Kesihatan

7 Punca Kehilangan Bulu Mata & Cara Mengatasinya

Mata adalah salah satu bahagian tubuh yang memainkan peranan utama dalam aktiviti komunikasi. Malangnya, terdapat beberapa keadaan yang boleh mengganggu penampilan deria penglihatan anda, salah satunya adalah kehilangan bulu mata.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan kehilangan bulu mata? Juga, bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Punca kehilangan bulu mata

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan bulu mata jatuh, dari kesan penggunaan kosmetik hingga petunjuk keadaan perubatan tertentu. Berikut adalah tujuh penyebab kehilangan bulu mata yang paling biasa:

1. Kerengsaan kosmetik

Penyebab pertama kehilangan bulu mata adalah kerengsaan kosmetik. Tinggalkan penggilap alat solek terlalu lama boleh merosakkan bulu mata dan mempercepat kehilangannya. Kehilangan bulu mata juga boleh berlaku kerana alergi terhadap bahan-bahan dalam maskara.

2. Sambungan bulu mata

Sambungan bulu mata atau lebih dikenali sebagai pelanjutan bulu mata adalah prosedur untuk menjadikan bulu mata kelihatan lebih panjang dan tebal. Caranya adalah dengan melekatkan dan merekatkan serat halus sintetik ke bulu mata.

Malangnya, pelanjutan bulu mata boleh merosakkan dan merobek bulu mata semula jadi. Sambungan bulu mata memaksa bulu mata untuk menahan dan menyokong berat tambahan serat halus yang terpasang.

Bulu mata memang boleh tumbuh semula, tetapi anda harus menunggu selama berbulan-bulan.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Inilah Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan!

3. Blepharitis

Blepharitis adalah keradangan pada kelopak mata, biasanya ditandai dengan gatal dan sensasi terbakar di kawasan sekitarnya. Keadaan ini dipicu oleh penyumbatan kelenjar minyak berhampiran pangkal bulu mata.

Akibatnya, keradangan kronik tidak dapat dielakkan. Folikel di mana akar rambut juga terjejas, sehingga bulu mata akan mudah gugur.

4. Kesan kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang popular bagi penghidap barah. Prosedur ini memerlukan pesakit untuk mengambil atau mendapatkan ubat dengan dos yang sangat kuat, sehingga boleh menyebabkan kesan sampingan pada tubuh seperti keguguran rambut.

Bukan hanya bulu mata, keguguran rambut juga biasanya terjadi pada semua rambut di permukaan badan, seperti alis. Tidak perlu risau, bulu mata akan tumbuh semula setelah prosedur kemoterapi selesai.

Baca juga: Kemoterapi: Ketahui prosedur dan kesan sampingannya

5. Alopecia areata

Salah satu pencetus yang paling serius untuk kehilangan bulu mata adalah alopecia areata, keadaan autoimun yang menyebabkan sistem imun menyerang dan merosakkan folikel. Seperti yang diketahui, folikel adalah poket kecil di bawah kulit di mana akar rambut tumbuh.

Sekiranya folikel rosak, maka akar rambut akan mudah terlepas dan gugur. Keadaan ini bukan sahaja boleh terjadi pada bulu mata, tetapi juga pada kening.

Malangnya, pada masa ini tidak ada ubat yang berkesan untuk mengatasi gangguan imun ini. Rawatan hanya tersedia untuk mengurangkan gejala.

6. Gangguan tiroid

Tiroid adalah kelenjar yang menghasilkan hormon dengan nama yang sama. Sekiranya kelenjar menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak atau terlalu sedikit, ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan dalam badan, salah satu tanda adalah keguguran rambut.

Anda boleh kehilangan bulu mata akibat hipertiroidisme (tiroid yang terlalu aktif) dan hipotiroidisme (tiroid yang tidak aktif). Bulu mata biasanya boleh tumbuh semula setelah ketidakseimbangan hormon dirawat.

7. Trichotillomania

Trichotillomania adalah gangguan mental yang boleh mencetuskan keinginan untuk mencabut rambut, termasuk bulu mata. Walaupun jarang berlaku, keadaan psikologi ini boleh membuat anda kehilangan banyak rambut di permukaan badan.

Tidak ada cara lain untuk merawat keadaan ini selain daripada berhenti memetik bulu mata. Bulu mata memerlukan masa berbulan-bulan untuk kembali normal.

Bagaimana mengatasinya?

Dalam banyak kes, kehilangan bulu mata dapat tumbuh semula dengan sendirinya. Jangka masa yang diperlukan bergantung pada sebab dan tahap keguguran rambut. Dalam penyakit autoimun, misalnya, pertumbuhan bulu mata mungkin memakan masa lebih lama.

Selain rawatan dari doktor, anda dapat mengatasi atau mempercepat pertumbuhan bulu mata dengan cara mudah di rumah, seperti:

  • Tingkatkan pengambilan protein, kerana ia menyediakan asid amino yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan keratin. Keratin dapat membantu menjaga bulu mata sihat dan kuat.
  • Memenuhi pengambilan biotin dari kubis, brokoli, bawang, dan biji-bijian. Sama seperti protein, biotin juga mengandungi asid amino yang menyokong pengeluaran keratin.
  • Mengonsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran dengan vitamin A dan C. Kedua nutrien ini dapat membantu mendorong pertumbuhan bulu mata dengan meningkatkan pengeluaran sel dan kolagen.
  • Gunakan produk maskara yang mengandungi perapi. Dipetik dari garis kesihatan, Perapi seperti peptida dan lipid dapat membantu mempercepat pertumbuhan bulu mata.

Nah, itulah tinjauan mengenai beberapa penyebab kehilangan bulu mata dan bagaimana mengatasinya. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!