Kesihatan

Selalunya Rasa Pening, Ketahuilah Berikut adalah Beberapa Makanan Yang Menyebabkan Vertigo!

Makanan yang menyebabkan vertigo harus dielakkan untuk mengurangkan risiko berulang dan ketidakselesaan dengan gejala yang berkaitan. Ya, vertigo sendiri terkenal dengan gejala umum dalam bentuk sensasi berputar dan pening yang kuat.

Walaupun ubat untuk vertigo tersedia, beberapa langkah berjaga-jaga juga perlu diambil. Baiklah, untuk mengetahui makanan yang lebih lengkap yang menyebabkan vertigo, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Manfaat Kurma untuk Wanita Hamil, Mencegah Anemia dan Kecacatan Kelahiran pada Bayi

Makanan apa yang menyebabkan vertigo?

Dilaporkan dari Medical News Hari ini, vertigo adalah rasa pening dan berputar yang biasanya berlaku dengan atau tanpa pergerakan. Ini disebabkan ketika otak merasakan tubuh tidak seimbang sedangkan sebenarnya tidak.

Apabila merasa pening, seseorang harus segera duduk untuk mengurangkan kemungkinan terluka jika mereka jatuh. Biasanya, vertigo adalah gejala keadaan perubatan yang mendasari atau beberapa keadaan yang berbeza.

Vertigo kadang-kadang berlaku hanya sekali, tetapi bagi sesetengah orang ia juga boleh berulang sehingga penyebabnya ditentukan. Untuk memudahkan penyembuhan, berikut adalah beberapa makanan yang menyebabkan vertigo yang perlu dielakkan.

Makanan yang mencetuskan keradangan

Keradangan memainkan peranan penting sebagai komponen patogenesis yang juga berlaku untuk gangguan telinga dalam. Makanan yang cenderung mencetuskan keradangan termasuk makanan goreng, roti dan pastri, dan daging olahan.

Makanan tinggi gula

Makanan penyebab vertigo lain yang perlu dielakkan adalah jika mempunyai kandungan gula yang cukup tinggi. Kandungan gula yang tinggi dalam makanan boleh menyebabkan turun naik jumlah cecair di telinga, menyebabkan vertigo berulang.

Untuk mengurangkan turun naik, pilih gula kompleks yang terdapat dalam kacang, biji, kentang, dan sayur-sayuran. Cuba hilangkan penggunaan makanan yang menggunakan gula meja, gula merah, madu, sirap maple, dan sirap jagung.

Makanan yang mengandungi tiramina

Tyramine adalah asid amino yang diketahui mencetuskan migrain dan keadaan lain yang mencetuskan pening atau vertigo. Beberapa makanan yang mengandung tyramine, seperti hati ayam, daging asap, herring acar, coklat, pisang, dan buah sitrus.

Mempunyai kandungan garam yang tinggi

Salah satu makanan yang menyebabkan vertigo adalah mengandungi kandungan garam yang cukup tinggi. Perlu diingat, garam natrium adalah penyebab utama dalam memburukkan vertigo.

Pengambilan garam boleh menyebabkan pengekalan air berlebihan di dalam badan dan mempengaruhi keseimbangan dan tekanan cecair. Garam berlebihan dalam diet juga boleh mengganggu keseimbangan dalaman.

Sebilangan makanan yang perlu dielakkan seperti kerepek, keju, dan makanan dalam tin. Untuk itu, pilih makanan yang rendah natrium, seperti buah, sayur-sayuran segar, unggas, ikan, dan biji-bijian yang belum diproses.

Bagaimana saya dapat mengelakkan vertigo kembali?

Melakukan pengubahsuaian pada diet anda dapat membantu mengelakkan pemicu vertigo atau mengawal gejala. Selain mengetahui makanan yang menyebabkan vertigo, beberapa pencegahan juga perlu dilakukan, seperti:

Hadkan pengambilan kafein

Kafein dalam kopi, teh, coklat, minuman bertenaga, dan soda dapat meningkatkan sensasi dering di telinga, yang dapat memicu vertigo.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Nutritional Neuroscience pada tahun 2018 mencadangkan penghapusan pengambilan kafein.

Elakkan alkohol

Alkohol diketahui menjadikan pening, rasa keseimbangan, dan loya menjadi lebih teruk jika anda terdedah kepada vertigo. Bukan hanya itu, alkohol juga memberi kesan negatif terhadap metabolisme dengan cara mengeringkan badan yang menjadikan metabolit berbahaya bagi telinga dan otak dalam.

Minuman yang mengandungi alkohol boleh memburukkan vertigo dengan mengubah isi padu dan komposisi cecair di telinga dalam. Anggur merah yang merupakan alkohol diketahui mencetuskan serangan migrain yang boleh menyebabkan pening dan loya.

Elakkan penyahhidratan

Tubuh tidak terhidrasi dengan betul boleh menyebabkan gejala vertigo kambuh. Oleh itu, menghidrasi dapat membantu mengurangkan pening dan masalah keseimbangan yang lain.

Tubuh anda umumnya memerlukan lapan hingga 12 gelas cecair setiap hari. Air adalah pilihan terbaik kerana bebas dari kalori dan kafein sehingga risiko gejala vertigo dapat dielakkan.

Baca juga: Mempunyai Masalah Kecemasan? Ayuh, cuba sebilangan makanan ini

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!