Apakah ubat yang biasa digunakan?

Terdapat beberapa pilihan ubat yang boleh anda gunakan untuk merawat keputihan yang gatal, mulai dari yang semula jadi hingga perubatan.

Ubat keputihan semula jadi

Sebelum memutuskan untuk menjalani rawatan perubatan, terdapat beberapa ubat semula jadi yang dapat membantu mengurangkan atau merawat gejala keputihan. Rawatan yang boleh dipilih termasuk:

1. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh Ia mempunyai sifat antibakteria dan antijamur yang kuat yang dapat membantu merawat keputihan yang berbau yang disebabkan oleh bakteria. Rawatan boleh dilakukan dengan mencairkan minyak pokok teh dengan minyak pembawa seperti minyak kelapa, badam manis, atau minyak zaitun.

Menurut hasil kajian Kemoterapi Ejen Antimikrobial, minyak pokok teh terbukti dapat mengatasi aduan bau dan gatal-gatal pada organ intim.

2. Bawang putih

Bawang putih mempunyai sifat antibakteria yang kuat dan telah lama digunakan sebagai ubat rumah untuk vaginosis bakteria.

Menurut penyelidikan Iran Bulan Sabit Merah Med J pada tahun 2014, membuktikan bahawa pengambilan tablet suplemen bawang putih boleh menjadi pilihan untuk merawat vaginosis bakteria.

3. Yogurt

Yogurt adalah probiotik semula jadi. Ini bermakna ia mempunyai banyak bakteria sihat di dalamnya. Makan yogurt dapat membantu menambah bakteria sihat ke dalam badan.

Ini membantu mewujudkan keadaan bakteria yang seimbang di dalam vagina, dan dapat membantu melawan bakteria jahat yang mencetuskan keputihan yang gatal.

Baca juga: Cara mengatasi keputihan yang tidak normal dengan betul

Ubat keputihan di farmasi

Dalam keadaan normal, keputihan tidak memerlukan rawatan perubatan. Keadaan ini dapat diatasi dengan membersihkan kawasan wanita secara berkala dan membuat perubahan gaya hidup yang sesuai.

Walaupun keadaan tidak normal memerlukan rawatan perubatan agar tidak mengganggu aktiviti dan menghilangkan keadaan tidak selesa yang disebabkan oleh keputihan.

Bagaimana untuk mengelakkan keputihan?

Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan faraj yang boleh menyebabkan keputihan yang tidak normal, iaitu:

1. Menjaga kebersihan faraj

Anda boleh mencuci vagina dengan kerap menggunakan sabun ringan dan air bersih.

2. Perhatikan kandungan sabun pembersih vagina

Pada masa ini, terdapat banyak produk pembersih vagina, tetapi anda harus memperhatikan isinya. Jangan sekali-kali menggunakan sabun dengan wangian dan peluntur. Elakkan juga mandi dengan busa yang terlalu banyak untuk membersihkan kawasan faraj.

3. Bersihkan kawasan faraj ke arah yang betul

Sentiasa bersihkan kawasan faraj dari depan ke belakang untuk mengelakkan bakteria memasuki faraj dan menyebabkan jangkitan.

4. Pilih seluar dalam yang sesuai

Sebaiknya anda memakai seluar dalam kapas 100 peratus, dan elakkan pakaian yang terlalu ketat.

5. Lakukan pemeriksaan berkala

Mungkin ini masih terasa pantang bagi anda. Tetapi pemeriksaan kesihatan vagina secara rutin sangat disarankan untuk dilakukan, untuk mengesan lebih awal jika terdapat jangkitan atau kelainan di kawasan wanita.

Diagnosis dan pemeriksaan keputihan gatal

Doktor akan mengemukakan pelbagai soalan untuk membantu menentukan punca keadaan ini. Ini termasuk soalan mengenai penggunaan antibiotik, pasangan seksual, gejala menopaus dan diabetes dan perubahan dalam kesihatan atau gaya hidup.

Pemeriksaan juga dapat dilakukan dengan melihat keadaan cecair yang keluar ketika mengalami keadaan ini, berikut adalah penjelasan:

1. Cecair coklat disertai dengan darah

Keadaan ini disebabkan oleh kitaran haid yang tidak teratur. Keadaan ini boleh menjadi tanda kes yang lebih serius seperti barah rahim atau serviks.

2. Cecair kelabu atau kuning

Sekiranya keputihan gatal diikuti dengan keputihan berwarna kelabu atau kuning, biasanya disebabkan oleh gonorea. Biasanya keadaan ini diikuti oleh gejala lain seperti pendarahan semasa haid dan sakit pelvis.

3. Cecair kuning atau hijau dengan bau yang menyakitkan

Keadaan ini adalah tanda komplikasi penyakittrichomoniasis. Dalam kes ini, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin berlaku, seperti sakit dan gatal ketika membuang air kecil.

4. Cecair putih, pekat dan berbau

Pelepasan gatal diikuti dengan keputihan yang berwarna putih, tebal dan berbau boleh menjadi tanda bahawa terdapat jangkitan yis di dalam vagina. Secara amnya, faraj juga mengalami pembengkakan, gatal-gatal dan sakit ketika melakukan hubungan seksual.

5. Cecair merah jambu

Secara amnya, jenis cecair ini berlaku setelah seorang wanita melahirkan.

6. Cecair putih, kelabu atau kuning dengan bau yang menyakitkan

Penyakit ini biasanya disebabkan oleh vaginosis bakteria. Gejala lain yang boleh menyerang seseorang dengan keadaan ini adalah gatal, terbakar, kemerahan dan bengkak di kawasan faraj.

Itulah beberapa perkara penting mengenai keputihan yang harus anda ketahui. Walaupun ia adalah keadaan biasa, keputihan gatal juga boleh menjadi tanda jangkitan pada organ pembiakan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!