Kesihatan

Jenis Makanan dari Gandum, Sihat dan Menjadi kenyang Lebih Lama

Gandum adalah salah satu bahan makanan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi. Terdapat banyak jenis makanan yang dibuat dari gandum.

Beberapa jenis makanan bijirin yang paling biasa adalah roti, bijirin, dan oatmeal. Selain mengisi, makanan bijirin juga kaya dengan vitamin dan mineral.

Untuk mengetahui apa faedah gandum dan contoh makanannya, mari kita lihat ulasan di bawah!

Kandungan nutrien gandum

Selain terdiri daripada karbohidrat, gandum juga mengandung protein dalam jumlah yang sederhana. Berikut adalah kandungan nutrien yang terdapat dalam 100 gram tepung gandum utuh:

  • Kalori: 340
  • Air: 11 peratus
  • Protein: 13.2 gram
  • Karbohidrat: 72 gram
  • Gula: 0.4 gram
  • Serat: 10.7 gram
  • Lemak: 2.5 gram

Karbohidrat adalah komponen pemakanan utama gandum. Namun, biji-bijian ini mengandung banyak serat, yang dapat menjaga kesihatan sistem pencernaan anda. Protein ini terdapat dalam bentuk gluten.

Baca juga: Serat tinggi, ini adalah faedah kesihatan gandum untuk kesihatan

Vitamin dan mineral dalam gandum

Selain itu, gandum juga mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral, anda tahu. Seperti kebanyakan biji-bijian bijirin, jumlah mineral bergantung pada tanah di mana ia ditanam.

Beberapa contoh vitamin dan mineral dalam gandum adalah selenium, mangan, fosforus, tembaga dan folat.

Jenis produk makanan dari gandum

Sebilangan besar gandum biasanya digiling menjadi tepung dan kemudian digunakan untuk membuat pelbagai makanan. Bermula dari roti, muffin, mi, pasta, biskut, kek, pastri, bijirin, makanan ringan manis dan sedap, dan keropok.

Gandum juga dapat digunakan dalam bentuk lain untuk membuat produk seperti yang dijelaskan di bawah:

1. Melipat, bengkak, dan gandum yang diekstrusi

Biji gandum biasanya juga diproses menjadi kembung. Ketiga-tiga bentuk gandum ini biasanya digunakan untuk membuat bijirin sarapan pagi dan bijirin bar makanan ringan.

2. dedak gandum

Bahan ini biasanya ditambahkan pada biskut, kek, muffin, dan roti untuk meningkatkan kandungan serat makanan. Ia juga kadang-kadang digunakan sebagai ramuan dalam sebilangan bijirin sarapan pagi.

3. Biji gandum (germa Gandum)

Boleh ditambah roti, pastri, penkek dan biskut. Atau boleh ditaburkan pada yogurt, bijirin sarapan pagi atau hidangan buah untuk meningkatkan kandungan vitamin B, mineral, protein, dan serat.

4. Makanan dari semolina gandum

Semolina adalah bahagian kasar dari biji-bijian gandum yang paling sering digunakan untuk membuat pasta.

Gred gandum pilihan untuk diproses menjadi pasta adalah durum. Semolina juga boleh dimasak dengan susu untuk membuat puding.

Selain itu, ia juga boleh digoreng hingga keperangan dan kemudian dicampur dengan gula untuk membuat halva, seperti dimakan di Timur Tengah. Di Yunani, semolina digunakan dalam kuih bakar.

5. Sepupu

Biasa digunakan di Afrika Utara (Maghribi, Algeria, Tunisia, Libya dan Mesir). Couscous dibuat dari butiran semolina yang ditaburkan dengan sedikit air garam dan disapu untuk membuat pelet kecil yang dikukus dan kemudian dikeringkan.

Ini boleh menjadi asas salad, ditambah ke sup, atau dijadikan lauk untuk daging dan sayur-sayuran. Sepupu juga boleh dipermanis, dibumbui dan dicampur dengan buah kering untuk pencuci mulut.

6. Makanan dari gandum bulgur

Bulgur dibuat dari gandum rebus. Selepas itu dikeringkan dan digiling kasar.

Selepas itu, bulgur boleh dikukus atau direbus dan digunakan dalam pelbagai hidangan, seperti tabouli, kofta atau kibbeh.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!